Parisuhteen parhaaksi
Miten oma parisuhde voi arjen haasteiden keskellä? Siitä voi ottaa selvää vaikkapa Pari Tunnetta -kurssin avulla. Esimerkiksi riidan kierteen katkaiseminen on tosi iso oivallus, miettivät näyttelijät Karoliina Blackburn ja Jyrki Mänttäri, jotka näyttelevät pariskuntaa kurssivideoissa.
Tampereen seurakuntien perheneuvonta halusi tänä keväänä uudistaa tunnekeskeisen verkkoparisuhdekurssin sisältöä. Pari Tunnetta -kurssin materiaali sisältää nyt yhdeksän elämänmakuista esimerkkitarinaa videoille tallennettuna. Kurssin pariskuntaa esittävät tutut tamperelaisnäyttelijät Karoliina Blackburn ja Jyrki Mänttäri.
Blackburn on myös kirjoittanut tarinoiden käsikirjoitukset.
– Se olikin mieluisa kirjoitushomma, ja tekstit syntyivät aika kivuttomasti. Itselläni on sen verran elettyä elämää takana, että pystyin kaivamaan esiin omia ja kavereiden kokemuksia, ja tekemään niistä kohtauksia.
Pariskunnan aviomiehen rooliin pyydettiin Jyrki Mänttäri.
– Hän oli loistava valinta aviomieheksi. Olemme kurssikavereita, ja tunteneet toisemme vuodesta 1993, ja meillä myös on samantapaisia elämänkokemuksia, kertoo Blackburn.
Vuorosanoja muokattiin vielä jonkin verran.
– Sain vapaat kädet käsitellä tekstiä niin, että se sopii oman puheeni rytmiin. Tärkeintä on, että asia tulee esiin, kertoo Mänttäri.
Kannamme menneisyyden malleja
Kurssin tarkoituksena on kehittää parin tunneyhteyttä ja antaa välineitä ristiriitojen käsittelemiseen. Materiaali auttaa lisäämään ymmärrystä omasta parisuhteesta sekä parantamaan läheisyyttä.
Teemoina ovat rakkaus ja kiintymys, kielteisen kehän tunnistaminen, arkojen asioiden ja niihin liittyvien tunteiden tunnistaminen, kielteisen kehän pysäyttäminen, menneisyyden merkityksen näkeminen, pelkojen ja tarpeiden jakaminen, loukkausten anteeksi antaminen, seksuaalisuus sekä rakkauden ylläpitäminen suhteessa.
Kohtauksia tehdessä näyttelijät huomasivat, että parisuhteiden ongelmista voi tehdä yleistyksiä. Kumpikaan ei kuitenkaan halua luokitella käyttäytymistä sukupuolen mukaan.
– Yleistä on, että jos asioista ja ristiriidoista ei puhuta, ne jäävät vaivaamaan ja nousevat esille jossakin vaiheessa. Usein myös toistetaan samoja virheitä, miettii Mänttäri.
Karoliina Blackburnin mukaan riitatilanteissa toistuvat usein mallit, joista ihminen ei välttämättä ole edes tietoinen.
– Meihin vaikuttavat niin monet asiat: kaikki lapsuuden mallit, traumat ja häpeä, jopa jonkinlainen kansakunnan häpeä sekä sukupolvesta toiseen jatkuvat tunneketjut.
Myös syyllisten etsiminen on yleistä. Blackburn on itsekin ollut nuorena kiinnostunut syyllisen löytämisestä.
– Olen tehnyt tosi paljon töitä itseni kanssa tässä asiassa. Olen pohtinut, miten voisin kasvaa ihmisenä, ettei tulisi näitä tilanteita. Ja miten puolisokin voisi kasvaa, mutta ei tietenkään pakottamalla.
Mänttäri miettii, miksi ylipäätään pitää etsiä syyllinen.
– Miksi ei vain todeta, että asia tapahtui. Sitten se pitää palastella osiin ja käsitellä, ja mennä eteenpäin. Kiinnostavaa ja tärkeintä on, miten löydetään ratkaisu asiaan kaikkia tyydyttävällä tavalla.
Blackburn vakuuttaa, että riitelyssä ei ole voittajia.
– Vaikka olisi saanut voiton jossakin typerässä riidassa, tilanteen jälkeen tulee moraalinen krapula.
– Asioista ja ristiriidoista voidaan puhua, mutta henkilöön ei käydä, lisää Mänttäri.
Perheet ja parisuhteet ovat kovilla
Nykyaika työelämän haasteineen ja monine ilmiöineen asettaa perheille ja parisuhteille paljon haasteita.
– Monilla on tosi kiire töiden ja harrastusten takia. Perheisiin kohdistuu ulkopuolelta isoja vaatimuksia, ja usein jo lapsilla on kovia menestymispaineita. Niitä aiheuttavat esimerkiksi sosiaalinen media, kaverit ja harrastukset, miettii Mänttäri.
Blackburnin mukaan ajankäyttö kertoo ihmisen arvomaailmasta.
– Jos on kiire, ja olet aina töissä, työ on tärkein asia elämässäsi. Nyt en puhu niistä ihmisistä, jotka tekevät kolmea työtä ansaitakseen elantonsa, heille se on pakko.
– Aika on kaikille sama, se ei tule yllätyksenä. Jos kalenteri on liian täynnä, täytyy jotain jättää pois. Ne ovat arvovalintoja. Olisi kirkastettava, mikä elämässä on tärkeintä, miettii Blackburn, joka on poistanut kiire-sanan omasta kielenkäytöstään – eikä ainakaan halua käyttää sitä lastensa kuullen.
Haasteita monille lapsiperheille tuo myös se, ettei niillä ole turvaverkkoa ja yhteisöä ympärillään. Isovanhemmat saattavat asua kaukana tai he eivät ennätä auttaa omien menojensa takia.
Hyvä käytös kantaa
Ihmisen mieltä ja käyttäytymistä työssään tutkivat näyttelijät ovat huolissaan kiusaamisesta. Ilmiö on yleinen nuorten parissa kouluissa ja kaveripiireissä, mutta yhtä lailla aikuisten kesken työpaikoilla, jopa eduskunnassa.
– Kiusaamiseen on helppo lähteä mukaan, ja tilanne eskaloituu nopeasti. Ihailen nuoria, jotka uskaltavat olla rohkeasti oma itsensä. Some-maailma on julma. On käsittämätöntä, miten siellä haukutaan, ja millaista kieltä siellä käytetään, tietää Mänttäri.
– Tärkeintä on hyvä käytös ja hyvän esimerkin voima. Vanhemmat ovat vastuussa lapsista, ja kotona tulee opettaa, miten maailmassa pitää toimia ja elää muiden ihmisten kanssa, korostaa Blackburn.
– Hyvä käytös lähtee siitä, että asetetaan riittävästi rajoja, uskoo Mänttäri.
– Rajat, esimerkit ja kunnioittava käytös toisia kohtaan. Siitä se lähtee, sekä johtajista ja esikuvista. Yhteisöön tarvitaan paljon vastuullisia esikuvia, sellaisia moraalisia kompasseja kuten esimerkiksi presidentit Tarja Halonen ja Sauli Niinistö, jatkaa Blackburn.
Kurssi antaa työkaluja
Usein sanotaan, että yhteiset lomat ovat hyviä parisuhdetestejä. Jatkuva yhdessäolo puolison kanssa saa meissä aikaan hyviä asioita, mutta voi myös tuoda esiin pahimmat piirteemme.
– Eniten eroja kai tapahtuu joulu- ja kesälomien jälkeen. Ja voisi olettaa, että myös korona-ajan jälkeen moni parisuhde ajautuu konkurssiin, arvelee Blackburn.
Näyttelijät suosittelevat parisuhdekurssia lämpimästi.
– Se ei ole työläs eikä vaikea järjestelmä. Kannattaa hakea apua omiin kipupisteisiin. Ja vaikka kaikki on hyvin, kurssi on hyvä mittari arvioida suhdetta, rohkaisee Blackburn.
– Kun esimerkkitilanteen näkee videolla, asiaa on helpompi käsitellä ja siitä keskustella, lisää Mänttäri.
– Soveltava teatteri toimii juuri näin: näytetään kipupiste, jonka jälkeen voi saada oivalluksen. Näytelty kohtaus vaikuttaa ihmiseen eri aistien kautta kuin teoreettinen tieto. Tätä menetelmää käytetään usein myös työelämän ongelmien ratkaisemisessa, kertoo Blackburn.
Kurssi ei arvota eikä opeta, millainen parisuhteen tulisi olla. Se on neutraali, ja käyttäjille maksuton.
Sekä Jyrki Mänttäri että Karoliina Blackburn arvostavat sitä, että Tampereen seurakunnat tarjoaa tamperelaisille pareille maksutonta perheneuvontaa sekä verkossa että kasvokkain.
– Jonot osoittavat, että perheneuvonnalle on valtava tarve, pohtii Mänttäri.
– On hienoa, että tämä ei ole rahakysymys eli kaikki apua tarvitsevat parit voivat saada tukea. Huonosti toimiva parisuhde ja huono olo heijastuvat nopeasti myös lasten hyvinvointiin, muistuttaa Blackburn.
TEKSTI:
Kirsi Airikka
Pari tunnetta
Pari Tunnetta -kurssin tavoitteena on kehittää parin tunneyhteyttä ja antaa välineitä ristiriitojen käsittelemiseen.
– Kurssista saa parhaiten irti, kun on halua tutkailla omaa käytöstään ja haastaa omia ajattelutapojaan eikä vain kumppanin tapaa toimia tai ajatella suhteessa. Avaimia parempaan parisuhteeseen ovat halu ajatusten ja tunteiden jakamiseen sekä kuuntelemiseen, kertovat Tampereen seurakuntien perheneuvojat Heidi Alatalja ja Taina Paajanen.
Kurssin käymiseen on hyvä varata aikaa ja rauhaa. Osa harjoituksista on yhdessä kumppanin kanssa tehtäviä, osa yksin pohdittavia.
Kurssia pyritään kehittämään ja päivittämään, ja siksi Alatalja ja Paajanen toivovat osallistujilta palautetta kurssista. Palautetta voi antaa sivustolla olevalla lomakkeella.
Kurssin oheislukemistona on Sue Johnsonin kirja Kunpa sinut tuntisin paremmin (Psykologien Kustannus, 2011).
Kurssimateriaali: Pari tunnetta -nettiparisuhdekurssi
Karoliina Blackburn
• Syntynyt 1972 Helsingissä
• Tamperelainen näyttelijä, joka on näytellyt sekä teatterissa, televisiossa että elokuvissa. Lisäksi koulutus- ja juontotöitä. Viime kuukausina tehnyt roolit tv-sarjoihin Ex-onnelliset, Komisario Koskinen, Maria Kallio, Herra Heinämäki ja Poikani Joel
• Kirjoittanut satukirjat Touko ja Keljukorva (Satukustannus, 2006) ja Hyvää, hyvää yötä (Satukustannus, 2008)
• Draamallisia taidekierroksia Mäntän Serlachius-museossa näyttelijöiden Tuukka Huttusen ja Marko Keskitalon kanssa. Biotietoiskuja Pirkanmaan Jätehuollolle
• Tampereen freelance-näyttelijäyhdistyksen tunnustus Vuoden free -palkinto 2020
• Tekee vapaaehtoistyötä Taysin lasten veri- ja syöpätautien osastolla
Jyrki Mänttäri
• Syntynyt 1970 Sippolassa
• Tamperelainen näyttelijä, joka on näytellyt Tampereen Työväen Teatterissa vuodesta 1997 lähtien.
• Roolit muun muassa televisiosarjoissa Tumma ja hehkuva veri, Taivaan tulet, Klikkaa mua ja Komisario Koskinen
• Pieksämäen monodraamakilpailun voitto 2001 teoksella Getsemane, monologi Kalervo Palsan elämästä
• Tulevia rooleja Tampereen Työväen teatterissa:
Matilda, musikaalin Suomen kantaesitys 27.10. Suurella näyttämöllä
Berliinin taivaan alla -näytelmän ensi-ilta keväällä 2022 Eino Salmelaisen näyttämöllä