Joukko yrityksiä kantaa yhteiskuntavastuuta
Tampereen seurakuntien Ruokapankin joulukeräys tuotti marras–joulukuussa kaikkiaan 150 000 euroa vähävaraisten auttamiseen.
Ruokapankki avasi marraskuussa Ruokapankin kummit -keräyksen, sillä hintojen nousu on ajanut monet pienituloiset ahdinkoon. Ruoka-avun tarve kasvoi viime vuonna voimakkaasti – samaan aikaan, kun jakeluun saatavan hävikkiruuan määrä väheni.
Tampereen seurakuntien ruoka-avun asiantuntija Marja Palkonen on ilahtunut ja kiitollinen ihmisten halusta auttaa. Lahjoituksia on saatu sekä yrityksiltä että yksittäisiltä ihmisiltä, tavallisilta tamperelaisilta. Lahjoitusten joukossa oli myös pieniä summia, ja ihmiset ovat halunneet antaa vähästäänkin.
– Iso osa lahjoituksista on nimettömiä, mutta arvioni on, että lähes kaksi kolmasosaa summasta on kertynyt yksityishenkilöiden lahjoituksista. Tamperelainen ei jätä toista tamperelaista pulaan, kiittelee Palkonen.
Osa lahjoittajista on ottanut Ruokapankin asian omakseen ja ryhtynyt lahjoittamaan säännöllisesti.
Rahan lisäksi joulun alla saatiin merkittävä määrä tuotelahjoituksia, muun muassa toivottuja hygieniatuotteita. Palkonen arvioi, että tuotelahjoitusten rahallinen arvo on 10 000–15 000 euroa.
– Valtavan suuret kiitokset ihan jokaiselle lahjoittajalle. Saavutimme keräyksen tavoitteen, ja toive ylitettiin.
Yrityksiä mukana auttamassa
– Ruoka-apua tarvitsee kasvava joukko ihmisiä, ja siksi lahjoittaminen ruokakassikeräykseen tuntuu erityisen tärkeältä, kiteyttää Turvan toimitusjohtaja Ville Raunio.
Raunio painottaa, että nyt tarvitaan apua heiltä, jotka pystyvät auttamaan.
– Turva on yhteiskunnallinen toimija, ja vastuumme on näyttää esimerkkiä ja tuoda oma panoksemme yhteiskunnan yhteiseen hyvään. Toivommekin, että kaikki yritykset ja myös yksityishenkilöt ottaisivat osaa tähän tärkeään haasteeseen ja lähtisivät mukaan lahjoittamaan.
Ruokapankki-lahjoituksen lisäksi Turva lahjoitti joulumuistamisiin varatut rahat Ukrainan lasten tukemiseen Pelastakaa lapset -yhdistyksen kautta. Kohteen valitsivat Turvan asiakkaat.
Turva on vuoden aikana tehnyt lahjoituksia myös muille apua tarvitseville: Tampereen ensi- ja turvakoti -yhdistykselle sekä ukrainalaisille Unicefin hätäapukeräyksen ja Suomen Punaisen Ristin katastrofirahaston kautta. Turva oli mukana myös Akavan Erityisalojen joululahjoituksessa Helsinki Missiolle ja Suomen Luonnonsuojeluliitolle.
Lahjaksi rahaa ja liikuntaa
Liikuntakeskus GOGO lahjoitti 3000 euroa Ruokapankille sekä 2000 euroa diakoniatyöhön.
– Tamperelaisena yrityksenä oli tärkeää auttaa paikallisesti apua tarvitsevia. Näinä aikoina Ruokapankin suora apu tuntui kaikista sopivimmalta, kertoo GOGO:n toimitusjohtaja Taru Vähätalo.
Hyväntekeväisyys on liikuntakeskukselle tärkeä perinne, ja se tekee monenlaisia tempauksia hyvän puolesta säännöllisesti ympäri vuoden.
– Kohteet vaihtelevat aina tarpeen ja tilanteen mukaan, mutta olemme tukeneet vuosien saatossa muun muassa TAYS:n lastenosastoa lelukeräyksillä, Hope-yhdistystä, ALS-sairauden tutkimusta ja ukrainalaisia SPR:n kautta. Edellisinä vuosina keräsimme myös kuivaruokakasseja seurakunnille.
– GOGO järjestää myös viikoittain sotaveteraaneille tarkoitettua maksutonta, ohjattua liikuntatuntia, jonne nyt kaikki veteraani-ikäiset pääsevät osallistumaan kahdella eurolla, kutsuu Vähätalo.
Toimitusjohtajan mukaan hyväntekeväisyys on kunnia-asia.
– Kannustamme kaikkia kynnelle kykeneviä mukaan sellaisella tavalla, joka omaan toimintaan sopii. Keinoja on monia, ja pienistäkin teoista on apua. Me GOGOlla koemme, että liikkuminen ja hyvinvointi kuuluvat kaikille, ja haluamme olla mukana mahdollistamassa sitä jokaiselle olosuhteista riippumatta.
Pidetään huolta toisistamme
Osakeyhtiö Sidoste lahjoitti 1500 euroa Ruokapankille.
– Olemme useampaan kertaan tukeneet Tampereen seurakuntien Ruokapankkia omien resurssiemme puitteissa. Koemme, että on tärkeää auttaa ja olla mukana auttamassa apua tarvitsevia, kertoo toimitusjohtaja Janne Tamminen.
Sidoste on tukenut myös ukrainalaisia Suomen Punaisen Ristin kautta. Lisäksi yritys tekee satunnaisia tuotelahjoituksia niitä tarvitseville.
Päätös lahjoituksesta Ruokapankille oli helppo.
– Olen ollut itse pakkaamassa lähetyksiä muutaman kerran. Olen nähnyt avun tarpeen, ja kuinka se kohdistuu juuri sitä eniten tarvitseville.
Tamminen korostaa, että jokainen yritys tekee päätökset omien arvojensa ja voimavarojensa mukaan.
– On kuitenkin hyvä tiedostaa, että pienelläkin lahjoituksella on merkitystä. Vaikeina aikoina heikompaan asemaan joutuneiden tukeminen korostuu, ja meidän on tärkeä pitää toisistamme huolta.
Puuroa, kahvia ja suklaata
– Olemme jo usean vuoden ajan lahjoittaneet tapahtumista jäänyttä hävikkiruokaa Ruokapankille. Yhteistyö on ollut joustavaa, ja yhdessä toimiminen luontevaa. Erityisesti joulun alla lahjoitus lämmittää apua tarvitsevia, kertoo keittiöpäällikkö Juha Hassinen Finnrestasta, joka on osa Tampereen Messut -konsernia ja vastaa Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen ravintolatoiminnasta.
Hassisen mukaan yritys kartoittaa jatkuvasti uusia mahdollisia kohteita ruokalahjoitusten vastaanottajiksi.
– Jokaisella yksilöllä ja yrityksellä on vastuu toimivasta yhteiskunnasta. Auttamisen ei edes tarvitse olla suurta ja ihmeellistä, vaan jokainen pienikin mahdollisuus tulee hyödyntää. Kun moni tekee oman pienen osansa, lopputulos auttaa useita. Hyvän tekeminen palkitsee ja tuntuu tärkeältä.
Wati-yhtiö toimitti tukusta lavalliset kahvia, suklaata ja riisiä Ruokapankin keräykseen.
– Joulumieli aiheutti syyllisyyden siitä, että suomalaisessa hyvinvointivaltiossa jotkut eivät saa edes kahvia, saati sitten suklaata joulupöytäänsä. Päätös Ruokapankin avustamisesta oli helppo, koska Tampereella näkee nyt konkreettisesti ennätyspitkät jonot Ruokapankkiin ihan ohi ajaessa, ja ne vain kasvavat, kertoo toimitusjohtaja Petri Tiitola Wati-yhtiöstä.
Wati suuntaa avustuksia myös nuorten urheiluun.
– Jokaisella nuorella pitäisi olla oikeus ja mahdollisuus harrastaa rakastamaansa lajia. Entisenä urheilijana näen sen investointina nuorten tulevaisuuteen. Samoin huippu-urheilu on lähellä sydäntä, ja sponsoroimme muutamia maajoukkuetason urheilijoita.
– Lisäksi teemme säännöllisiä lahjoituksia vanhuksille. Tavoite on tehdä avustuksista tulevaisuudessa enemmän järjestelmällisiä esimerkiksi säätiön tai muun vastaavan puitteissa.
Tiitola kannustaa ihmisiä lahjoittamiseen tai vapaaehtoistyöhön.
– Vähäosaiset ihmiset tarvitsevat myös ystäviä ja kannustusta huonossa elämäntilanteessaan. Yritysten pitäisi herätä tähän ongelmaan ja ottaa auttaminen ja avustaminen vakituiseen vastuullisuusohjelmaansa.
– Jos yritykset esimerkiksi leikkaisivat perinteisiä markkinointibudjettejaan ja ohjaisivat varoja enemmän suoraan avustamiseen, voisi lopputulos olla aivan yhtä hyvä näkyvyysmielessä. Kuluttajien olisi hyvä ensisijaisesti suosia yrityksiä, jotka antavat osan tuotoistaan hyväntekeväisyyteen.
Ruoka-avun tarvitsijoiden määrän odotetaan tänä vuonna edelleen kasvavan.
Teksti: Kirsi Airikka
Kuvat: Anne Kärkkäinen
Lisätietoja Ruokapankista ja auttamisesta
Lyhytosoite: ruokapankkitampere.fi