5.3.2025 8.30

Mikä oli vaikeaa Messukylän kirkon kuvailutulkkauksessa?

Tuomiokirkon ja Pispalan kirkkojen jälkeen myös Messukylän kirkko on päässyt kuvailutulkattujen kohteiden joukkoon. Tekstit laativat Kirsi Vainionperä ja Mirja Kytökari.

Näkymä sivusuunnasta kolmiosaiseen värikkääseen teokseen, jonka vasemmassa reunassa on enkelihahmo. Teoksen yläosassa on lisäksi tekstitaulu.
Ote Annukka Laineen maalaaman kastetaulukokonaisuuden tulkkeesta: ”Oikea käsi pitelee kullanväristä ristiä. Ristissä on pitkä ja hyvin ohut varsi, joka alkaa enkelin jalkojen tasolta.” Kuva: Rami Marjamäki

Miten tämä projekti erosi aiemmista?

– Tuomiokirkko on kansallisromantiikan ajan taideteos, Pispalan kirkko 1970-luvulla valmistunut modernimpi kokonaisuus, jonka kirkkosalista on vaikea löytää suoraa kulmaa. Messukylä on uusgoottinen punatiilikirkko, joka yllättää väreillään ja runsaalla puun käytöllä. Varsin erilaisia kohteita siis.

– Messukylässä tulkkeet ulotettiin myös hautausmaan puolelle, mikä oli hieno haaste. Prosessi oli periaatteessa sama ja sidosryhmäläiset jo tuttuja, mikä helpotti työtä.

– Joka kohde on erilainen ja kaikissa on omat haasteensa. Messukylän kirkossa niin sisä- kuin ulkonäkymien kuvailuun toivat haastetta näyttävät ja koristeelliset rakenteet. Tuttu työpari ja kokemustuntija sekä hyväksi koettu työtapa pysyivät onneksi ennallaan, mikä auttoi projektissa.

Tuliko vastaan jotain vaikeaa?

– Sisätilojen kuvailu oli ylivoimaisesti haastavin. Messukylän kirkon kirkkosali on upea ja todella monimuotoinen, ja kaiken oleellisen tiivistäminen kuvailuun vaati paljon viilaamista.

– Kuorin kuvailutulketta sai pyöritellä jonkin verran, sillä tuolle alueelle mahtuu paljon erilaisia arkkitehtonisia rakenteita ja elementtejä, joiden kuvailu ei ollut aivan helppoa. Myös kirkon kauniiden urkujen kuvaileminen antoi haastetta, onneksi teknisiin asioihin sai apua kanttorilta.

– Tulkkeita laadittiin yhteensä kahdeksan: ulkonäkymä, yleisnäkymä kirkkosalista, urut, kuori, kastetaulu, alttaritaulu, sanakartta esteettömältä sisäänkäynniltä lukien sekä sankarihautausmaa. Laadimme työparin kesken listan mahdollisista kohteista, joista tilaaja valitsi haluamansa.

Ilmenikö kirkosta tai teoksista jotain itsellenne uutta?

– Paljonkin. Vaikka jossakin paikassa olisi käynyt aiemmin, kuvailun laatiminen edellyttää syvällistä paneutumista. Monia asioita huomaa vasta, kun niitä ihan kunnolla katsoo. Tästä syystä kuvailuista on hyötyä myös muille kuin näkövammaisille ihmisille.

– Sisältä kirkko vaikutti erilaiselta kuin olin ulkokuoresta kuvitellut. Sisätilat tuntuivat myös isommilta kuin olin ulkoa päin arvellut, luultavasti johtuen avarasta ja korkeasta kirkkosalista sekä suuresta luonnonvalon määrästä.

Oliko Tuomiokirkon ja Pispalan tulkkeista tulleesta palautteesta hyötyä?

– Olemme saaneet hyvää palautetta kuvailutyylistämme, joten pyrimme noudattamaan samaa linjaa myös tässä kohteessa.

– Meillä on tapana upottaa tulkkeisiimme vähän taustatietoa esimerkiksi maalauksen tehneestä taiteilijasta tai kirkon historiasta, mikä on koettu hyväksi ja mielenkiintoiseksi. Sama oli käytössä myös Messukylässä.

Vieläkö hankkeita tulee lisää?

– Seuraava kuvailutulkkaus tehdään Viinikan kirkosta ja projekti alkaa huhtikuussa 2025.

– Nämä projektit ovat meille hyvin mieluisia, ja jatkamme mielellämme niiden parissa. Tulkkeiden kääntämistä englannin kielelle on tosiaan toivottu, mutta tämä on vasta idea-asteella.

Kaksi naista kävelee keppien kanssa kirkossa alttarin edessä.
Näkövammaiset Sirkku Heinäluoto ja Annami Poivaara (edessä) tutustuvat Messukylän kirkon näkymiin. Seuraava kuvailutulkkaus tehdään Viinikan kirkosta, ja työ alkaa huhtikuussa. Kuva: Hannu Jukola

Mitä hyötyä tai iloa tulkkeista on näkövammaiselle, kokemustoimija Sirkku Heinäluoto?

– Yli 80 prosenttia informaatiosta välittyy aivoihin näköaistin kautta. Esimerkiksi opastetuilla ryhmävierailuilla se kaikki, minkä näkevä ihminen kokee yhdellä silmäyksellä, jää häneltä paljolti saavuttamatta. Itse rakennuksen hahmottaminen ulkoa ja sisältä on jo melko mahdotonta.

– Joitain yksityiskohtia hän voi käsin tunnustella tai läheltä ehkä katsoa, mutta ne ovat vain pieni osa rikasta kokonaisuutta. Totta kai ilo on suuri, kun hän voi vaikkapa etukäteen jo tutustua kuvailutulkkeisiin ja aistia näin kirkon tunnelman, taiteen välittämän viestin, hahmottaa rakennuksen muodon ja näin jopa rohkaistua tulemaan kirkkoon itsenäisesti sanakartan avulla.

Se, että hautausmaa otettiin mukaan tulkkeisiin, oli hieno idea, varsinkin kun ulkona olevien kohteiden hahmottaminen näkövammaiselle on tosi hankalaa, koska niihin ei juurikaan pääse kosketuksiin käsituntumalla.

Teksti: Asta Kettunen

Messukylän kirkon kuvailutulkkaus

Pispalan kirkon kuvailutulkkaus

Tuomiokirkon kuvailutulkkaus

Sillan juttu: Miten kuvailla käärme katossa?

Sillan juttu: Pispalan kirkon taide avautuu kuvailutulkkauksella

Uutinen: Vantaan Pyhän Laurin kirkosta tehtiin kuvailutulkkaus

Vantaan Pyhän Laurin kirkon kuvailutulkkaus


Palaa otsikoihin