1.2.2023 8.50

Ylisfestarien kummisetä totuttelee eläkepäiviin

Jo monta vuotta tyhjillään olleen Ylisen kuntoutuskeskuksen alueen pihateitä aurataan yhä, ja alueella käy vartija päivittäin. Silti lähes kaikki rakennusten ikkunat on onnistuttu rikkomaan, ja tapahtuipa alueella viime keväänä tuhopolttokin.

Tummiin vaatteisiin pukeutunut mies kulkee lumivalkoisessa maisemassa. Taustalla on puita.
Eläkkeelle juuri jäävä Taito Roivas pääsee totuttelemaan toisenlaiseen rytmiin. Aiemmin psykososiaalisen kuntoutusyksikön hoitajana hänellä oli töitä kahtena viikonloppuna kolmesta ja pyhäpäivät päälle. Kuva: Rami Marjamäki

Taito Roivas tarpoo lumituiskussa eteenpäin. Pipon päällä on miehen tunnukseksi muotoutunut kullanhuuhtojan hattu, jota koristaa Ylisfestarien nauha. Alkuperäinen, Lempäälän toimintakeskuksessa tehty lännensankarin päähine oli ajan kuluessa nuhjaantunut niin pahoin, että Lapista oli pitänyt hankkia uusi.

– Jonkinlainen menetys Ylisestä luopuminen oli, Roivas myöntää.

Hän ehti työskennellä kehitysvammaisten parissa 43 vuotta, josta 35 vuotta Ylisessä. Nyt ovat alkamassa eläkepäivät.

Samoin jäänevät historiaan hänen sekä Hannu Kirmon, Päivi Sinkkosen ja Arto Honkasen ideoimat sekä vähän myöhemmin vetovastuuseen mukaan tulleen Kimmo Virtasen ahkeroimat Ylisfestarit.

Uusia järjestäjätahoja on tarjolla muutamia. Roivas epäilee, pystyykö niistä mikään toteuttamaan tapahtumaa, joka vaatii ison määrän toimihenkilöitä ja lukemattoman määrän vapaaehtoisia. Esimerkiksi Järjestyksenvalvojia oli loppuaikana neljäkymmentä, vaikka häiriöitä ei täysin päihteettömässä tapahtumassa ollut koskaan.

Tummiin vaatteisiin pukeutunut mies kurkistaa rapistuneen kartanorakennuksen terassilla pylvään takaa.
Ylisen kartano muodostui vanhasta talonpoikaistilasta vuonna 1650. Vuonna 1928 rakennettu, suojeltu päärakennuskin on rapistunut, vaikka sitä pidetäänkin yllä. Maisema ehti tulla Taito Roivaalle läheiseksi pitkän työrupeaman takia, mutta myös siksi, että vaimo on kotoisin kylästä. Kuva: Rami Marjamäki

Yhteinen projekti

Idea musiikkitapahtumasta syntyi aikanaan työmatkalla Tanskassa, jossa kyläjuhlat kokosivat väkeä yhteen.

– Ylinenhän oli kylä kylän sisällä. Lähtökohtana oli esittää oikeaa musiikkia. Kukaan meistä ei ollut ennen ollut missään tällaisessa mukana. Vuodessa hankittiin kaikki tarvittava tieto, luvat ja muut, Roivas kertoo.

Ensimmäisellä kerralla kävijöitä oli noin seitsemänsataa. Ponnistus oli sen verran rankka, että jälkeen päin iski monta päivää kestänyt migreeni.

– Suurin osa Suomen pop-artisteista on esiintynyt Ylisfestareilla. Yökin ehti olla mukana juuri ennen Olli Lindholmin kuolemaa.

Kun Anna Abreu esiintyi, satoi kaatamalla, mutta silti saatiin aikaan yleisöennätys. Juha Tapion sanoin "Ylisfestarit, Suomen sympaattisin festari.”

Takana olevan esiintymislavan päällä on kangas, jossa lukee Ylisfestarit. Edessä on ihmisiä aurinkoisessa säässä.
Festivaalien yleisöstä ei näe, kuka oli laitoksen asiakkaita, kuka työntekijöitä ja ketkä muuta tapahtumaväkeä. Kuva: Taito Roivas

Oltiin kaikki samaa väkeä

Pastori Margit Nyman piti kirkkoa auki. Poniratsastus ja pomppulinna ihastuttivat, ja ampparipipot saivat suuren suosion. Sänkypotilaatkin pääsivät mukaan menoon.

– Kaikki oli integroitu mukaan, oltiin samaa väkeä. Siinä se yhteinen riemu välittyi.

– Kehitysvammaiset olivat alusta lähtien mukana tekemässä pieniä hommia esimerkiksi teltoilla.

Kaksi tapahtumaa jouduttiin perumaan koronan takia, eli takana on 21 onnistunutta festivaalia. Niistä 15 järjestettiin Ylisen pihamaalla ennen kehitysvammaisten laitoshoidon ja samalla tapahtuman siirtymistä Nokian Pitkäniemen alueelle. Noihin aikoihin myös avohuolto oli lisääntynyt huomattavasti.

Roivas hieman kummastelee Pirkanmaan sairaanhoitopiiriltä saamaansa tunnustusta, Elämän tähden -palkintoa, koska sitä ei aiemmin ole annettu yksittäiselle henkilölle. Hän oli kuitenkin mukana koko Ylisfestarien ajan, ja muun muassa veti karaokeklubia 21 vuotta.

– Olin yksi osa isoa palapeliä, toki musiikkivastaajana isossa roolissa. Tehtävät jakautuivat kuin renkaat vedessä, hommia jaettiin eteenpäin tosi paljon.

– Asiakkaathan ovat hirveän musikaalisia, hän lisää.

Etualalla mies koskettaa hattua, jossa on tekstiä. Taustalla on puinen neliömäinen rakennus, jonka ovessa ja katossa on monia yksityiskohtia.
Kirkkona toiminut viljamakasiini palautui kuntoutuskeskuksen sulkeuduttua alkuperäiseen toimeensa. Se on yksi kolmesta alueella suojellusta rakennuksesta. Kirkonkellona toiminut Ylisen kartanon entinen vellikello muutti Pitkäniemeen, kertoo Taito Roivas, jonka rintapielessä kiiluu Elämän tähti -heijastin. Kuva: Rami Marjamäki

Elävä kylä

Kun Roivas aloitti työt Ylisessä vuonna 1979, asui keskuslaitoksessa nelisen sataa kehitysvammaista. Henkilökuntaa oli toinen mokoma.

Työpaikasta oli vihjannut vajaamielishoitajana työskennellyt sisko. Taito Roivas valmistui mielenterveyshoitajaksi kolme vuotta aloittamisensa jälkeen. Hän uskoo, että erityisherkillä – kuten hän itse – on valmiiksi hyvä yhteys erilaisiin ihmisiin.

”Kylä kylässä” eli: oli diskoja, retkiä, rippikouluja ja jumalanpalveluksia. Tehtiin myös monta sataa mottia polttopuuta.

Osasto 12:n kekseliään työryhmän ansiosta asiakkaille järjestettiin monenlaista muutakin työ- ja vapaa-ajan toimintaa, kuten grillimajan rakentamista, eläinten hoitamista, nurmien ajamista, lumitöitä ja moottorikelkka-ajelua.

– Totta kai joku on joskus ollut väsynyt, ja on ollut vaikeitakin asiakkaita. Toisaalta se varmasti toi hyvää mieltä, kun aina joku asiakkaista oli käsi pystyssä tien varressa moikkaamassa ohi ajavia.

Kunto ainakin kohosi: työkaveri oli laskenut, että rantalenkkiä kierrettiin vähintään 15 000 kilometriä.

– Pääsääntöisesti minulla on täältä hirveän hyvät muistot.

Teksti: Asta Kettunen

Edessä on pitkulainen laatikkomainen rakennus, ja takana toinen. Ikkuna-aukot on peitetty puulevyillä.
Osastojen ikkunat on rikottu ja seiniä peitetty graffiteilla. Kuva: Rami Marjamäki


Palaa otsikoihin