Tamperelaiset arvostavat seurakuntien auttamistyötä
Tampereen seurakuntien tulisi keskittyä toiminnassaan erityisesti nuorten, vanhusten ja vähäosaisten auttamiseen.
Tämä käy ilmi tuoreesta Tampereen seurakuntien tunnettuus- ja mielikuvatutkimuksesta. Sen tavoitteena oli selvittää mielipiteitä Tampereen seurakunnista ja toiminnasta. Samalla selvitettiin Silta-lehden tunnettuutta.
Tampereen seurakunnat on luotettava, avoin ja suvaitsevainen, ja mielikuvissa myös hyvä, tuntematon ja uskonnollinen. Vastaajista 36 prosentilla on Tampereen seurakunnista myönteinen ja 58 prosentilla neutraali vaikutelma. Kielteinen mielikuva on 6 prosentilla vastaajista.
Vastaajien mukaan Tampereen seurakunnat on onnistunut erityisesti vähäosaisten auttamisessa ja vanhuksista huolehtimisessa. Tosin osa iäkkäämmistä vastaajista toivoo, että seurakuntien tulisi auttaa vanhuksia vieläkin enemmän.
– Tamperelaisilla on monenlaisia odotuksia seurakuntia kohtaan. Lisääntyvä erilaisuus haastaa meitä rakentavaan ja toisia aidosti kuulevaan vuorovaikutukseen. Seurakunnat haluaa toimia niin, että tamperelaisen on mahdollista olla kristitty itselleen merkityksellisellä tavalla. Erilaisuutemme on vahva voimavara, pohtii kehitysjohtaja Timo Takala.
Suurin osa vastaajista on tyytyväisiä siihen, että kirkko on mukana heidän elämänsä tärkeissä hetkissä. Kirkkoon turvaudutaan erityisesti silloin, kun elämässä tulee kriisejä.
– Olemme edelleen vahvasti mukana elämän juhlahetkissä myös silloin, kun ei kyse ole kriiseistä. Parhaimmillaan näillä juhlilla on vahva kytkentä arkeen ja sen haasteisiin.
Kaupunkilaiset arvostavat myös sitä, että seurakunnat järjestää lapsille ja nuorille mielekästä tekemistä. Tamperelaisten mielestä jumalanpalvelustarjonta on monipuolista.
Takalan mukaan tutkimustulos kertoo myös kohtaamisten merkityksestä.
– Nähdyksi ja kuulluksi tuleminen vaikuttaa mielikuviin. Haluamme olla tällä tavoin reilusti kristittyjä. Monipuolistamme edelleen kohtaamisen mahdollisuuksia muun muassa työpaikoilla, oppilaitoksissa, sairaaloissa sekä yllättävissä yhteyksissä. Kirkoissa järjestetään aiempaa monipuolisempia tapahtumia ja tilaisuuksia. Läsnäolomme verkossa ja sosiaalisessa mediassa vahvistuu.
Kolmasosa käy verkkosivuilla
Suurin osa vastaajista kokee, että Tampereen seurakunnat viestii aktiivisesti. Eniten tietoa toiminnasta etsitään ja saadaan seurakuntien verkkosivuilta, Aamulehdestä sekä muusta paikallisesta mediasta. Silta-lehdestä tietoja saa reilu viidesosa vastaajista.
– Erityisen ilahduttavaa on Silta-lehden ja verkkosivujen roolin vahvistuminen tiedonlähteinä. Tämä kertoo siitä, että olemme onnistuneet viestimään tamperelaisille tärkeistä asioista mielenkiintoisella tavalla, sanoo viestintäjohtaja Sami Kallioinen.
Median välityksellä seurakunnan on kuluneen vuoden aikana kohdannut reilu kolmannes eli 35,6 prosenttia vastaajista. Sosiaalinen media on tavoittanut 13,6 prosenttia vastaajista.
– Toiminnan kehittämisessä on hyvä pitää mielessä, että isolle osalle tamperelaisista yhteys seurakuntaan syntyy välillisesti median kautta. Tutkimuksesta käy ilmi, että myös median välityksellä syntynyt yhteys rakentaa myönteistä yhteyttä yhteisöön, toteaa Kallioinen.
Lähes puolet vastaajista on käynyt seurakuntatiloissa tai hautausmaalla, ja viidesosa on keskustellut seurakuntien työntekijän kanssa. Kirkollisiin toimituksiin on osallistunut runsas neljännes vastaajista. Noin joka kymmenes vastaaja on käynyt jumalanpalveluksessa tai konsertissa kuluvan vuoden aikana.
Innolink Research Oy:n tekemä tutkimus toteutettiin paneelikyselynä ja puhelinhaastatteluina syyskuussa. Kysely perustuu 500 täysi-ikäisen tamperelaisen vastaukseen. Vastaajista 52,8 prosenttia kuului kirkkoon.