7.2.2024 9.10

Maailman rukouspäivänä rukoillaan rauhan puolesta

Maailman rukouspäivää vietetään vuosittain maaliskuun ensimmäisenä perjantaina. Tapahtuma juontaa juurensa jo 1800-luvulle. Silloin joukko yhdysvaltalaisia presbyteerinaisia kutsui toisten kirkkokuntien naisia yhteiseen rukoukseen sisällissodan seurausten, mustien vapautumisen ja maahanmuuttajien ongelmien ratkeamisen puolesta.

Iso määrä kynttilöitä palaa telineissä, ja yksi hahmona näkyvä ihminen sytyttää kynttiläänsä.
Tämän vuoden Maailman rukouspäivän aineiston on valmistellut ekumeeninen kristittyjen palestiinalaisten naisten ryhmä. Kuva: World Day of Prayer

Suomeen rukouspäivä tuli jo ennen sotia, mutta vakiintuneen muodon se sai 1960-luvulla. Nimensä mukaisesti päivä on kansainvälinen, eli kaikkialla maailmassa rukoillaan yhtä aikaa, kun tätä päivää vietetään.

– Edelleen Maailman rukouspäivä toimii samalla periaatteella eli eri kirkkokuntien naisia kutsutaan rukousyhteyteen ja yhdessä pyritään edistämään ihmisoikeuksia ja maailmanrauhaa. Vaikka naiset toimivat tässä tapahtumassa tekijöinä, tilaisuudet ovat totta kai avoimia myös miehille, kertoo Tampereen seurakuntien kansainvälisen ja monikulttuurisen työn pastori Kati Eloranta.

Tampereen evankelis-luterilainen seurakuntayhtymä on tänä vuonna tilaisuuden järjestelyvastuussa Tampereella.

Kullekin vuodelle on erityinen teema, jonka aineiston vuorossa olevan järjestäjämaan naiset ovat valmistelleet. Teemoissa tuodaan esille naisten elämään liittyviä ongelmia mutta myös ilonaiheita.

– Tällä tavalla saadaan kurkata naisten arkeen eri puolilla maailmaa ja poimia sieltä rukousaiheita.

Tämän vuoden aineiston on valmistellut ekumeeninen kristittyjen palestiinalaisten naisten ryhmä. Hartausmateriaalin otsikkona on: Pyydän… rakastakaa toisianne.

Hartaus kutsuu ihmisiä rakastamaan toinen toisiaan vaikeuksista huolimatta. Teksti pohjautuu Efesolaiskirjeen neljänteen lukuun, jakeisiin 1–7. Työryhmän toiveena on innostaa muita naisia ympäri maailman rakastamaan toisiaan ja tulemaan toimeen keskenään vaikeina aikoina.

– Aihetta on alettu valmistella jo vuosia sitten, mutta se onkin nyt hyvin ajankohtainen tässä maailmantilanteessa. Rukouspäivän tapahtuma ei siis ole kannanotto Palestiinan ja Israelin väliseen sotaan, korostaa Kati Eloranta.  

Tampereen seurakuntien yhtymäjohtaja Tapani Rantala pitää puheen tilaisuudessa. Hartauden jälkeen on teetarjoilu.

Maailman rukouspäivä 1.3.2024 kello 18 Vanhassa kirkossa

World Day of Prayer


Palaa otsikoihin