2.4.2025 9.40

Tuore sielunmessu saa kantaesityksen Tampereella

Pääsiäisen jälkeisenä perjantaina Pispalan kirkossa kuullaan uutta musiikkia osana Leena Julinin väitöskirjatutkimusta Shared humanity. Artistic research on recognizable and non-recognizable elements for present-day people in the Christian tradition.

Tutkimuksen lähtökohta on ajatus uskonnosta ihmisyyden heijastumana. Art as research -menetelmällä Sibelius-Akatemiaan tekeillä oleva tutkimus sisältää artikkeleita, taidenäyttelyn ja kaksi konserttia.

– Haluan laajentaa kirkkomusiikin käsitettä. En ajattele tekeväni hengellistä musiikkia. On hankalaa, jos käyttää sanoja kirkkomusiikki tai hengellinen musiikki. Niistä tulee heti tietty mielikuva, joka ei vastaa sitä, mitä teen, miettii kirkkomuusikon koulutuksen saanut Leena Julin.

Henkilö istuu pöydän ääressä ikkunan edessä. Pöydällä on muki, maljakko kukkineen ja lautanen, jolla on lautasliina. Ikkunasta näkyy puutalo.
Taiteilija-tutkija Leena Julinille kristillisyys ja uskonnollisuus ovat tapa sanoittaa ihmisyyttä. Kuva: T. Friedrich-Julin

Pispalassa kuullaan Julinin säveltämä sielunmessu Requiem kuolleen omaiselle sekä kappaleita kohtaamisesta ja menettämisestä.

– Requiem pyrkii olemaan tunnukseton, mutta sellainen, johon voi surun hetkellä ripustautua, vaikkei itse ole uskonnollinen, hän kuvailee.

Leena Julin on valmistunut myös teologian maisteriksi ja työskennellyt pappina. Väitöksessä hän tarkastelee kristinuskon ja nykyihmisen yhtymäkohtia ja törmäyspisteitä kolmen pääteeman kautta. Tavoitteena on tarjota jotakin samaistuttavaa vakaumuksesta riippumatta.

Lohdun näkökulma

Uskonnolliselta kieleltä Julin toivoo, ettei se verhoudu teologiaan.

– Uskonnollisen kielen pitää olla kaikkien käytössä. Se ei ole varattu tietyllä tavalla ymmärtäville tai ole vain tunnustuksellisten tahojen käytössä, vaan sillä voidaan osoittaa ihmisyyttä käytännön kohtaamisissa. Parhaimmillaan se voi auttaa jakamaan asioita ja löytämään jotain yhteistä. Tämä voi lisätä ymmärrystä välillemme, hän tähdentää.

Tähän missioon Julin on sukeltanut siteeratessaan piispoja ja kirkolliskokousten työryhmiä.

– Otan konsertissa kantaa evankelisluterilaisen kirkon puheenaiheisiin. Yhden kappaleen sanoituksissa on suoria lainauksia kirkolliskokousten pöytäkirjoista.

Requiemissä on perinteinen sielunmessuteksti, mutta näkökulma on levon pyytäminen surevalle, siis eri kuin yleensä.

– Näkökulma on vaihtunut kuolleesta kuolleen menettäneeseen. Se on koko kappaleen idea.

– Olen poistanut kaikki tunnustukselliset osat, paljoa ei jäänyt tosin jäljelle, ja vaihtanut persoonan yksikön ensimmäiseen.

Julin haluaa rakentaa siltoja huolimatta siitä, miten kukakin uskoo.

– On vastakkainasettelua sen suhteen, onko joku uskova tai ei. Kaikki kohtaamme saman typpisiä asioita, mietimme rajallisuutta ja elämän tarkoitusta, hän perustelee.

Teksti: Elisa af Hällström

Joukko ihmisiä luonnon keskellä ison puun alla. Osalla on pitkät mekot ja osalla tummat puvut.
Harjun Kamarikuoro kantaesittää Leena Julinin säveltämän sielunmessun Pispalassa. Kuva: Pasi Ristolainen

Musiikkia ihmisten kohtaamisesta ja menettämisestä

Perjantaina 25. huhtikuuta 2025 kello 19 alkaen Pispalan kirkossa kuullaan seitsemän Leena Julinin säveltämää kappaletta, joista neljä pohtii lähimmäisen kohtelua ja kolme etsiskelee sanoja surun ilmaisemiseen. Ne kaikki ammentavat kristillisestä perinteestä. Yhteen kappaleeseen sisältyy myös Burkhard Waldisin säveltämän virren 431 sävelmä.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Esiintyjät:

  • Harjun Kamarikuoro, joht. Heikki Liimola
  • Helianna Herkkola, laulu
  • Tuisku Hillilä, live-elektroniikka
  • Leena Julin, sävellykset, kantillointi
  • Helga Karen, piano
  • Timo Kiiskinen, urut

Ohjelma:

  • Die Macht des Menschen
  • Muista myös työttömiä
  • Die Würde des Menschen
  • Ex cathedra / virsi 431 (säv. B. Waldis)
  • Non omnis moriar
  • Lacrimosa
  • Requiem kuolleen omaiselle

Palaa otsikoihin