”Haluan rohkaista nuoria kulkemaan omaa tietään"
Itsensä hyväksyminen, kiitollisuus, inspiroiva työ ja läheiset ihmiset ovat voimavaroja, joista maskeeraaja Aarni Mikkola alias drag-taiteilija Jayden Mars ammentaa elämänilonsa ja myönteisyytensä.
Kun 28-vuotias meikkitaiteilija Aarni Mikkola hymyilee televisiossa, tuntuu kuin aurinko alkaisi paistaa kaamoksen keskellä. Vaikutelma vain vahvistuu, kun kuulee hänen pirteän äänensä puhelimessa.
– Olen tosi onnellinen ja koen, että elämäni on hyvässä reilassa. Vaikka olemme eläneet hankalan vuoden, toivon, että jokainen löytää elämästään asioita – pieniäkin, joista voi olla iloinen ja kiitollinen.
Mikkolalle tärkeintä elämässä ovat ystävät, oma perhe, terveys ja itsestä huolehtiminen.
– Onnellisuus tulee myös siitä, että saan tehdä työtä, jota rakastan ja josta inspiroidun joka päivä, kertoo Mikkola, joka on luonut itselleen uran maskeeraajana ja drag-taiteilijana.
Elämäniloa ja hyvinvointia Mikkolalle on tuonut myös osallistuminen Nelosen Suurin pudottaja Suomi -ohjelmaan viime vuonna. Syyskuussa taltioitu loppukilpailu esitettiin televisiossa 3. joulukuuta.
Mikkola onnistui pudottamaan painoaan kaikkiaan 27,1 kiloa ja voitti kilpailun. Finaalissa olivat mukana myös valokuvaaja, blogisti Veera Korhonen Porista ja muusikko, Voice of Finland -voittaja Antti Railio Seinäjoelta.
– Kilpailu on ollut matka kohti omaa terveyttä ja mahdollisuus sille, että vihdoin annan itselleni aikaa.
Terveyden vuosi
Mikkola on jo kerran aiemmin tehnyt ison painonpudotuksen. Kiloja alkoi kuitenkin tulla takaisin, kun hän muutti Helsinkiin ja aloitti työt vapaana taiteilijana. Epäsäännölliset työajat haittasivat painonhallintaa.
– Olin tehnyt tiiviisti töitä seitsemän vuoden ajan. Olin kiinnittänyt huomiota vain siihen, että asiakkaani ovat hyvännäköisiä lavalla, mutta siinä kaikessa kiireessä itsestäni huolehtiminen oli jäänyt.
– Vaikka viime vuosi oli koronan takia monella tavalla ikävä vuosi, minulle se oli terveyden vuosi, miettii Mikkola, joka painonpudotuksen ansiosta pystyi luopumaan lääkityksestä. Hänellä oli todettu kakkostyypin diabetes ennen ohjelman alkamista.
Mikkola antaa ison tunnustuksen Suurin pudottaja Suomi -formaatin asiantuntijoille, jotka ohjasivat kilpailijoita kohti kokonaisvaltaista elämäntapamuutosta.
– He painottivat koko ajan terveellisiä elämäntapoja ja sitä, että kyseessä ei ole mikään viiden viikon pikalaihdutus. Kaikessa meitä valmennettiin siihen, että kun leiriltä palaa arkeen, mukanamme ovat uudet eväät painonhallintaa varten, kertoo Mikkola ja kiittää erityisesti omaa valmentajaansa, liikunnanohjaaja Janni Hussia.
Mikkola iloitsee siitä, että ohjelma toi paljon uusia asioita hänen elämäänsä.
– Lähdin hakemaan ohjelmasta liikunnan iloa, jonka olin hävittänyt vuosien mittaan. Jannin ansiosta löysin ne liikuntamuodot, jotka sopivat minun freelancer-arkeeni.
Ammattilaisen opastamana Mikkola myös ymmärsi, että liikuntalajeja on niin runsaasti, että jokaisella on mahdollisuus löytää itselleen sopiva tapa liikkua.
Liikunta on nyt luonteva osa nuoren kaupunkilaismiehen elämää, sillä hän käy säännöllisesti salitreeneissä ja uimassa.
Liikunnan iloa kouluihin
Suurin pudottaja palaa muistoissaan koulun liikuntatunteihin, jotka eivät aina olleet miellyttäviä. Liikuntalajeja oli tarjolla vain muutamia eikä niitä saanut itse valita.
– Poikien piti aina pelata jalkapalloa tai jääkiekkoa. Liikunnassa paras oli se, joka juoksi Cooperin testissä parhaan tuloksen.
Hän toivoo, että lapset ja nuoret voisivat itse valita, mitä lajeja he haluaisivat kokeilla koululiikunnassa. Tyttöjä ja poikia ei liioin tarvitsisi jakaa eri ryhmiin.
– Koululiikunnan tulisi olla ryhmähenkeä vahvistavaa ja sellaista, että nuoria kannustetaan löytämään liikunnan ilo.
Hän on ottanut tämän tärkeän aiheen esille myös sosiaalisessa mediassa, jossa hänellä on suuri joukko nuoria seuraajia.
Mikkola oivalsi omassa elämäntapamuutoksessaan juuri sen, että valintoja pitää tehdä ilon kautta, ja niiden on sovittava omaan arkeen.
– On osattava sovittaa liikunta omaan aikatauluun ja syötävä säännöllisesti – ja tarvittaessa valmistaa ruuat itse mukaan töihin.
– Päätös valinnoista on tehtävä jokaisena aamuna: tänään ollaan taas matkalla, ja taas kerran tsempataan. Pienillä valinnoilla on yllättävän iso vaikutus.
Kiusaaminen jätti syvät arvet
Aarni Mikkola on ollut tunnettu myönteisyydestään sekä ystävien parissa että julkisuudessa. Hänen elämäänsä kuuluu kuitenkin myös ikävä jakso.
– Olen lapsena ja nuorena joutunut kärsimään hyväksynnän puutteesta. Minua kiusattiin koulussa sekä henkisesti että ruumiillisesti, ja jouduin harkitsemaan jopa koulun vaihtamista.
Lahdesta kotoisin oleva Mikkola kertoo olleensa pullukkapoika, joka rakasti teatteria ja muitakin taidelajeja. Muiden lasten mielestä hän ei ollut tavallinen poika, koska hän ei pelannut jalkapalloa ja pitänyt autoista.
– Ala-asteelta lähtien minua mollattiin, ja se alensi itsetuntoani. Nuorena sitä ei edes tiedä, että on olemassa muitakin mahdollisuuksia, yritin vain puskea ”normaaliin”.
Mikkola kertoo saaneensa aina vahvan tuen omalta perheeltään, jossa on esiintyviä taiteilijoita. Hieno esikuva on ollut myös isoäiti, nyt jo edesmennyt oopperalaulaja Aili Purtonen-Junttila. Myös teatteriharrastuksesta saadut ystävät ovat olleet kuin toinen perhe Mikkolalle.
– Perhe on aina kannustanut minua ja sanonut, että mene sitä kohti, mikä kiinnostaa. Heidän ansiostaan minulla kuitenkin on ollut kulttuuririkas ja ihana lapsuus.
Mikkola päätti, että unelmat on tarkoitettu saavutettaviksi, ja että kaikki on mahdollista. Hän ryhtyi opiskelemaan maskeeraajan ammattiin, josta hän oli aina haaveillut. Menestys ja oma ura ovat vaatineet kuitenkin valtavasti töitä.
– Kun löysin oman alani, hyväksyin itseni, ja voin olla sinut itseni kanssa. Myönteisyyteni kumpuaa siitä, ja olen kiitollinen. Vaikka kiusaaminen jätti syvät arvet, olen päässyt siitä yli. Haluan levittää hyvän sanomaa.
Mikkola haluaa kannustaa nuoria löytämään omat mielenkiinnon kohteensa, ja rohkaista jokaista kulkemaan omaa tietään.
– Tämä on todella tärkeä juttu, ja minulle sydämen asia. Parhaita saamiani viestejä ovat ne, kun joku nuori kertoo saaneensa voimaa ja inspiraatiota minun jutuistani ja töistäni, miettii Mikkola ja kuulostaa liikuttuneelta.
Uusi ura drag-taiteilijana
Maskeeraajan ammatin lisäksi Aarni Mikkola alkoi luoda uutta uraa drag-taiteilijana viitisen vuotta sitten.
Drag-taiteilija voi olla jokaista sukupuolta ja seksuaalista suuntautumista edustava ihminen. Yhteistä heille on feminiininen pukeutuminen ja meikkaaminen sekä esiintyminen ja laulaminen tilaisuuksissa.
Ristiinpukeutumisella, dragilla, on pitkä historia teatteriviihteessä, sillä naiset eivät usein uskonnollisista syistä saaneet toimia näyttelijöinä. Miehet tekivät naisten roolit naisiksi pukeutuneina. Näin oli muun muassa antiikin Kreikassa, vielä Shakespearen aikaan Englannissa ja myös japanilaisessa kabuki-teatterissa.
Mikkolan ystävä ehdotti tuolloin, että hän osallistuisi ensimmäistä kertaa järjestettävään Helsinki Drag Battle -kilpailuun.
– Ensin sanoin, että minähän en mekkoa päälleni laita. Mutta kun aloin ajatella asiaa, ymmärsin, että dragissa yhdistyy täydellisesti kaksi rakastamaani asiaa: meikkaajan työ ja teatteri. Minulla oli ollutkin kova palo esiintymislavalle, koska en ollut näytellyt neljään vuoteen.
Jayden Mars, Kaija Koo ja Marion
Mikkola kehitti itselleen Jayden Mars -nimisen hahmon ja voitti koko kilpailun.
– Sen jälkeen on ollut aika lailla menoa ja julkisuutta, päivittelee Mikkola.
Jayden Mars nousi esiintymislavalle Helsingin Kansalaistorilla muun muassa EuroGames Helsinki 2016 -tilaisuudessa, joka on sateenkaariväen urheilutapahtuma.
Yökerhokeikkojen lisäksi hän on esiintynyt muun muassa Tuure Boeliuksen, Pyhimyksen ja Antti Tuiskun musiikkivideoilla. Jayden Marsin lisäksi hän on tehnyt muun muassa Kaija Koon, Alman ja Marionin hahmoja.
Varsinainen menestys oli Leidit lavalla -ryhmää imitoiva Drag-leidit lavalla -kiertue, jossa Aarni Mikkolan (Marion) lisäksi esiintyivät drag-taiteilijat Mika Tepsa (Lea), Antti Taipale (Katri) ja Niko Mäkinen (Paula).
– Kiertue oli ainutlaatuinen, sillä lauloimme jokaisella keikalla itse. Sitä ei ole tapahtunut Suomen drag-historiassa koskaan aiemmin, hehkuttaa Mikkola.
Kiertue käsitti kaikkiaan 35 esiintymistä, ja Drag-leidit valloittivat yleisönsä muun muassa Helsingin Aleksanterin teatterissa, Lahden Sibelius-talossa sekä Tampere-talossa ja Tampereen Komediateatterissa.
Taide hoitaa mielenterveyttä
Aarni Mikkola on todella pahoillaan kaikkien esiintyvien taiteilijoiden puolesta.
– Sadat ihmiset ovat nyt koronan takia työttöminä. Suomen kulttuurielämä tarvitsee pikaisesti elvytystä ja tukea taiteentekijöille tai muuten meillä ei pian enää ole kulttuuria, painottaa Mikkola.
Mikkola näkee, että taiteen merkitys vain korostuu koronakriisin jälkeen, ja sillä on tärkeä tehtävä ihmisten mielenterveyden hoitajana ja voimaannuttavana asiana.
– Jos minulla ei olisi ollut taidetta elämässäni lapsena ja nuorena, en olisi nyt maskeeraaja ja esiintyisi drag-taiteilijana, miettii Mikkola vakavana.
Hän on ensimmäinen drag-taiteilija, joka on tuonut taidettaan esille sosiaalisessa mediassa. Lisäksi Jayden Mars on vieraillut tunnettujen tubettajien YouTube-videoilla. Palautetta on tullut paljon – sekä myönteistä että kielteistä.
– Se on ollut opettavainen polku, mutta palautteen ansiosta olen oppinut ottamaan vastaan kritiikkiä ja myös kehittämään hahmoani.
Vaikka drag on taidemuoto ja tapa ilmaista itseään, on se Mikkolan mukaan myös mahdollisuus ottaa kantaa.
– Se on kannanotto sen puolesta, että kuka vain voi esittää mitä vaan. Se on vapauden ja hyväksynnän kannanotto. Drag edustaa sitä, että voit olla rohkeasti se, kuka haluat olla.
Teksti: Kirsi Airikka
Kuvat: Mikael Renwall