2.4.2025 10.10

Kirkko on toivon siemen

Goottirokkari Jyrki 69 opiskelee teologiaa ja on pitänyt jo ensimmäisen saarnankin. Hän ei arvele löytäneensä kristinuskoa, vaan palanneensa kristillisille juurilleen.

Muusikko Jyrki 69 istuu kirkonpenkillä.
Jyrki Linnankivi on kokenut seurakuntaharjoittelun erittäin mielekkääksi. Se on avannut kirkon toimintaa hänelle monelta tasolta.

Helsinkiläisessä Agricolan kirkossa oli viime joulukuussa tavallista enemmän kuhinaa. Tuomasmessun saarnaa astui pitämään ponnarihiuksinen mies valkoisessa albassa. Sen liepeiden alta näkyivät komeat buutsit.

Kansainvälisestikin tunnetun The 69 Eyes -goottibändin keulakuvana tunnetun Jyrki 69:n eli Jyrki Linnankiven saarna oli valtakunnankin tasolla iso uutinen.

Palaute oli vähän hämmästynyttä mutta pääosin myönteistä. Jyrki 69 tunnetaan avarakatseisena henkilönä. Miksi hän ei voisi olla kiinnostunut myös uskonnosta?

Olemme sopineet haastattelupaikaksi Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan Hyvän toivon kappelin. Teologiaa opiskeleva Linnankivi suorittaa muun muassa siellä työharjoitteluaan.

Mediasta tuttu Jyrki 69 tervehtii, ja alkaa neuvotella kuvaajan kanssa siitä, missä olisi paras ottaa kuvia.

Se onkin tarkkaa puuhaa. Kaikesta näkee, että monta vuosikymmentä rock and roll -bändin keulakuvana ollut mies ei ole linssin edessä ensimmäistä kertaa.

Ihmisten auttaminen on tärkeää

Viimein kuvaussessio on saatu onnellisesti maaliin. Siirrymme tekemään haastattelua kappelin rauhalliseen sivutilaan.

Ilmenee, että Jyrki 69:n tehtävät ison seurakunnan työharjoittelussa ovat monenlaisia.

Toimenkuvassa on luonnollisesti huomioitu hänen erityisosaamisensa.

– Olen muun muassa vetänyt Karaokemessun ja auttanut yhteisöruokailun toteuttamisessa. Joulukuussa juonsin Kauneimmat joululaulut –tilaisuuden Helsingin tuomiokirkossa.

Linnankivestä on ollut hienoa päästä näkemään monelta tasolta seurakunnan toimintaa.

Muusikko pitää myös ihmisten auttamista tärkeänä. Hän on muun muassa toiminut jo pitkään Unicefin hyvän tahdon lähettiläänä.

– Siinä tehtävässä olen päässyt näkemään kehittyvien maiden todellisuutta. Ero on melkoinen verrattuna siihen kimallukseen, jota bändimme on kokenut Hollywoodissa, Jyrki 69 huomauttaa.

Lapsuudenkodissa kristinusko läsnä

Jotta ymmärtäisi goottirokkarin ilmaantumisen teologian ja kirkon piiriin, niin pitää palata ajassa vuosikymmeniä taaksepäin.

Vuonna 1968 syntynyt Jyrki Linnankivi vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Hämeenlinnassa.

Hän kertoo olevansa ihan tavallisesta perheestä, jonka elämässä kristinusko oli sen ajan tapaan läsnä. Se oli klassista yhtenäiskulttuurin aikaa.

– Meillä kuunneltiin jumalanpalvelusta sunnuntaisin radiosta. Koulussa pidin uskonnosta ja se olikin minulla lukiossa kymppi.

Jyrki 69 huomauttaa, miten tuohon aikaan kirkollisilla juhlapyhillä oli oikeasti merkitystä. Ne määrittelivät vuoden kiertokulun.

– Juhlapyhät kokosivat myös ihmisiä yhteen. Sukulaisia tuli Keski-Suomesta ja kokoonnuimme mummolaan. Nykyisin yhteisöllisyyttä on valitettavasti vähemmän.

Seurakunnan erilaiset poikakerhot olivat hyvin tärkeä osa Jyrkin lapsuus- ja varhaisnuorielämää.

– Kerhossa saatettiin tehdä esimerkiksi puukäsitöitä ja sen päätteeksi rukoiltiin.

Kun ikää tuli lisää, niin seurakuntatoiminta sai jäädä.

– Elämääni tuli mukaan rokki ja muunlainen vapauden etsiskely.

Jyrki 69 kantaa Tuomasmessun krusifiksia.
”Sieluni tarvitsee uskontoa, mutta myös taidetta.”

Jännitti enemmän kuin ensikeikalla Tavastialla

Jyrki 69 päätyi pitämään saarnan Helsingin Tuomasmessussa monivaiheisen tapahtumaketjun seurauksena.

Siihen liittyi esiintymisiä mediassa ja juuri oikeiden ihmisten tapaamisia. Yksi asia johti aina toiseen.

Lopulta rokkari esitti Agricolan kirkossa Tuomasmessun vastuuhenkilöille yhden kysymyksen.

– Tiedustelin heiltä, löytyisikö tällaiselle teologian opiskelijalle jotain messutehtäviä. He lupasivat pohtia asiaa.

Sitten sovittiin, että Linnankivi tulee pitämään saarnan Kauneimmat joululaulut – Tuomasmessussa sunnuntaina 15.12.

Stadioneilla ja muun muassa legendaarisessa Whisky A Go Go -yökerhossa Los Angelesissa esiintynyt Jyrki 69 oli nyt aivan uudenlaisen haasteen edessä.

– Ennen saarnaa minua jännitti enemmän kuin 1990-luvun alussa ensimmäisen keikan alla rockpyhättö Tavastialla.

Kirkon sanomaa esille joulun alla

Saarna sai yleisesti kiitosta. Kirkkoon tuli paljon väkeäkin. Agricolan kirkon penkeillä istui myös sellaisia, joita harvemmin messussa näkee.

Estradeilla elämänsä aikana runsaasti ollut Jyrki Linnankivi ei näe esillä olemistaan sinällään tärkeänä asiana. Hän mieltää saarnalla olleen aivan muunlaisen merkityksen.

– Kyseinen messuhan oli joulun alla. Olen hyvin iloinen siitä, että kirkko sai juuri silloin näyttävästi sanomaansa esille.

Jyrki 69 miettii, että nykyään saa olla hyvin tarkkana, kun puhutaan vaikka juhlapyhien sisällöstä. Ketään ei oikein saisi loukata.

– Minä olen kuitenkin tällainen vanhaa koulukuntaa edustava jäbä, ja voin ihan hyvin sanoa, miksi joulua vietetään. Sen takia, koska se on Jeesuksen syntymäjuhla.

Kastettu ihminen on pelastettu

Saarnan saaman julkisuuden jälkeen Jyrki Linnankivi on saanut vastata myös siihen ilmeiseen kysymykseen. Udellaan että onko goottibändin keulakuva nyt sitten uskossa?

– Vastaan siihen, että minut on lapsena kastettu. Lutherhan aikoinaan totesi: ”Me olemme kaikki pelastettuja, kun meidät on kastettu.”

Linnankivi hahmottaa jotakin uutta suuntaa olevan joka tapauksessa avautumassa. Hän ajattelee, että se voi liittyä ihmisten inspirointiin.

– Olin pari vuotta sitten mukana Vain elämää – telkkarisarjassa. Koin roolikseni olla siinä jonkinlainen maailmaa paljon kierrellyt Stadin Hollywood-rokkari. Mietin, että jospa voisin inspiroida omaikäisiäni ohjelman katselijoita.

Jyrki 69 miettii, että hänen ilmestymisensä kirkko- ja seurakuntaskeneen saattaa aiheuttaa hiukan samantyyppisiä reaktioita.

– Jospa herättäisin ikäisiäni tyyppejä hoksaamaan, että eipä olekaan tullut vähään aikaan kirkossa käytyä. Hehän voisivat mennä vaikka Tuomasmessuun tsekkaamaan, mitä siellä oikein tapahtuu.

Jyrki 69 istuu violetiksi valaistun kirkkosalin pianon edessä.
Jyrki 69 näkee kirkon tarjoavan ihmisille myös hyvän mahdollisuuden yhteisöllisyyteen. Se on nykymaailmassa tärkeää.

Koti, uskonto ja isänmaa arvoina

Jyrki Linnankivi on kelpo esimerkki siitä, että aikuisenakin kannattaa opiskella. Hänellä on jo ennen teologian opintoja laatikossaan kemian maisterin paperit.

Rokkari pitää teologiaa harvinaisen monipuolisena tieteenalana.

– Sehän on menneisyyden ohella hyvin kiinni myös nykyajassa. Jos seuraa tv:n ajankohtaisohjelmia, niin niin aika useinhan niissä on joku teologi kommentoimassa aihetta, vaikka se ei liittyisikään suoraan uskontoon.

Aikamme polttaviin teologisiin tai poliittisiin kysymyksiin Linnankivi ei suoraan halua ottaa kantaa.

Arvopohjaansa hän ei sen sijaan halua lainkaan piilotella.

– Koti, uskonto ja isänmaa on minulle aikanaan kotona opetettu. Niistä pidän edelleen. Siihen rinnalle nostan nykyisin neljänneksi myös ympäristönsuojelun. Arvostan sitä, että kirkko ottaa ympäristöasiat nykyisin erittäin vakavasti.

Myös Jyrki 69:n jo aloitettu gradu liittyy ympäristöteemaan. Se käsittelee paavi Franciscuksen kehotusta kiirehtiä ilmastonmuutoksen vastaisia toimenpiteitä.

Maailman ratkaisu löytyy hengellisistä asioista

Kun keskustelumme siirtyy maailman monimutkaiseen ja pelottavaan tilanteeseen, niin Linnankivi esittää vähän yllättävänkin arvion.

Globaaleja megaluokan ongelmia ei hänestä saada selvitettyä kuin yhtä reittiä.

– Minusta ratkaisu on hengellisissä asioissa. Vanhaa tietoa ja ajatuksia sisältävät uskonnot ovat tärkeämpi tekijä kuin aikaisemmin. Ne ovat hyvin tärkeä osa maailman identiteettiä.

Jyrki 69 uskoo, että maailman kaiken epätoivon ja näköalattomuuden keskellä esimerkiksi kristinusko voi antaa aitoa toivoa.

– Kirkko on toivon siemen. Ei meillä tässä olekaan mitään hätää. Minullekaan seurakuntajuttu ei ole mitään ihmeellistä, vaan paluu juurilleni.

Jumalanpalveluksessa tavoittaa rauhan

Poikkeuksellisen painostavana ja vaarallisena maailmanaikana moni hakee sisäistä rauhaa esimerkiksi joogasta tai mindfulnessistä.

Jyrki 69 tietää myös monia rokkareita, jotka ovat syventyneet näihin asioihin.

”Alkuperäisen mindfulnessin” hän kuitenkin ajattelee löytyvän ihan muualta kuin joogasaleista tai kristillisistä retriittipaikoista.

– Maaseudun kirkkoihin mentiin aikoinaan pitkästäkin matkasta kerran viikossa, tai silloin kun päästiin. Siellä oli tarjolla muita ihmisiä, rukousta ja sanaa. Ehkä kirkko oli lämmitettykin.

Jyrki 69:n mielestä nykyaikanakin mainio tapa hiljentymiseen löytyy, kun suuntaa askeleensa vaikkapa ihan tavallisiin ”kirkonmenoihin”.

– Kirkossa muut ajatukset jäävät pois, kun laulat vanhoja virsiä. Tämä on se helpoin mindfulness, mies hymyilee.

Muusikko Jyrki 69 alba yllään jumalanpalveluksessa.
Muusikkopiireissä Jyrki 69:n saarna Tuomasmessussa on otettu positiivisesti vastaan. Jotkut ovat kertoneet hänelle käyvänsä itsekin kirkossa. Kuva: Seppo Kärki / IS

Edessä erilainen pääsiäinen

Pian edessä olevat pääsiäispyhät Jyrki 69 kertoo ottavansa vakavalla asenteella.

– Se on joulun lisäksi toinen suuri kirkkopyhä, jolloin voi oikeasti hiljentyä. Minusta koko hiljainen viikko määrittelee sen, miten meidän ihmisten tulisi olla.

Linnankivelle on tullut tavaksi katsella tietty elokuva ja kuunnella tietynlaista musiikkia pääsiäispyhien aikana.

Mel Gibsonin The Passion of the Christ minun jostakin syystä kuuluu katsoa aina pääsiäisenä. Virittäydyn tunnelmaan myös kuuntelemalla Bob Dylanin ja Johnny Cashin kristillisiä levyjä.

Tuleva pääsiäinen poikkeaa yhdessä suhteessa aikaisemmista. Työharjoittelunsa puitteissa Jyrki 69 saa silloin olla mukana monenlaisessa seurakuntatoiminnassa.

– Olen ilmoittanut Helsingin tuomiokirkkoseurakuntaan, että otan vastaan tehtäviä niin paljon kuin mahdollista, koska en ole matkustamassa minnekään. Olen innoissani siitä, että pääsen tällä tavalla kokemaan kirkollisen pääsiäisen.

JYRKI 69 (Jyrki Linnankivi), 56

  • Rockmuusikko, tunnettu The 69 Eyes -yhtyeen laulajana ja keulahahmona.
  • Kotoisin Hämeenlinnasta.
  • Opiskelee Helsingin yliopistossa teologiaa. Filosofian maisteri, pääaineena analyyttinen kemia.
  • Opiskellut myös muun muassa ylemmän AMK-tutkinnon ICT-palveluista ja tietojärjestelmistä.
  • Kiinnostunut sarjakuvien piirtämisestä, popkulttuurista, luonnonsuojelusta ja matkailusta.
  • Jyrki 69 hakeutuu mielellään kohteisiin, joiden kauneus puhuttelee häntä syvältä. ”Elviksen koti Graceland oli minulle pyhä kokemus. Samoin Memphiksen Sun Records -studiot. Kaikkein pyhintä on kuitenkin uskonnollinen taide. Sen innoitus on tullut pyhyydestä itsestään.”

Teksti: Vesa Keinonen
Kuvat: Hannu Jukola


Palaa otsikoihin