Kiinteistöpuolella pitää kiirettä – korjausvelka on melkoinen
Tampereen seurakuntayhtymän kiinteistöistä monet ovat iäkkäitä, ja korjausvelkaa onkin arvioitu olevan jopa 30–35 miljoonaa euroa. Tähän pyritään tarttumaan huonokuntoisimmista rakennuksista luopumalla ja niitä kehittämällä.
Ensi vuoden talousarviossa rahamäärältään suurimmat hankkeet ovat leirikeskushankinta, Pispalan kirkon peruskorjaus ja Mustalahdenkatu 21:n kiinteistöön liittyvät asunto-osakehankinnat.
Pispalan kirkon peruskorjauksesta urakkatarjouksia tuli 26, joista yhteinen kirkkoneuvosto valitsi pääurakoitsijaksi edullisimman tarjouksen tehneen Temotek Palvelut Oy:n. Hankkeen kokonaiskustannusarvio on runsaat 2,7 miljoonaa euroa.
Näinä päivinä alkavan remontin on tarkoitus valmistua ensi juhannuksen aikoihin, kertoo konsulttina toimiva Heikki Välimäki Taloinsinööreistä.
– Entisen seurakuntasalin ja kirkkotilan välissä oleva eteinen puretaan ja siihen rakennetaan monitoimitila. Tämä työ ei näy Pispalan valtatielle päin. Uutta tilaa tulee noin 70 neliömetriä eli rakennettava tila on yhteensä noin sata neliöä, Välimäki kertoo.
Heti sotien jälkeen rakennetussa vanhassa seurakuntatalon tilassa on kerroksia monessa tasossa, joten johtojen ja ilmastointikanavien suunnittelu on haastavaa.
– Arkkitehti Bertel Strömmer on onnistunut käyttämään rinnettä hyödyksi aika onnistuneesti, Välimäki mainitsee.
Kulut nousivat aiemmasta arviosta kymmenisen prosenttia muun muassa siksi, että kerroksien välisestä pohjasta poistetaan aiempi rakennusjäte. Tutkimusten mukaan tasoitteista ja liimoista myös käytettiin lisäaineena asbestia, joten töitä joudutaan tekemään asbestipurkuna. Lisäksi yleinen kustannustaso on noussut.
Välimäki muistuttaa, että rakenteita purettaessa voi vielä tulla yllätyksiä.
Pispalassa satsataan myös esteettömyyteen sekä äänentoistoon, jotta jatkossa sillä voidaan vastata esimerkiksi Varikon normaalikäyttöön ilman jatkuvaa laitteiden siirtelyä.
Kämmenniemen kustannuksia pienemmäksi
Yhteinen kirkkoneuvosto päätti kustannusten karattua keskeyttää Kämmenniemen seurakuntatalon urakoitsijan hankinnan. Hanketta lähdetään suunnittelemaan kokonaan uudelleen paljon pienemmällä budjetilla.
–Uusi prosessi on niin ikään päätöksen mukaan tarkoitus aloittaa viipymättä. Vuosi 2018 menee suunnitellessa. Rakennusvaihe ajoittuisi vuoteen 2019, kiinteistöpäällikkö Heikki Päätalo sanoo.
Paljon keskustelua herättäneen Kaukajärven seurakuntatalon kunnostus tulisi kalliiksi.
– Jos koko talo peruskorjataan, liikutaan helposti suuruusluokassa noin 1500 euroa neliömetriltä. Mustanlahdenkadun kerrostalossa peruskorjauksen hinta nousi kustannusarvioinnissa jo yli 2000 euron neliöltä. Korjaaminen on nykyisin, ja erityisesti tässä markkinatilanteessa, varsin arvokasta.
Remonttitarpeen ja esteettömyysongelmien lisäksi talo on selkeästi tarpeettoman suuri. Korvaavan tilan suuruusluokka on noin 200 neliömetriä.
Kohteella ei Päätalon mukaan ole rakennuksena kovin suurta myyntiarvoa.
– Rakennusoikeuden kasvattaminen asemakaavamuutoksen kautta ja käyttötarkoituksen kanavoiminen asuinrakentamiseen on taloudellisesti selkeästi paras vaihtoehto. Kilpailutus tehtiin varsin laajalle joukolle rakennusliikkeitä, asuntorahastoja ja sijoittajia.
Kaavoitus on edennyt ripeästi. Seuraava vaihe on osallistumis- ja arviointisuunnitelma.
– Uskoaksemme OAS-vaiheeseen päästään kuitenkin jo tämän syksyn aikana.
Messukylän seurakuntatalon osalta myös myynti rakennuksena on mahdollinen. Messukylän kirkon lisärakennusta toivotaan päästävän rakentamaan vuonna 2019. Silloin kaavaillaan päästävän rakentamaan myös asuntoja Linnainmaan seurakuntatalon viereen.
Mustalahdenkadun kiinteistön kumppanivalinta on tehty. Esisopimus tuodaan päätettäväksi alustavasti lokakuussa johtokunnan kautta Yhteiselle kirkkoneuvostolle.
– Sen jälkeen jäämme jännittämään kohteeseen purku- ja rakennuslupaa. Jos kaikki menee ilman viiveitä, uusi talo alkaa nousta noin ensi kesästä alkaen.
Sairaalakadun kiinteistön mahdollinen hankinta on kytketty Niihaman maa-alueen myyntiin. Päätöksiä näiden osalta tekee Yhteinen kirkkovaltuusto alustavasti kokouksessaan 16. marraskuuta. Tätä edeltää asioiden käsittely kiinteistö- ja hautaustoimen johtokunnassa sekä yhteisessä kirkkoneuvostossa.
Leirikeskuspakka uusiksi
Seurakuntayhtymä on tehnyt hyväksytyn ostotarjouksen Suomen Diabetesliiton omistamasta kurssikeskuksesta ja toimipaikasta Aitolahdessa. Kauppahinta on 2,5 miljoonaa euroa.
Tavoitteena on, että yhteinen kirkkovaltuusto päättäisi asiasta 16.11. Kiinteistön hallinta siirtyisi seurakunnille keväällä 2018.
Mahdollisuus Diabeteskeskuksen ostoon tuli Päätalon mukaan yllättäen.
– On hienoa, että meillä oli ketteryyttä tarttua mahdollisuuteen. Tämä tarkoittaa, että Pättinniemen suurleirikeskushanke hylätään. Pättinniemen uudistaminen jatkuu, mutta paljon pienimuotoisempana. Diabeteskeskuksen hankinnalla on väistämättömiä seurauksia myös muihin leirikeskuksiin.
Tuleeko diakonian tukikohta Kalevaan?
Yhtenä vaihtoehtona kiinteistöasioissa tutkitaan yhteisen diakonian ja yhteiskuntavastuun yksikön työntekijöiden ja vapaaehtoisten yhteisen ”tukikohdan” keskittämistä Kalevan kirkon tiloihin.
– Tilojen soveltuvuutta ja mahdollisia muutostarpeita tutkitaan ja niistä on neuvoteltu Pietilän perikunnan sekä museoviraston edustajien kanssa. Seurakuntayhtymä on tilannut arkkitehtikonsultilta luonnossuunnitelman tilojen käyttömahdollisuuksista, kertoo diakonian ja yhteisvastuun johtaja Ilkka Hjerppe.
Selvityksellä pyritään siihen, että tämän vuoden puolella voidaan päättää, lähdetäänkö diakonian taloa rakentamaan Kalevan kirkon tiloihin.
Hanke edellyttää yhteistä yksimielistä päätöstä Tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvostolta ja yhteiseltä kirkkoneuvostolta.
– Selvitystyö ei sulje pois muiden vaihtoehtojen mahdollisuutta, ja yhteisen diakonian puolella pohditaan ja etsitään myös koko ajan muita ratkaisuvaihtoehtoja.
Yliopistonkatu 56:ta kehitetään kaavoituksen keinoin.
– Tällä hetkellä on menossa keskustelut, joissa tutkitaan, tapahtuuko eteneminen säilyttämisen vai uudella korvaamisen kautta. Jos vanha runko säilytetään, rakenteita suojaavia korjauksia on tarpeen tehdä viipymättä, kertoo Päätalo.
Energiasaneerauksia ja esitystekniikkaa
Energiasaneerauksiin pyritään jatkuvasti löytämään uusia hankkeita.
– Yhtenä erittäin mielenkiintoisena hankkeena tutkimme Vatialan krematorion hukkalämmön hyödyntämistä Vatialan kappelin lämmitykseen, Päätalo kertoo.
Vuoden 2018 investointisuunnitelmassa on myös Aleksanterin kirkon ullakon peruskorjaus ja esitystekniikan hankkiminen.
Myös Hervannan kirkon talotekniikka ja audiovisuaaliset järjestelmät kaipaavat uudistamista. Päätalon mukaan talotekniikan haasteiden selvittäminen vie yllättävän paljon aikaa. Ensimmäiset toimet tehdään ensi vuonna.
Vanhan kirkon kirkkotilan monipuolistamisesta käydään keskusteluja laajalla pohjalla.
Hautausmaille olisi tarpeen rakentaa huoltorakennuksia, mutta niiden toteutumiseen vaikuttavat myös muiden hankkeiden aikataulut.
Teksti: Asta Kettunen
Kuvat: Hannu Jukola