Löytyykö Raamatusta yhä ammennettavaa?
Päiväraamattukoulu on ollut osa Tampereen seurakuntien toimintaa jo 20 vuotta. Osallistujia on noin kolme-neljäkymmentä kerrallaan.

Missä on suosion salaisuus, Päiväraamattukoulua emännöivä Armi Taponen?
– Yhteinen ilo on viime aikoina tuntunut tunnetasollakin. On into saada Raamatusta elämän evästä. Erilaiset aiheet kiinnostavat.
– Monelle on etu, että toiminta on päivällä: voi kulkea valoisana aikana. Myös yhteisöllisyyttä kaivataan. Sitä tarjoavat opetukseen liittyvä keskustelu, ruokailu sekä Jälkipalaveri rukouksineen, pohtimisineen ja ajankohtaisine asioineen.
– Päiväraamattukoulu ei sido osallistumaan aina, vaan voi tulla silloin, kun itselle sopii. Lisäksi on mahdollista osallistua vain opetusosioon. Päiväraamattukoulussa käy eläkeläisiä, mutta myös nuorempia.
– Väkeä mahtuu vielä lisääkin, uudet ovat kovasti tervetulleita.
Mistä kaikki alkoi, ja mikä on muuttunut?
– Jotain tuntui puuttuvan seurakuntien toiminnasta, ja haluttiin saada vähän syvempää opetusta Raamatusta. Tarja Astikainen otti asian sydämelleen, alkoi valmistella ryhmän kanssa ja otti seurakuntaan yhteyttä Sirpa Koskisen – nykyisen Mustajärven – kanssa. Olin mieheni Urpon kanssa tässä valmisteluryhmässä, olemme perustajajäseniä.
– Itselläni on seitsemäs vuosi vetäjänä. Mieheni on oivallinen tukija. Muita tukijoita löytyy kiitettävästi päiväraamattukoululaisten parista. Mieheni on osallistunut toimintaan alusta asti, minä 15 vuotta eläkkeelle jäätyäni. Osa alussa mukana olleista on jo taivaan kodissa.
Miksi on tärkeää käsitellä Raamatun aiheita?
– Raamatun opetus ja tunteminen ohentuu: enää ei oikein tiedetä, mitä siellä todella sanotaan.

Kuinka Päiväraamattukoulu toimii?
– Opettajia on löytynyt, sekä seurakuntien työntekijöitä että sellaisia maallikkoja, jotka ovat omistautuneita Raamatun tuntemiselle. Omalla tavallaan on rikkaus, että on erilaisia opettajia. Kiinnostaa kuulla, mikä juuri heitä askarruttaa, ja herää into tutkia sitä lisää.
– Aiheesta riippuu, kuinka paljon siitä herää keskustelua. Osallistujatkin voivat ehdottaa ajankohtaisia aiheita.
Mikä on ollut erityisen mieleenpainuvaa?
– Olemme ”Raamatun aarteita etsimässä”. Matkan varrella tulee erityisiä löytöjä ja ahaa-oivalluksia. Löytöjä voi myös jakaa eteenpäin.
– Minun näkemykseni on, ettei ole sunnuntai-kristillisyyttä, vaan kristillisyys koskettaa jokaista päivää. Siitä tulee ilo, turvallisuus ja toivo. Haluan tutkia, miten saada sanan aihe koskettamaan arkielämää.
– Toivon näköala on nykyaikana erityisen tärkeä. Kaikki on Jumalan käsissä, vaikka nyt näyttääkin pahalta. Rukousaiheistakin saa ammentaa paljon, ja rauhan toive on yksi rukousaiheista.
Millainen merkitys raamattukouluilla on seurakuntien toiminnassa, yhdyspappi Jukka Kuusisto?
– Raamattukoulu on yksi mahdollinen yhteyttä luova yhteisö, jossa ihmiset voivat yhdessä pohtia ja syventää tietämystään ja suhdettaan kristinuskoon. Samalla se on joillekin hyvä paikka toimia seurakunnassa vapaaehtoisena. Olen myös huomannut, että raamattukoulun kävijöiden keskuudessa on syntynyt hienoja ystävyyssuhteita.
Teksti: Asta Kettunen
Kuvat: Tuula Vartiainen
Rukous- ja raamattupiirit Tampereen seurakunnissa
Päiväraamattukoulu antaa eväitä arkeen
Tampereen Raamattukoulun Kannatusyhdistys järjestää luentoja Kalevan kirkossa iltaisin.