Usko

8.1.2025
Piispa Matti Repo:"On pystyttävä antamaan tilaa myös sellaiselle käsitykselle, joka ei ole oma”

Matti Repo on toiminut Tampereen hiippakunnan piispana 16 vuotta. Hän panee peliin oman persoonansa ja kaiken osaamisensa. Siitä huolimatta riittämättömyyden tunne on jatkuva, sillä ihmisillä on piispaa kohtaan suuria toiveita.

Ajassa

8.1.2025
Iso murros vaatii kirkolta rohkeutta

Kriisien ja epävarmuuden aika haastaa kirkkoa toimimaan entistä aktiivisemmin yhteiskunnallisissa muutoksissa. Lokakuussa julkaistu ev.lut. kirkon nelivuotiskertomus kertoo siitä, että kristillinen perinne ohenee maassamme koko ajan.

Arjessa

8.1.2025
Teemapäivästä toivotaan uusia polun päitä

Tampereella tammikuussa vietettävien Diakonian ja kasvatuksen päivien teema, ulkopuolisuus, on tuttu myös Messukylän seurakunnan diakoniatyöntekijöille, Antti Kulmalalle ja Onerva Toikolle.

Kulttuuri

8.1.2025
Tuleeko Tampereesta kirkkomusiikin kehto?

Tampereen seurakuntien kasvatuksen johtava kanttori Maiju Helin on valittu Suomen Kanttori-urkuriliiton uudeksi puheenjohtajaksi marraskuussa, ja Eteläisen seurakunnan johtava kanttori Martti Syrjäniemi puolestaan sai kutsun Suomen Kirkkomusiikkiliiton puheenjohtajaksi toukokuussa.

Kulttuuri

8.1.2025
Viimeiset kiusaukset -juhla alkaa helmikuussa

Tampereen Ooppera ja Savonlinnan Oopperajuhlat tekevät historiallista yhteistyötä ja tuottavat yhteistuotantona Joonas Kokkosen Viimeiset kiusaukset -oopperan. Sen ensi-illan merkkivuoden kunniaksi Tampereen Ooppera ja Tuomiokirkkoseurakunta järjestävät aiheesta juhlaseminaarin.

Ajassa

8.1.2025
Jumalanpalvelusten kellonaikoihin muutoksia Tuomiokirkkoseurakunnassa

Tuomiokirkkoseurakunnassa on mietitty tapoja kehittää jumalanpalvelusta reilun kahden vuoden ajan. Kehittämishankkeeseen on erityisesti osallistettu seurakuntalaisia viime vuoden aikana.

Ihmiset

8.1.2025
AnsSilta-sarjakuva aloittaa Sillassa

Tuoreen sarjakuvan piirtäjä on Anssi Rauhala, 59-vuotias kuvittaja, sarjakuvapiirtäjä ja satunnaisesti animaattori Helsingistä. Hän on tehnyt lehti- ja mainoskuvia, kirjankansia ja -kuvituksia 1980-luvulta lähtien.

Kulttuuri

8.1.2025
Gospelin alkuvuodet Tampereella muisteltiin kirjaksi

Tuore kirja Manse-gospelin synty kertaa gospel-musiikin murtautumista osaksi Tampereen hengellistä musiikkielämää 1970-luvun taitteen molemmin puolin.

Arjessa

8.1.2025
Hautausmaiden kesätyöt 2025 kohta haettavina

Aiemmista vuosista poiketen Tampereen hautausmaiden kausiväen haku järjestetään vuonna 2025 muiden yksiköiden kesätyörekrytoinnista erillisenä. Hakuaika on 13.1.–9.2.

Kulttuuri

8.1.2025
Eläydy toviksi toisen saappaisiin

Klaus Härö on vakaumuksellinen kristitty, mutta käsikirjoittaja ja elokuvaohjaaja ei toimi minkään sanoman saarnaajana vaan tarinankertojana. Häntä kiinnostaa eläytyä ihmisten kohtaloihin ja vaikeisiin valintoihin.

Ihmiset

8.1.2025
”Olen kiitollinen, että Suomi on kotimaani”

Kymmenen vuotta sitten Suomeen muuttanut Alécia Belo Ignatius voisi puhua tuntikausia siitä, miten ihana maa Suomi on.
– Olen niin onnellinen ja kiitollinen, että tämä maa on nykyisin kotini, kertoo Brasiliasta kotoisin oleva Belo Ignatius, joka on juuri saanut Suomen kansalaisuuden.

Ajassa

4.12.2024
Vaivoja, vastoinkäymisiä ja Vanha kirkko

Vanhan kirkon suunnittelija Charles Bassi (1772–1840) koki elämässään ensin huikaisevan nousun Kustaa III:n hoviin ja Ruotsi-Suomen tärkeimmälle työmaalle, sitten sekä sairastelun että C. L. Engelin varjostamia vuosia. Mutta mitä arkkitehti mahtoi ajatella Tampereen kirkon rakennushankkeesta?

Arjessa

4.12.2024
”Ei elämä ole täysin pilalla, vaikka on köyhä.”

Näin sanoo Sanna, joka on osatyökyvyttömyyseläkkeellä ja sinnittelee pienen palkan turvin. Työpaikka on katkolla vuodenvaihteessa. Hän on aina tehnyt ruuan itse kotona, marjastaa ja ostaa punalaputettuja tuotteita pakastimeen.

Ajassa

4.12.2024
Lähimmäisenrakkauttakin löytyy

Seurakuntien diakoniassa on pantu merkille ihmisten taloustilanteiden vaikeutuminen, ja lapsiperheidenkin yhteydenotot ovat lisääntyneet.
– Myös olemassa olevien asiakkaiden ahdinko on pahentunut, kertoo diakonissa Pirjo Heikkinen.

Kulttuuri

4.12.2024
Joulu on täynnä ikiaikaisia vertauskuvia ja perinteitä

Jouluun liittyy lukematon määrä symboleita eli vertauskuvia, joita usein käytämme tietämättä varsinaisesti miksi. Moni laittaa vanhasta tottumuksesta mantelin joulupuuroon ja tähden kuusen latvaan, paketoi lahjoja sinetöiden ne rusetilla tai vie ystävälleen hyasintin tietämättä, mistä nämä perinteet kertovat.

Ajassa

4.12.2024
Uusi valaistus tavoittelee klassista tunnelmaa

Vanha kirkko sai odotetun ulkovalaistuksen aivan 200-vuotispäiviensä kynnyksellä. Rakennusta kunnioittavan, pysyvän julkisivuvalaistuksen on suunnitellut valosuunnittelija Anssi Mäkinen Sitowise-yhtiöstä.

Ympäristö

4.12.2024
Ilmastoasiantuntija toivoo kirkkojen vaikuttavan päättäjiin

Tampereella Kirkon juhlilla toukokuussa vieraillut kenialainen Julius Mbatia on osallistunut YK:n ilmastoneuvotteluihin vuodesta 2021 lähtien osana Kenian ja Afrikan neuvotteluryhmiä. Hänen mukaansa kirkkojen tulisi tehdä enemmän ilmastokriisin ratkaisemiseksi.

Ajassa

4.12.2024
Miten seurakuntayhtymällä menee talouden saralla?

Tampereen ev.lut. seurakuntayhtymän yhteinen kirkkovaltuusto hyväksyi marraskuussa seurakuntayhtymän ja hautainhoitorahaston toimintasuunnitelman ja talousarvion vuodelle 2025. Talousarviossa toiminnan tuottojen määrä on 20 miljoonaa euroa.

Kulttuuri

4.12.2024
Jouluisa suurteos pysäyttää uskon mysteerien äärelle

Tampereen tuomiokirkon urkuri Esa Toivola esittää jouluaatonaattona harvemmin esitetyn teoksen Vapahtajan syntymä, yhdeksän meditaatiota uruille. Sen jokainen osa sisältää Raamatun tekstejä.

Kulttuuri

4.12.2024
Miko Jaakkola haluaa teatteriin ihmisiä yhdistäviä tarinoita

Teatteritaide voi tuoda maailman näkyväksi, koskettaa, herättää, inspiroida ja sysätä hyvään. Nämä hyvät teot ovat koetuksella, koska meneillään on poikkeuksellinen aika. Ensi vuonna opetus- ja kulttuuriministeriö leikkaa kulttuurista ja taiteesta hieman yli 17 miljoonaa.

Kulttuuri

4.12.2024
Aitolahden kirkon suunnittelija toi jugendin Tampereelle

Museo Milavidan alakerran saleissa nähdään 16. maaliskuuta 2025 saakka valokuvia ja piirustuksia Birger Federleyn (1874–1935) laajasta tuotannosta. Arkkitehdin syntymästä tuli keväällä 2024 kuluneeksi 150 vuotta.

Ihmiset

4.12.2024
Hyvä tyyppi: Uusi polku löytyi kirkosta

Kalevan kirkolla pulppuaa lumituiskuisena keskiviikkoiltapäivänä puheensorina, jossa monet kielet sulavat yhteen. Marhaban-keskuksen yhteisöruokailussa on tungos, mutta filippiiniläissyntyinen Geni Raitisoja, 51, sukkuloi sen keskellä aurinkoisena.

Ihmiset

4.12.2024
Harjun ystävyysseurakunnan lapsille joulupaketteja

Tallinnan Peetelin kirkon yhteydessä toimiva sosiaalikeskus tarjoaa päivittäin apua vähäosaisille lapsille ja nuorille. Tänä vuonna keskuksessa käyville lapsille järjestettiin ensimmäistä kertaa joululahjakeräys.

Usko

4.12.2024
Matkapsalmi suojelee vaeltajaa

Psalmi 121 on tunnettu matkapsalmi, jossa kuvataan kattavasti Jumalan antamaa varjelua ja suojelua. Kun lyhyttä psalmia tutkii syvemmälle, tulee esille myös uskonnonhistoriaa ja muinaisia jumalkäsityksiä.

Ympäristö

4.12.2024
Ekovinkki: Tee elämäntapatesti

Entä jos metsästäisit alennusprosenttien sijaan kestävämpää elämää? Voit aloittaa tekemällä tulevaisuustalo Sitran laatiman Elämäntapatestin, joka auttaa löytämään omiin arvoihin ja elämäntilanteisiin sopivia kestäviä valintoja.

Kulttuuri

6.11.2024
Raskasta Joulua soi kirkoissa akustisesti

Rock-sävytteinen joulumusiikki soi tänä vuonna myös kirkoissa – tosin akustisena. Yksi 20-vuotisjuhlavuoden esiintymispaikoista on Kalevan kirkko. Esiintyjät istuvat, ja marraskuinen keikka on lyhyempi kuin Nokia Arenan joulukuinen tapahtuma.

Ihmiset

6.11.2024
Vanhemmuus – iloa ja myös kipuilua

– Yritän olla parempi isä ja parempi vaari, vaikka minussa onkin puutteita ja vikoja. Armo itseä ja toisia kohtaan on tärkeää, sillä koskaan ei voi tietää, mitä toinen ihminen kantaa mukanaan, miettii Timo Saarinen, joka tuli kolmannen kerran isäksi 58-vuotiaana.

Kulttuuri

6.11.2024
Jokaisella on oma tarinansa

– Jokaisen ihmisen identiteetti muodostuu omalla tavallaan. Saamelaisetkin ovat moninainen joukko ihmisiä, ja jokaisella on oma tarinansa ja polkunsa sekä oma suhteensa kieleen, miettii opettaja, kirjailija Inga Magga, joka on kirjoittanut perhetarinan sotienjälkeisen Saamenmaan lapsista ja nykypäivän kaupunkisaamelaisista.

Arjessa

6.11.2024
Ruokapankki toivoo lahjoituksia joulun alla

Ihmisten taloudellisen tilanteen vaikeutuminen ei ole jäänyt huomaamatta Tampereen ev.lut. seurakuntien Ruokapankissa. Ruoka-avun asiantuntija Marja Palkonen kertoo, että avun tarve on kuluvan vuoden aikana entisestään lisääntynyt.

Ihmiset

6.11.2024
Marhaban tarkoittaa tervetuloa

Marhaban on Tampereen seurakuntien ja Tampereen Tuomiokirkkoseurakunnan ylläpitämä, kaikille avoin kulttuurien kohtauspaikka Kalevan kirkolla. Suomen Punaisen Ristin Hämeen piiri on palkinnut keskuksen Ennakkoluuloton edelläkävijä -tunnustuksella maalisuussa 2024.


Lisää artikkeleita löytyy Juttusillan osioista Ajassa, Arjessa, Ihmiset, Kulttuuri, Usko ja Ympäristö. Niihin pääsee sivun yläpalkista.