Zairen kuvia esillä
Harjun seurakunnan nimikkolähettinä Zairessa toimineen Terttu Poutasen afrikkalaisista esineistä otetut kuvat vierailevat Lielahden kirjastossa ja Pispalan kirkossa.
– Näyttely on kuvattu Seppo J.J. Sirkan toimesta niistä esineistä, joita olin 80-luvulla saanut lahjaksi kiertäessäni Zairen, nykyisen Kongon kaakkoisinta, Shaban maakuntaa, Poutanen kertoo.
Itäisen Zairen Luterilainen kirkko oli kutsunut hänet parantamaan ihmisten ravinto-oloja. Hän teki maassa merkittävän uran agrologina.
– Ihmiset olivat iloisia, kun joku tuli heidän kyläänsä heitä kuuntelemaan ja opettamaan, Poutanen muistaa.
Säkäjärvellä syntynyt Poutanen siunattiin matkaan kesäkuussa 1983 Pispalan kirkossa. Hän toimi Afrikassa lähetystyössä parikymmentä vuotta. Zairen jälkeen työ jatkui suomalaisessa järjestössä Senegalissa.
– Olen niistä vuosista sekä yhteydestä ihmisiin Harjussa kiitollinen.
Kaukaiseen maanosaan hänet oli vienyt jo rippikoulussa herännyt kiinnostus. Hän oli muun muassa käynnistämässä Swazimaan, nykyisen Eswatinin, kuninkaan lypsykarjatilaa vuosina 1979–81.
Kirja keskeltä tapahtumia
Terttu Poutasen kirjoittama kirja Zaire, keskellä Afrikkaa – keskellä sydäntä (Eastpress Oy 2021) kertoo hänen työstään maassa. Kirja sai alkunsa mielenkiintoisesta kohtaamisesta:
– Kohta kaksi vuotta sitten olin kaihileikkauksessa. En ollut koskaan tavannut paikallisen keskussairaalan kyseistä silmälääkäriä emmekä olleet juurikaan vaihtaneet ajatuksia, kun hän noustessaan kurkistamasta laitteella silmiäni totesi: ”Kyllä teillä on sitten mielenkiintoinen elämä!” Hämmennyin, että onpas ihmelaite.
– Koko toimenpide jatkui mielestäni hilpeissä merkeissä. Hänellä oli joku tuttavuus lääkärinä Tansaniassa. Kun näkö kirkastui, huomasin kaapin päällä nämä taide-esineet. ”Hyvänen aika, kun tässä kupsahdan, nehän voivat joutua kaatopaikalle.”
Kirjoittamaan häntä vaati Missio Muutoksen kouluttaja.
Teksti on elävää ja imaisee lukijan sisään afrikkalaiseen elämänmenoon. Yllätykset seurasivat toistaan, mutta lähetystyöntekijä oppi paikallisia tapoja Euroopan kokoisessa ”henkien maassa”. Välillä hän tosin väsyi afrikkalaiseen tempoilevaan yhteiskuntaan.
Poutanen päätteli, että lähetystyöntekijän on jaksettava erilaisuutta muutaman vuoden verran. ”Jos jaksamme olla vuorovaikutuksessa, ja kuunnella paikallisia, synnyttää se keskinäisen luottamuksen.” Luottamus sekä ihmisten välillä että Jumalan varjelukseen nouseekin kirjan keskeisimmäksi teemaksi.
Kolehtiin saattoi tulla rahan sijasta kana. Valta oli perinteisen uskonnon mukaisilla hengillä, mutta kristinusko tarjosi toivoa. Se kiinnosti maassa, jossa elämä oli selviytymistä.
Eläkkeellä ollessaan Poutanen on kirjoittanut myös Maanviljelijän Kirjan, joka on käännetty useille kielille Länsi-Afrikassa.
Näyttely on aiemmin ollut esillä kuudella muulla paikkakunnalla.
Teksti: Asta Kettunen
Lahjoja ja lahjakkuutta -näyttely Lielahden kirjastossa 22.9. saakka ja Pispalan kirkossa 26.9.–31.10.