”Diakoniatyö tulee ihmistä lähelle”
– Diakoniatyöntekijät ovat olleet tuki ja turva monta vuotta. Olen saanut sekä konkreettista apua että henkistä tukea, sanoo Nanna Nurminen.
Joihinkin perheen hankintoihin on tullut taloudellista apua.
– Myös henkinen puoli on tärkeää: tiedän, että voin aina ottaa yhteyttä, jos on tarpeen. Diakoniatyö tulee ihmistä lähelle.
Hän kertoo olevansa onnellinen erityisesti Voimavararyhmän tarjoamasta tuesta.
– Ryhmän nimen mukaisesti sain siitä todella voimavaroja arkeen. Saimme myös tietoa esimerkiksi unesta ja liikunnasta.
Muutama vuosi sitten perhe eli haasteellista aikaa lapsen sairastuttua. Diakoniatyöntekijöiden, kuten Hanna Kelokasken, Sinikka Leijon ja Pirjo Heikkisen lisäksi perhe on saanut tukea kaupungin nuorisovastaanotolta, Taysilta, FinFami-yhdistykseltä ja Setlementti Tampereelta.
– Koska olen ulospäin suuntautunut ihminen, minun on ehkä ollut helpompi saada vertaistukea, vaikka apua ei ole aina helppoa kysyä. Lapsen psyykkinen sairastuminen voi tuottaa häpeää – ja syyllisyyden tunteitakin.
Myöhemmin Nurminen on saanut käydä kertomassa kokemuksiaan Voimavararyhmästä diakoniatyöntekijöille kokemusasiantuntijana. Hänen mukaansa apua antavat tahot jäävät usein piiloon, jos niistä ei kuule sattumalta.
– Enhän minä olisi tiennyt edes FinFamista – mielenterveyskuntoutujien omaisten järjestöstä – ellen olisi saanut tietää siitä oman ystävättäreni kautta. Myös diakonian kautta saatavasta avusta sain alun perin tiedon ystävältäni.
Nurminen pitää hyvänä sitä, että diakonian juhlavuosi tarjoaa näkyvyyttä kirkolle ja sen tekemälle auttamis- ja tukemistyölle. Ehkä näkyvyys voisi houkutella myös laajempaa määrää ihmisiä mukaan toimintaan, sillä monilla on liian kapea käsitys seurakuntien tarjonnasta.
Tärkeitä lauluja
Tampereen päivänä, lauantaina 1. lokakuuta Tuomiokirkossa järjestettävä LoveAid tuo esiin kirkon auttamistyötä tamperelaisten tarinoiden, haastattelujen ja livemusiikin vuoropuheluna.
Nurminen laulaa siellä tärkeän laulun, Maaritin esittämän Jos tahdot tietää -kappaleen.
– Se on todella rakas biisi, jota olen laulanut moneen kertaan julkisesti, mutta myös itsekseni.
– Laulu kertoo siitä, että elämässä voi olla tummia hetkiä, mutta sitten pääsee valoon. Laulussa puhutaan myös ihmissuhteista ja läheisyydestä. Se on lohdullinen ja voimauttava, Nurminen perustelee.
Myös maalaaminen ja piirtäminen ovat tärkeitä ja kuntouttavia. Äitiys ja oma perhe ovat kuitenkin sekä työ että tärkein voimavara. Tärkeä ilon lähde on myös kohta kaksivuotias lapsenlapsi.
LoveAid-tapahtumassa kuullaan muitakin elämää kantavia kappaleita. Musiikista vastaa Mikko Alatalo ja Kalle Alatalo Band.
Ohjelmassa on myös live-haastattelu. Illan juontavat Riina Viitala ja Ville Aalo.
– Ideana on nostaa esiin muutaman esimerkin avulla, millaista apua on tarjolla, tapahtumakoordinaattori Merja Halivaara kiteyttää.
Valoa ja toivoa
Tilaisuudessa kuultavat tositarinat kertovat, miten valo ja toivo kuljettavat läpi isonkin myrskyn. Osa niistä on videoitu tamperelaisissa maisemissa ja osa kuullaan paikan päällä.
Yksi videolla esiintyvistä on Esko Limingoja:
”Olin yrittänyt hakea Jumalaa monista paikoista ja uskonnoista. Ei jäänyt muuta sitten jäljelle kuin tuo Jeesus”, hän kertoo videolla.
Yksinäisyys on vaivannut häntä pitkään, mutta keskusteluilla diakoniatyöntekijän kanssa on ollut se vaikutus, että ”jalat ovat sen jälkeen puoli metriä ilmassa”. Limingoja on myös mukana Avoimen kirkon toiminnassa, joka tuo voimaa.
– Siinä tehdään palvelutyötä ihmisille olemalla käytettävissä. Tärkeintä on olla vierellä kulkija, Limingoja kuvailee.
Bändi esittää kunkin videolla esiintyvän henkilön toivekappaleen, joka Limingojalla on Tähdet meren yllä.
– Tykkään tangosta, ja sanat ovat sellaiset, että jotain positiivista, hyvää on tulossa, eikä katsota menneeseen.
Videot on ohjannut Aki-Ville Auvinen, kuvannut ja leikannut Jousia Lappi ja tuottanut North Arrow Films.
Juhlavuonna tapahtuu
LoveAidin järjestää Tampereen ev.lut. seurakuntayhtymä. Tapahtuma juhlistaa kirkon auttamistyötä ja suomalaisen diakonian 150 vuoden historiaa.
Mathilda Hoffmann eli sisar Matilda vihittiin Suomen ensimmäiseksi diakonissaksi 1.9.1872 Pietari-Paavalin kirkossa Viipurissa.
Diakonian juhlavuoden sivuilta löytyy asiatietoa, mutta myös juhlavuoden villasukkien ohje ja juhlaleivosten reseptit. Ohjeen sukkiin on laatinut diakonissa Seija Puusaari ja leivonnaisen reseptit kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen Marttaliitosta.
Teksti: Asta Kettunen
LoveAid lauantaina 1.10.2022 kello 18 Tuomiokirkossa