Kolumnit

6.11.2024Mitä on mahdollista antaa anteeksi? Antti Pentikäinen

Nuotiopiirin loimussa näkyy hahmoja. Lähestyn varovasti, jotta en rikkoisi keskittynyttä tunnelmaa. Ihmisten silmät ovat nauliutuneena loimun keskellä seisovaan hahmoon. Kädet elehtivät kuin halkoen ilmaa, mutta syvemmältä viiltävät kuitenkin sanat.

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

2.10.2024Ulkopuolisuus tappaa Hannele Huhtala

Seurasin syyskuun puolivälissä epäuskoisena uutisointia siitä, kuinka Hämeenkadulla oli ammuttu nainen. Nainen, jolla oli lapsi sylissään ja joka oli raskaana. Nainen oli saanut paikan turvakodista, koska hän pelkäsi kumppaniaan. Hän oli romani.

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

4.9.2024Missä olit silloin, Jumala? Antti Pentikäinen

Shirley Horn oli viisivuotias, kun hänet varastettiin vanhemmiltaan ja vietiin asuntolakouluun. Kanadan valtio oli määrännyt punatakkiset poliisit etsimään alkuperäiskansojen lapsia ja viemään heidät, vaikka väkisin. Tarkoitus oli saada lapset unohtamaan ja hylkäämään oma taustansa, kielensä ja kulttuurinsa.

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

5.6.2024Kenelle avaat kukkarosi? Hannele Huhtala

Osallistuin keväällä Pispalan kirkolla Tavalliseen tiistai-ilta -tilaisuuteen, jossa pohdittiin, kuka on lähimmäinen.

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

8.5.2024Toivoa rohkaisemalla kukkivat roudan maat Antti Pentikäinen

Pohjois-Amerikan mantereen löydyttyä Euroopassa oli juuri ja juuri selvitty mustasta rutosta, jonka seurauksena arvellaan kuolleen 30–60 prosenttia maanosan väestöstä. Monet lähtivät siirtolaisiksi myös pakoon Euroopassa kokemaansa uskonnollista vainoa.

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

3.4.2024Liian kauheita kuvia Hannele Huhtala

Vanha kirkko täyttää ensi vuonna 200 vuotta ja on toimivuosiensa aikana nähnyt ympärillään jos jonkinlaisia tapahtumia. Kun etsin Roheeta varten Vanhan kirkon kuvia museoiden kuvapalvelusta menneiltä vuosilta, hätkähdyttäviä ovat ne hetket, kun Keskustori oli mustanaan ihmisiä poliittisista syistä.

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

6.3.2024Joiku ei ole koskaan ollutkaan syntiä Antti Pentikäinen

Saamelaisten kansallispäivänä Karigasniemen kappelissa sattunut tapaus on nostanut pintaan kipeitä asioita. Koululaiset olivat valmistelleet esityksen, johon kuului myös perinteinen joiku, mutta se jätettiin esittämättä vastustuksen takia.

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

7.2.2024Kahvikupillisen verran myötätuntoa Hannele Huhtala

Kuppi kahvia, Domino-keksi lautaselle ja tuoli alle. Vanhan kirkon kahvio on viime vuoden aikana tullut tutuksi, kun olen päivystänyt kirkolla katulehti Roheen kanssa. Istun kirkolla kolmena päivänä viikossa. Näinä kolmena päivänä kirkossa on avoimet ovet kahden tunnin ajan. Kavereina mukana on diakoniatyöntekijä tai pappi, eli keskusteluseuraa löytyy kulkijoille vaativampiinkin tilanteisiin.

Lue lisää | 1 Kommentti

 

10.1.2024Anna meille rauha Antti Pentikäinen

Järjestimme vastikään Keniassa työpajan nuorille, jotka olivat irtautuneet ääriliikkeistä tai edistivät rauhaa omissa väkivaltaisissa yhteisöissään. Monien kokemat traumaattiset kokemukset ylittivät oman käsityskykyni. 

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

5.12.2023Jeesus Kristus meille nyt Ville Vuolanto

Joulua on kristillisessä maailmassa vietetty vähintään 350-luvulta lähtien. Jo näiltä antiikin ajoilta ovat myös peräisin ensimmäiset Kristuksen syntymää juhlistavat hymnit, joita on ollut helppo oppia ja laulaa yhdessä.

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

1.11.2023 10.22Yhdenvertaisia luotuina ja langenneina Liisa Björklund

Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistäminen ei ole kirkolle vieras uusi ideologia, vaan se kuuluu kirkon sanoman ytimeen. Jokainen on luotuna ja langenneena velvoitettu kilvoittelemaan lähimmäisen rakastamisessa.

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

4.10.2023 10.00Raamatullisuus ja tulkintojen rikkaus Ville Vuolanto

Usein kuulee väitettävän, että joku ei lainkaan tulkitse Raamattua, vaan lukee sitä kuten se on kirjoitettu, puhtaana Jumalan sanana. Tämä on itsepetosta.

Lue lisää | 0 Kommenttia