Lankutusta Ugandan lasten hyväksi
Kun huimapäiset uimahyppääjät Nino Ärling ja Arttu Laitinen eli ARA saapuvat rannalle, pikkupojat tunnistavat heidät heti, ja rientävät juttusille.
Ukko Setälä kertoo seuranneensa ARAA tämän toisesta videosta asti.
Hän ja Aaron Rehn harrastavat Ninon tavoin myös trikkausta, joka on yhdistelmä akrobatiaa, potkuja, voltteja ja kierteitä. Kolmantena laiturille saapuu Lenni Väänänen, ja myöhemmin joku haluaa uimahyppääjien kanssa yhteiskuvaan.
Laitinen ja Ärling ovat nykypäivän sosiaalisen median julkkiksia, jotka ovat esiintyneet Talent Suomessa, mutta keräävät seuraajia ennen kaikkea tempuillaan. ARAn kanavalla on esimerkiksi YouTubessa yli 26 000 tilaajaa.
Tänään on hypätty 14 metrin korkeudelta sillalta. Sitä ei ihan jokainen tee, eikä kannatakaan, ainakaan jos ei ole varmistanut turvallista laskeutumista.
Toipumista liikunnalla
Nuoret miehet ovat lähteneet mukaan kehitysyhteistyöjärjestö Fidan haasteeseen, jossa tunnetut urheilijat lankuttavat Ugandan pakolaislasten hyväksi. Osallistuminen oli selvää sen jälkeen, kun varainhankinnan suunnittelija Milka Myllynen oli sitä ehdottanut.
Tällä kampanjalla tuetaan Etelä-Sudanin konfliktia paenneita lapsia, jotka asuvat Pohjois-Ugandassa, Bidibidin pakolaisasutuksessa. Siellä liikunta ja leikki ovat yksi keino toipua traumaattisista kokemuksista, mikä on innoittanut Fidaa lähestymään aihetta urheilun kautta.
Sponsoriyritykset lahjoittavat 100 euroa jokaista minuuttia kohden, jonka mukana olevat urheilijat lankuttavat.
Lisäksi voi haastaa kavereita lankuttamaan tai tekemään muita urheilusuorituksia. Jokaisella on mahdollisuus perustaa myös oma sähköinen keräyslipas.
Mukana ovat esimerkiksi pikaluistelija Mika Poutala, uimari Jani Sievinen, esteratsastaja Mari Valosaari, nyrkkeilijä Niklas Räsänen, leuanvedon suomenmestari Marko Mesiäislehto sekä Seinäjoen Peliveljien salibandyjoukkue.
Bidibidissä asuvat lapset ovat nähneet sodan kauheudet. Monet ovat menettäneet perheensä ja kotinsa. Pelko, nälkä ja seksuaalinen väkivalta ovat heille tuttuja. Pandemian vuoksi koulutie on katkennut monilta, ja teiniraskaudet sekä lapsityö ovat lisääntyneet.
Laitinen oli tutustunut hyvän tekemiseen parin vuoden työrupeamassa diakoniatyön järjestö ViaDiassa.
‒ Totta kai näitä asioita on kuullut, mutta kun lähti mukaan, oppi kyllä aika paljon.
Ärling puolestaan tutustui lapsena Operaatio Ruokakassiin isänsä työn kautta.
‒ Ne jotka ovat uskossa, ehkä tietävät jo Fidan. Mutta täällä Suomessa on niin hyvät oltavat, että kehitysmaiden ihmisten oloihin on vaikea samaistua.
Hän toivookin avustusjärjestöiltä videoita siitä, mitä rahoilla tehdään. Näin ihmiset näkisivät kunnolla sen, mitä lahjoituksilla saadaan aikaan.
Some avaa mahdollisuuksia
Nuori laji dødsing on extreme-urheilua, jossa haetaan mahdollisimman näyttäviä hyppyjä.
‒ Bongattiin laji alun perin Instagaramista, kun nähtiin video, jossa Mika Harden teki hyppyjä. Sitten mentiin aika täysillä, Nino Ärling muistelee alkuinnostusta.
‒ Koronan takia ei ole päästy uimahalleihin, mutta nyt kun tulee kesä, pääsee vihdoin hyppimään ulos.
21-vuotias ARA tekee somea nykyään työkseen.
‒ Monta vuotta olen tehnyt tätä, ja vasta nyt sitä pääsee helposti tekemään, mutta kova työ aina palkitaan. On ihan mukava tehdä ammatikseen sitä, mistä tykkää. Some avaa paljon mahdollisuuksia.
Hänen haaveenaan on asua joskus ulkomailla vuosi tai pari. 23-vuotias Ärling puolestaan aikoo laittaa luokanopettajan työt syksyllä vuodeksi tauolle. Opintojen etäjakso on vienyt voimia.
‒ Luokanopettajan työstä tykkään tosi paljon, mutta opiskeluvaiheen haluaisin jättää väliin, hän hymyilee.
‒ Olisi kiva päästä joskus opettamaan vaikka Espanjaan, jossa on suomenkielisiä kouluja.
Hän myöntää, että kuuluisuutta sosiaalisessa mediassa voi verrata vaikka näyttelijöiden tai laulajien suosioon.
‒ Toisaalta muut eivät välttämättä tiedä heidän elämästään. Some-tyypit voivat olla helpommin lähestyttäviä.
Laitinen lisää, että kun tähän ryhtyy, pitää olla valmis siihen, että porukat tulevat juttusille ja ottamaan kuvia.
Hän on puhunut myös uskostaan avoimesti verkossa, mutta huomauttaa, ettei halua tuputtaa sitä. Usein se tuleekin puheeksi spontaanisti.
Viestejä miehet saavat joka päivä kymmeniä. Ärling pohtii, että seuraajien kanssa täytyy kommunikoida.
‒ Pyrin vastaamaan niihin aina, jos niissä on jotain pointtia. Hyvää palautetta tulee tosi paljon, Laitinen kertoo.
Hän harrastaa lisäksi skeittausta ja laskettelua, Ärling puolestaan käy kuntosalilla sekä soittaa pianoa ja kitaraa.
Uimahypyissä pystyy Laitisen mukaan keksimään aina jotain uutta. Lisäksi jokaisella on oma tyylinsä.
‒ Haluan kannustaa nuoria olemaan rohkeasti oma itsensä, ja jos on jotain unelmia, toteuttamaan niitä, painottaa Nino Ärling.
Teksti: Asta Kettunen
#eväätelämään, #lankutahyvää, @seonpakkoteha