Ympäristö
6.11.2024 Osallistu tekoihin
Lahjoittamiseen liittyviä tapahtumia ja kampanjoita on monenlaisia. Osallistu siihen, mikä on sydäntäsi lähellä: mikä sykähdyttää, kauhistuttaa, saa toimimaan. Minkä hyväksi haluat ponnistella?
2.10.2024 Ekovinkki: Puiden halaaminen tekee hyvää
Puunhalauksen teemaviikkoa vietetään vuosittain elo-syyskuun vaihteessa. Halauksen ajankohdan voi kuitenkin jokainen päättää itse.
4.9.2024 Ekovinkki: Vuokraa tavarapyörä tai höyrypesuri
Tampereen kaupunki on aloittanut tavarapyörien sekä tavaroiden edullisen vuokrauskokeilun. Vuokraus on osa Tampereen kaupungin Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelman jakamistalouden kaupunginosakokeilua, jossa edistetään tavaroiden ja kulkuneuvojen yhteiskäyttöä.
5.6.2024 Pispalan kirkon pihalla tukea luonnon monimuotoisuudelle
Harjun seurakunta on halunnut tukea luonnon monimuotoisuutta Pispalan kirkon piha-alueen peruskorjauksen yhteydessä. Tulevaisuudessa eturinteen on tarkoitus olla kukkivan vehreä ja reunan luonnonkukkien tyyssija.
5.6.2024 Voisimme oppia myös Pispalan kirkonpihan mehiläisiltä
Pispalan kirkon pihassa mehiläistarhauksen aloittaneen Pirkka-Hämeen Mehiläishoitajien koulutusvastaavan Riitta Salon mielestä voisimme ottaa oppia mehiläisistä.
– Voisimme matkia niitä siinä, että tehdään asioita yhdessä, ja kaikkien panos on tärkeä.
5.6.2024 Paahteisen niityn siemeniä keräytyy pikkuhiljaa
Kalevan kirkon takana sijaitsevassa Liisanpuistossa saadaan tulevina kesinä ihailla kukkaketoa. Paahdekedon on tarkoitus tuoda puistoon väriä ja luonnon monimuotoisuutta. Tampereen kaupungin yhdyskuntalautakunta hyväksyi suunnitelman toukokuun alussa.
5.6.2024 Ekovinkki: Inspiroidu puutarhoista
Nauti kesäkeitaista kaikilla aisteilla. Aistien aktivoiminen hoitaa mieltä ja kehoa. Alennat samalla verenpainettasi ja stressihormoniatasoasi.
8.5.2024 Ohje ilmastonmuutoksen keskellä: Tiedosta, tunnista, toimi
Ilmastosoturit on Lempäälän lukion opiskelijoiden ja henkilökunnan yhteinen ryhmä, johon kuuluu noin sata ihmistä. Joukko ilmastosotureita laati Siltaan juttukokonaisuuden, jossa korostuvat hyvien asioiden eteen toimiminen ja sen voimaannuttava vaikutus.
8.5.2024 Puunsuutelija bongaa elämää
Ympäristöbiologi Tuomas Lilleberg painaa kämmenensä maata vasten. Häntä innostaa ajatus, että sen alla vaeltaa bakteereja enemmän kuin maapallolla on asukkaita. Jalkojen alla kuhisee mikrobien laaja verkosto, johon oma elimistö reagoi.
8.5.2024 Ekovinkki: Hoida pihaa hiiliviisaasti
Asukkaiden arkiset pihakasvien ja niiden hoitotapojen valinnat vaikuttavat siihen, miten hyvin kotipiha sitoo ja varastoi hiiltä. Käytä puutarhanhoidon apuna hiiliviisaan pihanhoidon kulmakiviä ja niiden helposti toteutettavia ratkaisuja Kotipihan hiilikortiston muodossa.
3.4.2024 Ekovinkki: Laita tekstiilit kiertoon
Poistotekstiilit ovat käyttökelvottomia tai rikkinäisiä, mutta puhtaita tekstiilejä, jotka kierrätetään uusiomateriaaliksi. Niiden erilliskeräysvelvoite tulee voimaan kaikissa EU-maissa 1.1.2025 alkaen.
6.3.2024 Kokonaiskuormitus ja sijoittelu huolettavat Ilkon rakentamisessa
Ilkon alueen tulevaisuudesta keskusteltiin Pelastetaan Pitkäjärvi -liikkeen järjestämän kaavakävelyn aikana helmikuussa. Yksi teemoista oli hulevesien käsittely, johon ei tilaisuuden järjestäjien mielestä ole kiinnitetty tarpeeksi huomiota.
6.3.2024 Ihmetelkäämme toisia lajeja
Valokuvakeskus Nykyajassa esillä oleva Metsän kissa -näyttely on osa suurpetoaiheista teoskokonaisuutta, johon kuuluu viime vuonna ensi-iltansa saanut dokumenttielokuva Ilveskuiskaaja / Lynx Man, ilves-aiheinen valokuvakirja ja elokuvan julkaisun yhteydessä toteutettu vaikuttavuuskampanja.
6.3.2024 Ekovinkki: Siivoa ruualla
Raaka sipuli puhdistaa grilliritilät. Lämmitä grilli, jotta ritilään tarttunutta ruokaa ja likaa palaa pois. Laita puolikas sipuli leikkauspuoli alaspäin haarukkaan ja käy ritilää läpi.
7.2.2024 Hiilineutraali kirkko: karkaavatko tavoitteet?
Hiilineutraali kirkko -tiekartassa tavoitteet vuodelle 2025 ovat öljytön kirkko, fossiiliton sähkö, päästöjen kompensointi ja Kirkon ympäristödiplomi kaikilla seurakunnilla. Näyttävätkö tavoitteet olevan saavutettavissa, Kirkkohallituksen kestävän kehityksen ja ympäristöasioiden johtava asiantuntija Ilkka Sipiläinen?
7.2.2024 Ekopaasto liittyy kristilliseen paastoperinteeseen
Suuri paasto eli laskiaisesta alkava, seitsemän viikkoa kestävä paastonaika on erityisesti valmistautumista pääsiäiseen. Ekopaasto puolestaan on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon, Kirkon ulkomaanavun ja Suomen ympäristökeskuksen ja useiden järjestöjen aloittama hanke.
7.2.2024 Ekovinkki: Kompostori nukkuu talviunta – ei hätää
Kompostorin jäätymisestä ei ole haittaa kompostorille tai syntyvälle kompostimullalle, mutta kompostorin herättely tulee ajankohtaiseksi, jos tila kompostorissa uhkaa loppua. Hyvin eristetyn lämpökompostorin käynnistäminen onnistuu helposti kotikonstein.
10.1.2024 Ekovinkki: Kokeile pesupähkinöitä ja -munia
Pesupähkinät eivät sisällä saippuaa, hajusteita tai muita lisäaineita. Niiden kuorista liukenee veteen saponiinia, joka on luonnon puhdistusainetta. Pähkinät haisevat voimakkaalle, mutta tuoksu ei jää pyykkiin.
5.12.2023 FUSILLI-hanke ratkoo tulevaisuuden kaupunkien ruokajärjestelmiä
FUSILLI-hankkeen tavoitteena on kehittää ja toteuttaa kaupunkien ruokajärjestelmiin kestäviä ratkaisuja. Suomesta mukana on muun muassa Tampereen ammattikorkeakoulu. TAMK toimii myös yritysmentorina Tampereen seurakuntien hävikkiruokaravintola Kierrolle.
5.12.2023 Ekovinkki: Anna aikaa tai muu aineeton lahja
Vietä aikaa perheen tai ystävien parissa. Soita ja mene käymään silloin, kun se heille sopii. Voit myös lähettää viestin, jonka sanoma on esimerkiksi ”milloin tavataan?”, ”nähdään pääsiäisenä” tai ”olisi mukava tavata ensi kesänä”.
1.11.2023 Ekovinkki: Käytä yksi käsipaperi, säästä puuta
Pese kädet huolellisesti saippualla, puristele ja valuta enin vesi pois, nappaa yksi paperi ja kuivaa kätesi siihen rauhallisesti. Kotona käytät tietenkin pyyheliinaa.