Usko
2.10.2024 Morsiusmessu on kaikille avoin juhla
Messu on meille molemmille tärkeä osa omaa hengellistä elämää. Siksi on merkityksellistä, että tuoreena avioparina saamme polvistua yhteiselle ehtoolliselle rinnakkain, kertovat Sanni Frisk, 31, ja Samu Turunen, 30, jotka vihitään morsiusmessussa Aleksanterin kirkossa.
4.9.2024 Vuorilaulun viitoittama elämä
50-vuotistaiteilijajuhlavuotta viettävä Jukka Leppilampi on laulanut Vuorilaulua seurakuntien kanssa yhdessä jo vuosikymmenten ajan. Hän on yksi esiintyjistä Tarvo Laakson muistokonsertissa 7. syyskuuta 2024 Aleksanterin kirkossa.
4.9.2024 Piia Lehtosen laulut tutkivat ihmisyyttä ja uskoa
Lauluntekijä ja laulaja Piia Lehtonen julkaisi esikoisalbuminsa kesäkuussa. Levyni nimi Ehkä olet yksi niistäviittaa kokonaisuuteen ja on kysymys kuuntelijalle: oletko yksi niistä, jotka etsivät, kaipaavat, uskovat ja rakastavat, Lehtonen kertoo.
4.9.2024 Kehollisuus voi olla myös hengellinen matka
Mitä tapahtuu, kun kehon kokemus, keho-mieli ja liike, sellaisena kuin se on, otetaan mukaan rukoukseen ja kristilliseen spiritualiteettiin?
5.6.2024 "Löysin toivoa, iloa ja voimaa"
Tampereella järjestetyille Kirkon juhlille osallistunut Päivi Mäki-Jokela odotti juhlilta kohtaamisia, ihmisten ajatuksia toivon ilmenemistä elämässä sekä mietiskelyä, hiljaisuutta, musiikkia ja lauluja. Hän löysikin toivoa, iloa ja voimaa.
8.5.2024 Raamatusta löytyy vahva toivon viesti
Uuden testamentin tutkija Outi Lehtipuu etsi ja pohti toivoa ja toivon sanomaa Raamatussa. Sen kertomuksista ja opetuksista löytyi monenlaisia näkökulmia toivon merkityksestä ihmiselle.
8.5.2024 Elämässä on kyse tien kulkemisesta
Missä ihminen voi kokea olevansa kotona? Mistä löytyy hengellinen koti? Näin kyselee Mari Leppänen, joka vihittiin Turun piispaksi helmikuussa 2021. Sitä ennen hän oli noussut julkisuuteen ensimmäisenä lestadiolaisen liikkeen piiristä tulevana naisena, joka vihittiin papiksi.
8.5.2024 Pojasta mieheksi kasvunpaikkojen kautta
Luovaa kirjoittamista harrastava Kari Lähdesmäki pohtii Jumalan omaa suunnitelmaa jokaiselle. Siihen haastetaan, siihen suostutellaan. Myöhemmällä iällä elämäntapahtumiin tulee ymmärrys niin valoisiin kuin tummiinkin puoliin.
6.3.2024 Spiritualiteetti on matka omaan hengelliseen elämään
Maailmassa tapahtuu tällä hetkellä isoja nytkähdyksiä, ja elämme saranakohtaa poliittisessa tilanteessa ja luomakunnassa. Muutoksia on nähtävissä myös ihmisten hengellisessä elämässä.
7.2.2024 Enemmistö Tampereen papeista kannattaa samaa sukupuolta olevan parin vihkimistä
Enemmistö Tampereen seurakuntien papeista on valmis vihkimään samaa sukupuolta olevan parin avioliittoon. Reilu puolet papeista on myös valmis vihkimiseen vastoin kirkon virallista päätöstä.
7.2.2024 Maailman rukouspäivänä rukoillaan rauhan puolesta
Maailman rukouspäivää vietetään vuosittain maaliskuun ensimmäisenä perjantaina. Tapahtuma juontaa juurensa jo 1800-luvulle. Silloin joukko yhdysvaltalaisia presbyteerinaisia kutsui toisten kirkkokuntien naisia yhteiseen rukoukseen sisällissodan seurausten, mustien vapautumisen ja maahanmuuttajien ongelmien ratkeamisen puolesta.
10.1.2024 Luotujen puolesta taiteen keinoin
Harjun seurakunnan seurakuntaneuvoston jäsen ja vapaaehtoinen Laura ”Limppu” Witick uskoo, että harva ihminen haluaa eläimille pahaa. Vastuun välttely sen sijaan voi olla yleisempää. Ajatuksensa teologiasta ja eläinten kohtelusta hän yhdistää taiteessaan.
10.1.2024 Uskonnot voivat yhdessä lujittaa yhteiskuntarauhaa
USKOT-foorumi on suomalainen tapa tehdä uskontojen välistä yhteistyötä. Jännitteiden lievittäminen jo ennakkoon rakentaa rauhallisempaa ja suvaitsevaisempaa yhteiskuntaa.
5.12.2023 Elämän suolassa rukoillaan ja jaetaan arkea yhdessä
Tampereen hiippakunnan Kasvun verso -palkinnon tänä vuonna saanut kristillinen arabiyhteisö Elämän suola on toiminut Tampereen seurakuntien suojissa jo seitsemän vuotta.
5.12.2023 Tuomiokirkkoseurakunnan jumalanpalvelusuudistuksessa otettiin aikalisä
Tuomiokirkkoseurakunta jatkaa jumalanpalveluselämän kehittämistä ensi vuonna. Seurakuntaneuvosto päätti kokouksessaan 26. lokakuuta, että jumalanpalvelusten sisältöihin ja käytännön toteuttamiseen liittyvät linjaukset tehdään kevään 2024 aikana, ja niistä päätetään viimeistään vuoden 2025 toiminnan suunnittelun yhteydessä.
5.12.2023 Kuuluuko rukousten aiheissa seurakuntalaisten ääni?
Pyyntöjä rukoilla toisen ihmisen, ihmisryhmän tai asian puolesta saapuu seurakuntiin monia reittejä pitkin. Niitä voi laittaa kirkoissa oleviin laatikoihin tai lähettää verkkolomakkeella. Työntekijät saavat niitä sähköpostitse ja kohdatessaan ihmisiä.
1.11.2023 Usko kulki mukana Kikan elämän poluilla
Hengellisyys on sana, joka ei välttämättä tule Kikasta eli Kirsi Sirénistä (o.s. Viilonen) ensimmäisenä mieleen. Se on kuitenkin ominaisuus, joka kävi hyvin selväksi laulajasta elämäkerran kirjoittaneelle Kai Kortelaiselle.
4.10.2023 Ikkunoita omaan elämään ja rukoukseen
Aleksanterin kirkon Ikonipolku avataan kävijöille 4. lokakuuta. Polku on tiettävästi ensimmäisiä evankelis-luterilaisen kirkon rukousreittejä, joissa voi hiljentyä ikonien äärellä kirkkotilassa.
4.10.2023 Psalmeista avautuu ihmisen kokoinen ikkuna
Suomen Pipliaseuran ja Ohjelmatoimisto Kristallin Elämänpuu-kokonaisuus tuo Tampereen tuomiokirkkoon konsertin, jossa kuullaan musiikillisia tulkintoja psalmien teemoista.
4.10.2023 Messu, keskustelu ja kävely – rauhan puolesta
Ekumeenista vastuuviikkoa vietetään 22.–29. lokakuuta 2023 teemalla Pyhä rauha – kristityt rauhan rakentajina. Sen tarkoitus on saada ihmiset pohtimaan ja arvioimaan omaa elämäntapaansa suhteessa maailman tilaan.
6.9.2023 Periytyykö usko perheessä?
Viime vuosikymmeninä suomalaisten uskonnollisuus on muuttunut merkittävästi. Olennaista on, mitä perheissä tapahtuu. Vuoden 2010 jälkeen uskonnollisuudesta on etäännytty voimakkaammin kuin vielä 1990-luvulla ajateltiin.