8.5.2019 12.57

”Tärkeintä on, miten kohtelemme toisiamme”

Kun Tampereen seurakuntien luottamushenkilö Teemu Kylmäkoski on kertonut ajatuksistaan, työstään ja elämästään puolitoista tuntia, on selvää, että tarinan punainen lanka on ihmisten kohtaaminen.

TKylmäkoski_netti1
Tampereen seurakuntien luottamushenkilö Teemu Kylmäkoski toivoo, että kirkko voisi olla vieläkin enemmän mukana ihmisten arjessa. Itse hän nauttii eniten tavallisesta elämästä perheensä parissa.

– Olemme täällä matkalla, ja elämä on rajallista. Tärkeää on, että aidosti kuuntelemme ja kohtelemme toisiamme hyvin. Vaikka olisi erimielisyyttäkin, toista ihmistä pitäisi aina kohdella kunnioittavasti, kiteyttää Kylmäkoski, joka tapaa paljon ihmisiä sekä työssään että seurakuntien toiminnassa.

Kylmäkoski on Tampereen kaupungin rakennuttajahortonomi, joka vastaa keskustan ja Länsi-Tampereen viheralueiden, leikkipuistojen, teiden ja kevyen liikenteen väylien kunnossapidosta.  

Hän ottaa palautteen vastaan, kun joku kaupunkilainen suivaantuu auraamattomaan katuun, tekee valituksen liukastumisesta tai kärsii katupölystä.

– Viime vuosien aikana puhetapa ja yleinen ilmapiiri ovat selvästi raa’istuneet yhteiskunnassamme. Kaikesta valitetaan helpommin. Itse kuitenkin ajattelen, että Suomessa ovat asiat todella hyvin verrattuna moneen muuhun maahan.  

Myötäelämistä ilossa ja surussa

Ihmisten kohtaaminen oli työn keskiössä myös aiemmassa pestissä Ylöjärven seurakunnassa. Seurakuntapuutarhuri oli ”yleismies jantunen”, joka hoiti käytännön asioita kirkollisissa toimituksissa suntiona ja haudankaivajana.

– Sain olla osallisena ihmisten onnessa ja ilossa, kun järjestettiin kasteita ja vihkimisiä.

Tärkeintä oli kuitenkin surevien ihmisten kohtaaminen.

– Työ oli siitä paikasta keskeytettävä, kun virastolta soitettiin, että nyt tulee omaisia valitsemaan hautapaikkaa ja puhumaan hautajaisista. Yritin parhaani mukaan myötäelää omaisten surussa ja tukea heitä, kertoo Kylmäkoski, ja myöntää, että ammattiotteesta huolimatta tilanteet menivät usein myös omiin tunteisiin.   

Hän iloitsee ihmisten kohtaamisesta myös opetustöissään, aiemmin Lepaalla puutarhakoulussa, sekä nykyisin Ahlmanin ammatti- ja aikuisopistossa, jossa hän toimii puutarha-alan näyttötutkintojen tarkastajana.

– Nuorten ihmisten kanssa työskenteleminen on virkistävää, ja pakottaa myös päivittämään omaa osaamista. Se on hyvää vastapainoa katupölykeskustelulle, hymyilee mies.

Teemu Kylmäkoski uskoo, että monipuolinen työura on antanut valmiuksia, näkemystä ja asiantuntemusta myös luottamustoimiin.

Luottamuksen osoitus

Kylmäkosken luottamustehtävät Tampereen seurakunnissa alkoivat vuonna 2005. Hän asuu Ryydynpohjassa ja kuuluu Harjun seurakuntaan. Naapurustossa asuva kokenut kirkkodemari Anni Pälä sai tuolloin houkuteltua miehen seurakuntavaalien ehdokkaaksi.

– Eräänä iltana hän istui puutarhamme huvimajassa, ja sanoi, ettei lähde sieltä kotiin ennen kuin lupaudun ehdokkaaksi, nauraa Kylmäkoski, joka on Kirkkodemarit-ryhmän sitoutumaton jäsen.

Samainen huvimaja on tullut ryydynpohjalaisille tutuksi pihakirkkojen pitopaikkana. Joskus virsiä veisataan kanttorin kitaran, joskus haitarin säestyksellä – yhtä hyvin auringonpaisteessa tai vesisateessa.

Kaudella 2019–2022 Kylmäkoski on Tampereen yhteisen kirkkovaltuuston ja perheneuvontatyön johtokunnan jäsen sekä Harjun seurakuntaneuvoston varajäsen. Edellisellä kaudella hän kuului kiinteistö- ja hautauspalveluiden johtokuntaan.

– Varsinkin kiinteistöasioissa on ollut hienoa nähdä, miten strategia kiinteistömassan vähentämisestä ja seurakuntatilojen monipuolistamisesta on alkanut jalkautua ja toteutua käytännössä, kiittää Kylmäkoski.

Muutos on pysyvä olotila niin seurakunnissa kuin kaupungin toiminnassa.

– Seurakuntien päätöksenteko on kuitenkin yleensä melko sujuvaa, koska asiat on hyvin valmisteltuja. Se lisää demokratiaa päätöksenteossa. 

Kylmäkoski perää seurakuntien päättäjiltä rohkeutta. Sitä tarvitaan entistä enemmän tulevina vuosina, kun jäsenmäärä ja käytettävät voimavarat vähenevät. Usein päätetään isoista rahasummista ja tärkeistä henkilövalinnoista.

– Luottamushenkilön on uskallettava sanoa mielipiteensä, koska kerran on tullut valituksi. Se on iso luottamuksen osoitus äänestäjiltä.

TKylmäkoski_netti2
Isotädilläni oli viisas motto: ”Kun kuuluu tavallista, kuuluu hyvää”, Teemu Kylmäkoski kertoo.

Heikompien puolella

Teemu Kylmäkosken sydämenasia on heikompien puolustaminen. On huolehdittava niistä ihmisistä, jotka eivät jaksa pitää ääntä itsestään – etenkin lapsista ja vanhuksista.

– Vaikka kuulemme paljon asioita, emme välttämättä aina kuuntele. Siinä on iso ero.

Toinen tärkeä asia ovat hautausmaat. Niillä on tärkeä merkitys ihmisille muistelu- ja virkistyspaikkoina.

– Hautausmaat kertovat meille historiastamme ja aikamme rajallisuudesta. Se saa miettimään, miten käytämme täällä olevan aikamme ja miten kohtelemme toisiamme.

Kylmäkoski toivoo, että kirkko olisi nykyistä enemmän mukana ihmisten arjessa.

– Arki on usein kiireistä suorittamista ja onnistumisen pakkoa. Elämä on kuitenkin harvoin täydellistä ja helppoa. Siksi toivon, että elämässä nähtäisiin muitakin arvoja, miettii mies, joka arvostaa Avoimen kirkon ja Tiekirkkojen toimintaa. Ne tarjoavat armon kokemuksia ihmisille.

– Sinne voi mennä, ja kohdata toisen ihmisen – vapaaehtoistyöntekijän tai papin. Hänen kanssaan voi jutella, jos siltä tuntuu. Uskon, että kaikki etsivät vastauksia ja merkitystä elämän perimmäisiin kysymyksiin, pohtii Teemu Kylmäkoski.

Teksti: Kirsi Airikka
Kuvat: Hannu Jukola

LUOTTAMUKSEN ARVOINEN on Sillan juttusarja, jossa esitellään Tampereen seurakuntien luottamushenkilöitä.



Palaa otsikoihin