1.6.2022 8.30

Presidenttikin yhtyy heidän huoleensa

Tällä kertaa Kalevan Karhujen Pesukarhut-seikkailijajoukkueen tapaamisen aiheita on kaksi: veden keittäminen maitopurkissa sekä tasavallan presidentin Sauli Niinistön kirje.

Presidentti kiittää poikia ajatustenjaosta kanssaan. ”Nostatte esiin hyvin tärkeitä asioita, joiden puolesta itsekin teen töitä.”

Jonkun käsissä on paperi, jossa on tekstiä. Takana näkyy kaksi pikkupoikaa.
Presidentti Sauli Niinistön kirje on ytimekäs.

Seikkailijoiden ryhmänjohtajista toinen, Satu-Maria ”Punis” Turunen esittelee kirjettä, samalla kun Sasu Turunen kaivaa trangioita esiin.

Kaikki lähti liikkeelle päivänä, jolloin muisteltiin partioliikkeen perustajaa, lordi Robert Baden-Powellia sekä tyttöjen partiojohtajana vaikuttanutta Olave Baden-Powellia. Päivän tehtävänä oli maailmanlaajuinen vaikuttaminen, ja joukkue päätti lähestyä päättäjiä kirjeellä.

”Me olemme 11-vuotiaita partiolaisia partiolippukunta Kalevan Karhujen Pesukarhut -seikkailijajoukkueesta. Meitä mietityttää ja huolestuttaa moni asia”, alkaa kirje, jonka lähettäjät kertovat miettineensä kokouksessaan partiolaisia ja lapsia, jotka elävät pelon keskellä.

Maailman tilanteen ja rauhan lisäksi huolen aiheisiin kuuluu ilmastonmuutos. Pojat toivovat, että mentäisiin jatkuvasti kohti pienempää hiilijalanjälkeä, jolloin käytössä olisi ekologisempaa teollisuutta ja ekologisempia tuotteita.

”Toivoisimme että voimme tulevaisuudessa tehdä itsekin vastuullisempia valintoja helposti. Haluamme puhtaan luonnon ja mielestämme pienemmistäkin ympäristörikoksista kuuluu kantaa vastuu ja jopa rankaista.”

Pojat toivovat myös, että taloudelliseen tasa-arvoisuuteen kiinnitetään tulevaisuudessa vielä enemmän huomiota ja että kaikilla on mahdollisuus elintasoon, jolla voi ostaa ruokaa, vaatteita ja lääkkeitä. Kirjeen lisäksi he ovat tehneet asiasta videon Facebookiin.

– Arvostan kirjettä ja sitä, että presidentti käytti aikaa vastatakseen siihen, ”Punis” toteaa.

– Täällä oli epäilystä, että noinkohan nuo päättäjät meitä kuuntelevat.

Joukko poikia istuu tai seisoo ulkona pöydän ääressä kerrostalon pihalla. Osa heistä purkaa esineitä pusseista.
Jesse Kuusisto, Jooa Siilinkari, Juha Viinikkala, Miro Turunen, Daniel Selin, Toivo Huilla, Tapio Howard ja Sisu Laaksonen purkavat trangiat esille.

Vastauksia monesta maasta

Kirje päätyi kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC pääkirjoittajalle, ilmastotutkija Tero Mustoselle, joka on ollut myös Kalevan Karhujen jäsen vuodesta 1986 alkaen, ja käynyt samalla kololla oman partiouransa. Hän lupasi välittää toiveet tiedoksi maailman ja YK:n ilmastopäättäjille.

”Te voitte tehdä paljon, kaikki on vielä edessä. Seikkailijajoukkuetta siis tarvitaan!”, Mustonen viestitti.

Kirje sai vastauksia ilmastopaneelin Intian, Ranskan, Uuden Seelannin ja Britannian edustajilta, jotka jakavat saman huolen. Tohtori Chandni Singh Intiasta kehotti poikia kertomaan ystävilleen ilmastonmuutoksesta, pyrkimään osallistumaan paikallisen ympäristöryhmän toimintaan ja kampanjoimaan sen puolesta, että ilmastonmuutoksesta kerrotaan kouluissa.

YK:n edustaja, tohtori Debbie Ley koki poikien viestin kannustavana. Iso-Britannian ilmastoasiantuntija, tohtori Mike Morecroft, paljastui partiolaiseksi, samoin hänen kaksi poikaansa.

Kotimaasta kannustavia viestejä lähettivät kuntaministeri Sirpa Paatero, Tampereen Vihreiden valtuustoryhmä, Tampereen kaupunginvaltuutetut Minna Minkkinen ja Mikko Aaltonen Vasemmistoliitosta sekä Jukka Gustafsson Sosiaalidemokraateista.

Partioparlamentaarikot eli eduskunnan kaikki partiolaiset laittoivat pitkän vastauksen, jossa todetaan tavoitteiden saavuttamisen olevan mahdollista, mutta vaativan työtä:

”Jokainen voi osallistua vastuullisuustyöhön ja tasa-arvon edistämiseen omilla valinnoillaan ja levittämällä tietoa tavoitteista. Hyvä keino on myös vaatia meiltä päättäjiltä keinoja paremman tulevaisuuden puolesta, kuten te teitte!” 

Asia sai huomiota Helsingin Sanomissa useaankin kertaan. Pesukarhujen kirje julkaistiin lisäksi huhtikuun Sillan Lukijalta-palstalla, toiveeksi tamperelaisille päättäjille. Satu-Maria Turunen lupailee juttua myös Kalevan Karhujen omaan Ällikkään.

Poikia istuu puisen pöydän ääressä puuseinäisessä huoneessa. Seinillä on viirejä ja lippuja, pöydällä köyttä ja maitotonkka.
Kalevan Karhujen taustayhteisönä toimii Tuomiokirkkoseurakunta. Pesukarhut ja monet muutkin partiolaiset kokoontuvat Kolossa Ilmarinkatu 37:n kellarissa. Kolo on seurakunnan vuokraama kellarihuoneisto partioryhmien käyttöön. Sen Eräpoikakämpässä on oma tunnelmansa.

Tieto karttuu toimimallakin

Kololle Kalevaan kokoontunut porukka kertoo saavansa tietoa ilmastonmuutoksesta esimerkiksi, koulusta ja verkosta.

– Kotoa, lisää Tapio Howard.

– Ja myös Satu-Marialta eli naapurilta, virnistää Jesse Kuusisto.

– Olemme käsitelleet ilmastoa ja vihreämpiä valintoja kokouksissa, mutta yleensä koetan saada pojat itse ajattelemaan ja kertomaan ajatuksiaan, ryhmänjohtaja kertoo.

– Juuri ulkona Sasun kanssa etsittiin kevään merkkejä, mainitsee Toivo Huilla esimerkin luontokiinnostuksesta.

Yksi poika on kyykkyasennossa ja kaataa jotain pullosta astiaan. Aikuinen seisoo vieressä kumartumassa, pari muuta poikaa seisoo vastapäätä.
Sasu Turunen hoksauttaa Sisu Laaksosta ja muita poikia miettimään, miten vettä keitetään maitopurkissa.

Pojat ovat myös keränneet kolme jätesäkillistä roskia ja käyneet kaupunginvaltuuston kokouksessa.

Muutamat kertovat, ettei sota pelota, vaikka televisiossa aihe onkin nyt jatkuvasti esillä. Sisu Laaksonen haluaa kuitenkin ennen jalkapalloharjoituksiin kiirehtimistään tietää toimittajan ajatuksia Natoon liittymisestä. Hänen oma kantansa oli selvä jo ennen eduskunnan päätöstä:

– Mun mielestä meidän pitäisi mennä, mutta USA:n pitäisi antaa ne turvatakuut.

Presidentti Niinistö jatkaa: ”Ihmisten sekä sosiaalinen että taloudellinen tasa-arvo on erittäin tärkeää, samoin se, että tekisimme kestävämpiä ja ekologisempia valintoja.” 

Niinistön kirjeen on tänä vuonna saanut vasta reilut 600 vastaanottajaa, joten selkeästi hän piti vastaamista tärkeänä.

Teksti: Asta Kettunen
Kuvat: Rami Marjamäki

Nainen pyörittää huivikangasta, takana seisoo teini-ikäinen poika. Edessä on selin joukko nuorempia poikia.
Kaudella 2021–2022 Pesukarhut-seikkailijajoukkueen jäsenet olivat viidesluokkalaisia, ja nyt he ovat siirtymässä Tarpojiin. Partiohuivin oikeaoppista solmimista pitää jälleen harjoitella. Satu-Maria ”Punis” Turusen ja Sasu Turusen tukena neuvomassa on myös apujohtajana toimiva Atte Riikonen, joka kuuluu Lumikko-samoajajoukkueeseen.

Pesukarhujen kirje ja siihen liittyvä video

Helsingin Sanomien juttu Pesukarhujen kirjeestä

Pesukarhut

Kalevan Karhujen lehti

Kalevan Karhut Facebookissa

Tietoa muistelemispäivästä


Palaa otsikoihin