
Usko
Pääsiäisen tapahtumista voi pienelle kertoa niin, ettei tämän tarvitse pelätä kärsimystä ja kuolemaa. Ilosta lapsi osaa jo – aikuista paljon paremmin – ottaa kaiken irti.

Usko
Goottirokkari Jyrki 69 opiskelee teologiaa ja on pitänyt jo ensimmäisen saarnankin. Hän ei arvele löytäneensä kristinuskoa, vaan palanneensa kristillisille juurilleen.

Kulttuuri
– Kun menettää läheisen ihmisen itsemurhan kautta, on pysyvästi toisella puolella. Se kuulostaa karulta, mutta niin olen kokenut.

Kulttuuri
Pääsiäisen jälkeisenä perjantaina Pispalan kirkossa kuullaan uutta musiikkia osana Leena Julinin väitöskirjatutkimusta Shared humanity. Artistic research on recognizable and non-recognizable elements for present-day people in the Christian tradition.

Kulttuuri
Saksalainen Georg Joseph Vogler sävelsi Hoosianna-hymnin alun perin palmusunnuntain kuorolauluksi. Kuinka se päätyi suosituksi jouluvirreksi, Samuli Korkalainen Sibelius-Akatemiasta?

Arjessa
Tammerkosken partaalla sijaitsevan kerrostalon asukkaat keksivät pari vuotta sitten yksinkertaisen vaihtoehdon etenkin ikääntyviä ihmisiä usein vaivaavalle yksinäisyydelle. Kahden rapun asukkaat ottivat kellaritilan haltuun ja alkoivat kokoontua yhteen.

Arjessa
Härmälän kirkon Avoin kahvila on monille kävijöille viikon kohokohta. – Ihmiset oikein odottavat keskiviikkoa. Tällainen vapaamuotoinen kahvila on meille hyvin tärkeä, kertoo Härmälänrannassa asuva Hannu Telenius.

Ajassa
Viinikan kirkon tornin viisarikellojen koneisto on uusittu, ja ajannäyttötaulut toimivat niin kuin pitääkin.

Ajassa
Mummon Kammarin pikkaraiset auttavat monenlaisissa kodin pienissä puuhissa. Yksi heistä, Mikko Rämö, on ollut mukana porukassa kuutisen vuotta.

Kulttuuri
Maaliskuussa sai Suomessa ensi-iltansa yhdysvaltalainen elokuva Bonhoeffer (2024), joka kertoo natseja vastustaneen saksalainen teologin Dietrich Bonhoefferin (1906–45) elämäntarinan.

Ihmiset
Vapaaehtoinen Kati Lindberg on ollut pitkään mukana Mummon Kammarin toiminnassa. Myös Palvelukoti Impivaarassa parisen vuotta asunut Ulla-Maija Karvola toimi aikaisemmin vapaaehtoisena.

Kulttuuri
Kohtaamattomuus, yksinäisyys ja suojattomuus ovat teemoja, joita näytelmäkirjailija Sirkku Peltola on tutkinut näytelmissään koko elämänsä ajan. Elämän suuria arvoituksia on, mitä on ihmisyys, ja miksi meidän on niin vaikea jakaa sitä toistemme kanssa.

Usko
Oman näköistä ja itse tehtyä. Nämä ovat avainajatukset messukokeilussa, joka alkoi Messukylässä helmikuussa. Suunnittelun ydintiimiin kuuluvat Elo Saari ja Miikka Vehmas ovat kokeilusta innoissaan.

Arjessa
Ystävällinen ilmapiiri, lämmin tunnelma, hyvä seura, mielenkiintoinen ohjelma ja maukasta ruokaa. Muun muassa näillä sanoilla joukko Kalevassa asuvia ikäihmisiä kuvailee Kalevan kulman kohtaamispaikkaa ja Iloa arkeen -pysäkkien toimintaa.

Usko
Antoisa projekti, summaavat julkisuudesta tuttujen miesten rukouksista kirjan koonneet Kari Kanala ja Ville Kormilainen.

Usko
Kysymys siitä, mitä Raamattu sanoo ihmisenä olemisesta, oli pitkään muhinut Raimo Puustisen mielessä. Lopulta hän ryhtyi selvittämään asiaa, ja viime vuoden puolella ilmestyikin kirja Syökää ja iloitkaa – Ihmisen hyvinvointi Raamatun kirjoituksissa (Sanasato).

Kulttuuri
Tampere Cathedral Choir (TCC) tarttuu kolmannessa konsertissaan uusiin haasteisiin ja nostaa esiin vähemmän tunnettuja sävellyksiä.

Ympäristö
Tampereen ev.lut. seurakuntayhtymä hakee Kirkon ympäristödiplomia vuosiksi 2025–2029, päätti yhteinen kirkkoneuvosto. Eteläisen, Harjun, Messukylän ja Tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvostot ovat jo osaltaan päättäneet diplomin hakemisesta.

Ajassa
Suomen Lähetysseura on koonnut kansainvälisistä kumppaneistaan neuvoa-antavan ryhmän, joka pääsee vaikuttamaan suoraan päätöksentekoon Lähetysseuran kansainvälisessä työssä. Ryhmä kokousti ensimmäistä kertaa 21. tammikuuta.

Ihmiset
Pasi Vainionperä, 60, on vuosikymmeniä kannustanut ihmisiä liikkumaan.
– Jokainen elämä on arvokas, ja mieletön seikkailu. Kun sitä ajattelee, voi saada motivaatiota liikkumiseen. Jos pitää itsestään huolta, pystyy paremmin nauttimaan elämästä, hän miettii.

Ajassa
Tuomiokirkon ja Pispalan kirkkojen jälkeen myös Messukylän kirkko on päässyt kuvailutulkattujen kohteiden joukkoon. Tekstit laativat Kirsi Vainionperä ja Mirja Kytökari.

Ihmiset
Partio on mukavaa yhdessä tekemistä. Se vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta ja antaa hyvän mielen. Partiossa oppii niin arkisia asioita kuin tunnetaitojakin, sanoo tamperelainen Henri Backman.

Ajassa
Vanha kirkko on ollut vahva osa tamperelaisten elämää jo 200 vuotta. Kirkon ohella tänä vuonna juhlivat Raija ja Jukka Wäljas, jotka menivät naimisiin vuonna 1965 Vanhassa kirkossa.

Ajassa
Pyhäinpäivä, itsenäisyyspäivä, joulu, uusivuosi ja ystävänpäivä olivat tarjolla aiheina, joista Tampereen ammattikorkeakoulun animaatio-opintoihin osallistuvat opiskelijat saivat valita itselleen kiinnostavimmat.

Arjessa
Kuolindoulat on uusi ammattiryhmä, joka tarjoaa tukea elämän loppuvaiheissa. Ensimmäiset Tampereelta valmistuneet kuolindoulat saivat todistuksensa tammikuussa, toinen kurssi alkoi joulukuussa ja kolmas alkaa ensi syksynä.

Arjessa
Kirkon sairaalasielunhoito viettää tänä vuonna 100-vuotissyntymäpäiviään. Tampereella saattohoidon vapaaehtoistoiminnan kehittämishankkeesta saatiin hyviä kokemuksia.

Ympäristö
Viime vuoden puolella hyväksytyn Tampereen hautausmaiden hoitosuunnitelman laatimiseen patisteli kirkkolainsäädännön uudistus.

Kulttuuri
Immersiivinen äänimaisemakonsertti Maa aikojen alusta vie yleisön aikamatkalle kalevalanpäivän viikonloppuna, sunnuntaina 2. maaliskuuta 2025 Kalevan kirkossa.

Usko
Päiväraamattukoulu on ollut osa Tampereen seurakuntien toimintaa jo 20 vuotta. Osallistujia on noin kolme-neljäkymmentä kerrallaan.

Kulttuuri
Kanteleduo Glissando ja kamarikuoro Camena tarjoilevat tunnelmallisia, talviaiheisia kappaleita Viinikan kirkossa. Duo Glissando eli Sanni Koskela ja Pihla Lindroos ovat soittaneet yhdessä jo pitkään.
Lisää artikkeleita löytyy Juttusillan osioista Ajassa, Arjessa, Ihmiset, Kulttuuri, Usko ja Ympäristö. Niihin pääsee sivun yläpalkista.