5.2.2025 9.40

Opiskelijat tekivät animaatioita näytettäviksi kirkon seinällä

Pyhäinpäivä, itsenäisyyspäivä, joulu, uusivuosi ja ystävänpäivä olivat tarjolla aiheina, joista Tampereen ammattikorkeakoulun animaatio-opintoihin osallistuvat opiskelijat saivat valita itselleen kiinnostavimmat.

Kahdeksan nuorta ihmistä istuu kahdessa rivissä tietokoneiden takana.
Iryna Titarenko, Bea Serala, Sofia Saarinen, Venla Karppinen, Aung Chak, Riika Pappinen, Heta Hulkkonen ja Alina Lazareva ovat työstäneet animaatioita TAMKin Mediapoliksen toimipisteessä. Animaatioiden teon opiskelusta iso osa kuluu työvälineiden ja elokuvallisen ilmaisun käytön opetteluun. Kuva: Hannu Jukola

TAMK on tehnyt opiskeluun liittyvää yhteistyötä Tuomiokirkkoseurakunnan kanssa jo aiemminkin, ja animaatioita tehtiin nyt kolmatta kertaa. Idea juhlapäiviin liittyvistä videoista tuli seurakunnilta.

Yhteyshenkilönä toimivan kaupunkiteologi Jiri Santaharjun mukaan nuorten tekijöiden mukana seurakuntiin tulee tuoreita näkemyksiä.

– Yhteistyötä voisi mahdollisesti tehdä enemmänkin.

Yhteistyön jatkuminen vaikuttaa todennäköiseltä siksikin, että TAMKin uudessa opetussuunnitelmassa painotetaan aiempaa enemmän käytännönläheisyyttä.

Myöhempääkin käyttöä

Videoita on ollut tekemässä yhdeksän nelivuotisen Media and Arts -tutkinto-ohjelman toisen ja kolmannen vuoden opiskelijaa. Bea Seralan ja Venla Karppisen jouluaiheinen animaatio näkyi Kalevan kirkon seinällä jo jouluna, mutta muutkin tallennetaan seurakunnille myöhempää käyttöä varten. 

Serala ja Karppinen kertovat lähteneensä liikkeelle symboleista ja joulun hengestä. Alku oli vaikeaa, koska kyseessä oli ensimmäinen animaatiotehtävä.

– Halusimme tuoda esiin toivoa ja valoa, eli sitä, mistä joulussa on kyse, Serala selventää.

– Mietimme sellaisia symboleita, joita monet voisivat ymmärtää ja joihin voisivat samaistua. Myös he, jotka viettävät joulun yksin, jatkaa Karppinen.

Itsenäisyyspäivään liittyvän työn tekeminen alkoi Sofia Saarisen mukaan suomalaisen ikonografian pohdinnasta; itsenäisyyden kuvaajia ovat muun muassa kynttilät.

– Halusin lähteä liikkeelle luontoteemalla, hyödyntäen esimerkiksi revontulia.

Luonto on isossa osassa myös Heta Hulkkosen ja Aung Chakin ystävänpäivän animaatiossa:

– Vaikka vuodenajat vaihtuvat, ystävyys pysyy, perustelee Hulkkonen näkökulman valintaa.

Heta Hulkkonen ja Aung Chak inspiroituivat ystävänpäivästä.
Heta Hulkkonen ja Aung Chak inspiroituivat ystävänpäivästä.

Valentinuksen päivään liitetään monissa maissa romanttinen rakkaus. Chak kertoo hänelle tulleen yllätyksenä se, että Suomessa päivän vietossa on kyse ystävyydestä. Heidän animaatiossaan esiintyykin kaksi ystävää.

Nuoria ihmisiä tietokoneluokassa koneiden ääressä kuvaruudut osalla näkyvissä.
Tampereen seurakunnille harjoitustöitä tekivät Fine Art Lab ja Interactive Media - suuntautumisvaihtoehtojen opiskelijat. Elokuvallisten keinojen lisäksi opiskelijat opettelevat esimerkiksi animoinnin perusperiaatteita, kuvakäsikirjoitusten tekemistä ja animaation tuotantovaiheita. Kuva: Hannu Jukola

Pyhäinpäivä tuo monen mieleen surullisia asioita, mutta Riika Pappinen ja Alina Lazareva halusivat tuoda animaatioonsa läheisten muistelemiseen liittyvää lämpöä.

– Vaikka videon aihe on haikea, kynttilät ja valo symbolisoivat sitä, että läheiset ovat elämässämme muistojemme kautta, Pappinen kertoo.

Koska toteutukselle ei ollut etukäteisrajoituksia, Iryna Titarenkon ja Aino Vasaman uudenvuoden videossa seikkailee maahan putoava ja lumiukon tapaava tähti.

– Halusimme tuoda esiin iloista vuodenvaihteen henkeä, Titarenko kertoo.

Piirroskuva lumiukon hahmosta, joka ojentaa lahjapakettia tähden muotoiselle hahmolle.
Aino Vasama ja Ira Titarenko keskittyivät uuteen vuoteen.

Tutkintovastaavana toimiva Tuomo Joronen on sitä mieltä, että animoinnin opiskelusta on hyötyä opiskelijoiden tulevaisuuden kannalta. 

– Animaatioteollisuus on kasvanut yleisesti. Tätä taitoa tarvitaan kuitenkin monessa työssä, esimerkiksi graafisessa suunnittelussa, verkkosivujen toteutuksissa ja mainonnassa.

– Liikkuva kuva kukoistaa. Sosiaalisessa mediassa sitä on paljon, ja se voi olla myös osana jotain muuta ilmaisua.

Teksti: Asta Kettunen

Piirros hahmosta, jolla on kynttilä käsissään.
Riika Pappisen ja Alina Lazarevan animaation aiheena on pyhäinpäivä.

TAMK: Media and Arts


Palaa otsikoihin