7.11.2018 15.23

Härmälänrannan Verstaassa rakennetaan yhteisöllisyyttä

Viitisen vuotta toiminut Härmälänrannan asukasyhdistys on kokoontunut lentokonetehtaan vanhassa pannuhuoneessa. Syyskuun lopussa Verstas siirtyi rakennusyhtiöltä Tampereen seurakuntien omistukseen.

Verstas_4810
Asukasyhdistyksen hallitukseen kuuluvat Liisa Lehtola, Jorma Moisio, Timo Hallamaa, Pentti Mätäsniemi ja Eero Posti sekä kirkkoherra Jussi Mäkinen iloitsevat muun muassa keittiön saamisesta rakennukseen.

Asiasta järjestetään alueen asukkaille tiedotustilaisuus tänään 7.11.

– Aika paljon on saatu virikkeitä tulevaa varten siitä, mitä tässä tilassa on järjestetty aikaisemmin. Tarkoitus on toimia sen mukaan, mikä kansan syvistä riveistä nousee ja vastaa tarpeita ja odotuksia, vakuuttaa Eteläisen seurakunnan kirkkoherra Jussi Mäkinen.

Hänen puheissaan toistuu sana kylä:

– Ei seurakunta tule jostain ja rupea toimimaan, vaan kulkee kyläläisten rinnalla. Liikkeelle lähdetään seurakunnan arvoista, ja etsitään niistä yhteisiä tavoitteita.

Nojatuolivieras-tilaisuudessa muuan asukas oli maininnut, että täällä katsotaan toisiaan silmiin ja tervehditään.

– Seurakunta voisi tällä tavalla inhimillisesti pyrkiä vieraudesta kohti yhteisöllisyyttä. Asukasyhdistys on tähän oivallinen instrumentti, Mäkinen kehuu.

Omistajanvaihdoksesta ei Pentti Mätäsniemen mukaan ole kuulunut kielteisiä kommentteja.

– Ihmiset näkevät positiivisena sen, että toimijana on seurakunta.

Keskeisellä paikalla

Verstaan remontti alkaa vuodenvaihteen jälkeen. Silloin rakentuvat parvi, pienoiskeittiö, vessa ja varastotila. Kunnostuksen kohteena ovat myös katto sekä seinät, jotka kyllä näyttävät kauniilta, mutta ongelma onkin akustinen:

– Puhe ei tahdo kuulua. Seinät toki ehostetaan vanhaa kunnioittaen, vakuuttaa Mätäsniemi.

Timo Hallamaa lisää visioon kahviotyyppisen alueen ja ”stagen” sekä avoimen tilan. 60 hengelle mitoitettua tilaa saa jatkossakin myös vuokrata yksityisiin tilaisuuksiin.

– Verstaan sijainti on toiminnan kannalta keskeinen, huomauttaa Eero Posti.

Aktiivisesti toimiva asukasyhdistys järjestää monenlaista puuhaa, muun muassa nojatuolivieras-tilaisuuksia, retkiä ja talkoita. Viime vuonna tilaisuuksissa kävi 1500 henkeä.

– Toukokuussa yleisenä siivouspäivänä osallistujia on sen verran kuin muualla kaupungissa yhteensä, lisää Hallamaa, ilmeisen ylpeänä asuinalueestaan.

Asukasyhdistys on toiminut myös Verstaan epävirallisina talonmiehinä ja vahtimestareina. Jorma Moisio lähettää kiitokset edelliselle omistajalle Skanskalle, joka alun perin tarjosi paikan kokoontua.

– Asukasyhdistyksen perustavasta kokouksesta tilalle syntyi sosiaalinen tarve, ja seuraavana vuonna toiminta lähti liikkeelle.

Piippusopimus

Lentokonetehtaan perintö näkyy alueella voimakkaasti. Pannuhuone rakennettiin ensimmäisenä, kun tehdas alkoi nousta alueelle 1930-luvun puolivälissä. Koko tehdasalue lämpisi alkuaikoina metrin haloilla, joten melkoista vauhtia niitä sai olla uuniin nakkelemassa, arvelevat asukasyhdistyksen miehet.

33 vuotta rakennus palveli valtion lämpövoimalana, mutta siinä on sijainnut myös metalliverstas, josta nykyinen nimi onkin perua.

Vuosi sitten historiapäivässä oli joku tiennyt kertoa, että aikoinaan rakennuksen alla olisi ollut jopa sauna. Tontilla on myös suojeltava piippu, jonka kustannuksista ovat vastanneet taloyhtiöt yhdessä.

– Vaikka seurakuntalaiset omistavat nyt piipunkin, piippusopimuksen nojalla sen kustannuksista vastaa yhä 20 taloyhtiötä, kertoo kirkkovaltuutettu ja yhdistyksen tiedotustoimikunnan jäsen Liisa Lehtola.

Asukasyhdistys on sopinut seurakunnan kanssa perinteisen ja suositun Kauneimmat joululaulut -tapahtuman pidettäväksi 19.12. kello 18. Myös rakennusliikkeen peruja oleva perhejoulu on yhä ohjelmassa.

Kesällä yhdistys järjestää Härmälänsaari Soi -tapahtuman yhdessä seurakunnan kanssa, ja myös se kuuluu asukkaiden suosikkeihin.

– Tänä vuonna kokeilemme ensimmäisen kerran joulutoria Sisu-aukiolla, lisää Mätäsniemi.

Moisio vakuuttaa, ettei osallistujia karsita asuinpaikan perusteella, vaan kaikki ovat tervetulleita.

– Eikä seurakunnan jäsenkorttia kysellä, naurahtaa Mätäsniemi.

Härmälänrannan suunnittelu alkoi vuonna 2006, ja se valmistuu lopullisesti 2020-luvun puolivälissä, jolloin asukkaita on noin 4 500. Alueen kasvu on näkynyt jäsenmäärän kasvuna sekä seurakunnassa että asukasyhdistyksessä, jossa nyt on 310 henkilöjäsentä.

Toinen vastaava kasvukeskus on Vuores.

– Kaupunginosat rakentuvat nykyisin valtavalla voimalla. Haasteena onkin, miten seurakunta asettuu uudenlaiseen ympäristöön, jossa ei ole perinteitä, Mäkinen pohtii.

Teksti: Asta Kettunen
Kuvat: Emil Bobyrev

Asukasinfo 7.11. klo 17 Ninan keittiö, Härmälä

Verstas_4874
Sisko Knuuttila oli pystyttänyt Verstaaseen myyntinäyttelyn.

Lisätietoja:

Härmälänrannan Asukasyhdistys

Härmälänranta

Eteläinen seurakunta


Palaa otsikoihin