Nousivatko oikeat asiat esille eduskuntavaaleissa?
Miltä eduskuntavaalikamppailu vaikutti, tutkija Veli-Matti Salminen Kirkon tutkimus ja koulutus -yksiköstä?
– Puolueet kävivät aika ”perinteiset” vaalikampanjat. Hallitus- ja oppositiopuolueiden kiista kärjistyi varsin pian talouskysymyksiin, ja mediakeskustelu vietiin siihen asetelmaan, että vastakkain ovat tiukka talouskuri ja velanotto.
– Arvokysymyksissä ei päästy kovin syvälle. Puolueiden ja ehdokkaiden sijoittelu arvokartalle, jota esimerkiksi Helsingin Sanomien vaalikone hyödynsi, oli hyvä analyysiapu näiden vaalien ehdokasvertailuissa.
Tulivatko seurakunnissa puhuttaneet asiat tarpeeksi esiin?
– Jos ajatellaan, että kirkon mission ytimessä ovat lähimmäisenrakkaus, kaikille kuuluva ihmisarvo ja kestävä suhde ympäristöön, niin näitä teemoja ei oikein voi korostaa liikaa.
– Ongelmallista on, jos universaalien ihmisoikeuksien ja sosiaaliturvan puolustaminen nähdään vain vasemmistopuolueiden ja ympäristöteemat pelkästään vihreiden intresseinä, kun kyseessä ovat kuitenkin läpileikkaavat ja elämän säilymisen kannalta elintärkeät teemat.
– Puolueita olisi saanut haastaa enemmän näiden osalta.
Millaisia merkityksiä kirkoissa järjestetyillä vaalipaneeleilla on?
– Vaalipaneelit kirkoissa osoittavat, että kirkko on osa yhteiskuntaa ja osallistuu keskusteluun yhteiskunnallisten asioiden hoitamisesta. Eikä pelkästään osallistu, vaan toivottavasti myös avaa uusia keskusteluja.
– Kun vaalipaneelin areena on kirkko, kysymyksenasettelut voidaan muotoilla kirkon arvojen näkökulmista.
Tampereen seurakunnat oli osajärjestäjänä yhdessä vaalipaneelissa ja toisessa tarjosi tilat. Kirkko myös järjesti arvokeskustelun.
Onko kirkko aktivoitunut vaaliasioissa?
– Voisi sanoa kirkon aktivoituneen yhteiskunnallisesti ylipäänsä enemmän itsenäisenä toimijana kuin julkisoikeudellisena instituutiona. Pidän tärkeänä, että kirkko profiloituukin vahvemmin arvolähtöisenä toimijana.
– Hallitusohjelmatavoitteilla sen pitää haastaa nyt muodostettavaa hallitusta painottamalla yhdenvertaisuutta, solidaarisuutta, uskonnonvapautta ja yhteisymmärrystä sekä ekologisesti kestävää elämäntapaa.
Miltä uusi kirkkolaki vaikuttaa?
– Hyvältä, erityisesti sen takia, että se tulee lopultakin voimaan, sanoo juristi ja kirkolliskokousedustaja Wiking Vuori.
Uusi kirkkolaki tulee voimaan heinäkuun alussa. Se muun muassa parantaa seurakunnan jäsenten osallistumis- ja vaikutusmahdollisuuksia.
– Lakia on tehty kaksi vuosikymmentä, ja se on hidastanut monia tärkeitä uudistuksia kirkon sisällä. Siksi on hienoa, että nyt päästään puhumaan varsinaisista uudistuksista, kun on uusi laki, johon muutokset voi tehdä.
Olivatko kirkkolakiin liittyvät asiat esillä vaalikentillä?
– Kirkkolaki ei havaintojeni perusteella juuri eduskuntavaaleissa puhuttanut. Tämä johtunee siitä, että vanha eduskunta lunasti antamansa lupauksen kirkolle vaalikauden viimeisillä ruuhkaisilla viikoilla ja vei kirkkolain maaliin.
– Pitkään jännitettiin, ehtiikö laki käsittelyyn ennen vaaleja vai alkaako työ alusta.
Teksti ja kuva: Asta Kettunen