3.8.2022 8.40

Sydämenasioina Messukylä ja ”Mikko”

Messukylä ja sen vanha kivikirkko ovat kiehtoneet opettaja Juha Javanaista vuosikymmenten ajan.
– Messukylä on kaiken alku, ja Tampereen äiti. Kaupunki erotettiin omakseen Messukylästä vuonna 1779, hän perustelee.

Mies seisoo nurmikolla hymyillen ja katsoo kameraan.
Juha Javanainen on tehnyt keskiaikaista Messukylän vanhaa kirkkoa tunnetuksi sekä kirjoissaan että opetustyössään. Javanainen ehdottaa, että syvänteen pohjalle voisi rakentaa porrastetut betoni-istuimet puolikaaren muotoon. Paikka toimisi hyvällä ilmalla loistavana opastuspisteenä ja kirkon historiaan liittyvien kertomusten kertomispaikkana.

Hänen kiinnostuksensa Messukylää kohtaan on viime vuosina vain lisääntynyt. Sukututkimuksissa on käynyt ilmi, että Javanaisen vaimon sukulaisia on elänyt 1700-luvulla Annalan maisemissa, vain parin kilometrin päässä Javanaisten Levonmäen-kodista.

Keskiaikainen Messukylän vanha kirkko taas on Javanaisen sydämenasia, sillä hän on ollut aina kiinnostunut keskiajasta. Kansankielessä pyhättöä on kutsuttu suojelupyhimyksensä Mikaelin mukaan tuttavallisesti ”Mikoksi”.

– Onhan kirkko sentään Tampereen vanhin rakennus ja ainoa, joka on tehty keskiajalla. Oletetaan sen paikalla olleen ensiksi puinen pyhättö. Kirkon rakentamisajankohta on suunnilleen 1450-luvulta aina 1500-luvun alkupuolelle.;

– Olen myös kirjoittanut kirjan kirkosta. Kirjastosta se löytyy, kuten muutkin kirjani, jos jotakuta kiinnostaa, kertoo Javanainen. Teoksen nimi on Messukylän keskiaikainen kivikirkko (2003).

Javanainen on tehnyt kirkkoa ahkerasti tunnetuksi myös opettajan työssään. Takahuhdin koulun historian ja yhteiskuntaopin aineenopettaja vie joka vuosi oppilaitaan tutustumaan kivikirkkoon.

Hän on pitänyt myös valinnaisaineena kurssia, jossa tutustuttiin Messukylän historiaan ja sen alueisiin.

– Monet kirkon lähellä asuvat oppilaat valitsevat kurssin, ehkä omasta kiinnostuksesta tai vanhempiensa kehotuksesta. Nuoret myös kuuntelevat tarkkaan, kun kerron heidän oman lähiseutunsa historiasta, kertoo Javanainen, joka ei vielä malta jäädä eläkkeelle kohta jo 40 opetusvuoden jälkeen.

Hän toivoo, että kaikki Tampereen peruskoululaiset vietäisiin retkelle Messukylän vanhaan kirkkoon.

– Jokaisen nuoren olisi hyvä tietää oman kotikaupunkinsa syntyhistoriasta ja kuulla tarinoita kirkosta.

Ihminen alkaa usein kiinnostua juuristaan 40–50-vuotiaana.

– Valitettavasti siinä vaiheessa moni vanhemmista sukupolvista on jo kuollut. Suvun tarinoita olisi hyvä kuulla jo aiemmin, pohtii Javanainen, jonka isän suvun juuret ovat Etelä-Karjalan Ruokolahdella. Perhe muutti Viipuriin 1930-luvulla ja joutui sieltä evakkoon joulukuussa 1939.

Pöydän toisella puolella istuu mies kirja kädessään. Pöydän etualalla on myös paljon kirjoja pinossa.
Opettaja, historioitsija Juha Javanainen on kirjoittanut yhteensä 30 tietokirjaa. Suurin osa niistä on historiallisia, ja Messukylä-aiheisia puolenkymmentä. Hän on tutkinut teoksissaan myös Suomen historiaa. Hän on kiinnostunut myös sosiaalihistoriasta eli entisaikojen ihmisten elämästä ja siitä, mitä yhteiskunnallisesti on tapahtunut.

Tietokirjoja syntynyt jo 30

Javanainen on kirjoittanut yhteensä 30 tietokirjaa. Suurin osa niistä on historiallisia, ja Messukylä-aiheisia puolenkymmentä. Hän on tutkinut teoksissaan myös Suomen historiaa.

– Olen kiinnostunut myös sosiaalihistoriasta eli entisaikojen ihmisten elämästä ja siitä, mitä yhteiskunnallisesti on tapahtunut.

– Valitettavasti tutkimukset paljastavat historiasta myös kauheita asioita: on ollut nälänhätää, sairauksia, kurjuutta ja rikoksia, ja monien ihmisten elämä on ollut vaikeaa.

– Joitakin ihmisiä voi myös ahdistaa, jos omassa suvussa on ollut vastoinkäymisiä ja kamalia asioita, miettii Javanainen.

Tuorein teos valmistuu elokuussa. Sen nimeksi tulee TAMPERE SUOMI TAMPERE – Tampereen kiälen SANAKIRJA TIKTIONAARI.

– Tampereen kielen lähtökohtana on Messukylän murre, koska ihmiset ovat ensin asuneet Messukylän alueella. Tampereen murteesta ei oikeastaan voi edes puhua, sillä teollistumisen alkaessa Tampereelle tuli väkeä ympäri maata, ja kaupunki oli todellinen murteiden sulatusuuni.

Javanaisen kirjat ovat syntyneet työn ohessa, harrastuksena.

– Kirjoitan lähes päivittäin 1–2 tuntia, hymyilee Javanainen, joka on saanut myös muun perheen innostumaan historiasta.

Teksti: Kirsi Airikka
Kuva: Hannu Jukola

Messukylän vanha kirkko, Kivikirkontie 2. Avoinna 31.8. saakka keskiviikko–sunnuntai kello 12–18. Kivikirkon messut elokuussa sunnuntaisin kello 18.

Hautausmaaopastukset Messukylän hautausmailla keskiviikkoisin 10.8. ja 24.8. kello 18–20. Lähtö Messukylän vanhalta kirkolta. Opastus alkaa lyhyellä hartaushetkellä.  


Palaa otsikoihin