5.3.2025 10.10

Nuorekas messu alkoi kokeiluna Messukylässä

Oman näköistä ja itse tehtyä. Nämä ovat avainajatukset messukokeilussa, joka alkoi Messukylässä helmikuussa. Suunnittelun ydintiimiin kuuluvat Elo Saari ja Miikka Vehmas ovat kokeilusta innoissaan.

– Messut ovat niin tärkeitä sen vuoksi, että ihmiset kiinnittyvät toimintaan ja saadaan se uskon kokemus, Saari korostaa.

Kaksi nuorta ihmistä istuu käytävän portailla. Oikeanpuoleinen heistä pitää kädellään kiinni kaiteesta.
Elo Saari ja Miikka Vehmas muistuttavat, että kaikki ovat tervetulleita osallistumaan, vaikka palvelutehtäviin kelpaavatkin vain nuoret.

Nuorten messut ja niiden tarjoama kokemus Kristuksesta myös tutustuttavat nuoria seurakuntiin rippikoulun ohella, Vehmas arvioi.

Idea sai alkunsa eräässä Messukylän nuorten vaikuttajaryhmän Menuva-illassa. Niissä vaikuttajat ovat kertoneet tapahtumia johtavista elimistä ja kyselleet nuorten terveisiä päättäjille.

– Jossain kohtaa tuli toive messusta, jossa olisi enemmän liturgiaa ja joka olisi illalla. Sitten heitettiin se idea päättäjille, Saari kertoo.

– Koen, että nuorille on tärkeää päästä osallistumaan. Päättäjien keskuudessa epäiltiin vähän, että lähtevätkö nuoret tähän mukaan, mutta oli tosi arvokasta, että saatiin tämä mahdollisuus, hän kiittelee.

Nähtävyydestä tasa-arvoon

Yksi syy oman jumalanpalveluksen kaipuuseen on se, että messuissa on nuoria vähän. Siksi nuorempi väki muiden joukossa herättää huomiota, tosin myönteistä.

– Sitä haluaisi olla tasa-arvoinen muiden kanssa. Eräs messussa käynyt nuori sanoi, että ”tuntuu kuin olisi nähtävyytenä”, Saari kuvaa.

– Siitä tulee tosi kiusaantunut olo, lisää Vehmas.

Hän huomauttaa monen toivoneen ilta-aikaa jo käytännön syistä.

– Eivätkä kaikki nuoret halua herätä kello seitsemän tai kahdeksan sunnuntaiaamuna.

Hänen mukaansa termi nuorekas messu viittaa myös siihen, että sen järjestävät nuoret ja nuoret aikuiset. Siksi mukana on paljon veisuja Nuoren seurakunnan veisukirjasta.

– Kaikki ovat tervetulleita, mutta palvelutehtäviin kelpaavat vain nuoret. Lähtökohtaisesti tämä on normaali messu, joka sisältää musiikkia, tekstin, päivän sanan ja esirukouksen. Pappi toimittaa ehtoollisen ja lukee Herran siunauksen, Saari selventää.

Näin saavutetaan tasapaino, joka tekee tilaisuudet kaikille sopivaksi. Nuoret myös tarjoavat messukahvit sekä siivoavat ja tiskaavat jälkeen päin.

Kova palo

Iltamessuja on jo aiemmin järjestetty nuorten aikuisten illoissa Linnainmaan seurakuntatalossa. Näistä Messukylän kirkon iltamessut eroavat niin, että ovat liturgialtaan laajempia.

– Messukylässä käytetään paljon resurssia nuorisotyöhön ja myös messuelämään niin Linnainmaan keskiviikoissa kuin nuorten leiritoiminnassa. Linnainmaan messu on tarkoituksella perinteistä messua kevyempi liturgialtaan ja lyhyempi kestoltaan, vaikka onkin messu siinä missä muutkin, toteaa kirkkoherra Juha Itkonen.

– Nuorisotyön resurssia lisämessujen järjestämiseksi sunnuntai-iltapäivisin on vaikea käyttää ottamatta sitä pois jostain muusta tärkeästä, mutta koska nuorilla oli todella kova palo messuja järjestää, aloitimme työn toiveen toteuttamiseksi kokeiluna.

Saarna jännitti

Ensimmäinen nuorekas messu järjestettiin helmikuun alussa. Siinä saarnasi Elo Saari. Hän oli miettinyt sanomansa etukäteen hyvin, mutta silti jännitti:

– Saarnasin ensimmäistä kertaa ison porukan edessä. En käyttänyt kirjakieltä enkä puhunut monotonisella ”saarnaäänellä”. Oli kunnon ”henki puhuu, en minä” -tilanne. Olen kyllä tehnyt aika paljon tekstejä rippikoulussa ja kesäleireillä.

– Mukana messussa oli nuorten musiikkia, veisuja ja ajatuksia. Se oli upea! Enemmän nuorille tuttua, mutta kunnon kymppimessun fiilis.

Myös Itkonen toteaa kokemusten ensimmäisestä messusta olleen hyviä.

Kaksi nuorta ihmistä korkealla kirkkorakennuksessa sijaitsevassa koristeellisessa saarnatuolissa. Vasemmanpuoleinen pitää käsivarttaan toisen olkapäällä.
Elo Saari (oik.) on jo päässyt kokeilemaan saarnaamista Messukylän kirkon korkeassa saarnatuolissa, Miikka Vehmas ei vielä.

Vehmas kehuu kaverinsa saarnoja. Myös muilta saatu palaute on ollut hyvää. Lisäjännitystä toi se, että messun suunnittelukokous siirtyi loppumetreille.

– Mutta siitäkin selvittiin.

Heidän mukaansa messun konseptia voi vielä kehittää. Esimerkiksi gospelmusiikin käyttö voisi olla mahdollista.

– Suunnittelussa ei ole päästy vielä niin pitkälle, että olisi mietitty esimerkiksi teemoja. Nyt ollaan tosi alkuvaiheessa, ja kipeästi kaivataan myös muita ihmisiä tekemään. Erilaiset ihmiset toisivat erilaisia näkökulmia, Saari kannustaa.

Virret valitsee musiikkiryhmä. Laulajia on kolme ja soittajia neljä, mutta rumpalia kaivattaisiin. Suunnitteluryhmään kuuluvat Sofi Aalto-Setälä, Satu-Maaria Laine ja Ilpo Suominen.

Ensimmäiseen iltamessuun osallistui järjestäjät mukaan lukien reilut kolmekymmentä henkeä.

– Ei päätähuimaava määrä, mutta minusta yllättävän paljon ensimmäiseksi kokeiluksi, kun sitä ei mainostettu mitenkään superhyvin. Oltiin harvinaisen tyytyväisiä.

Kokeiluun kuuluu vielä yksi messu 16. maaliskuuta 2025 kello 18.

– Sen jälkeen katsotaan eteenpäin.

Teksti: Asta Kettunen

Kuvat: Rami Marjamäki


Palaa otsikoihin