7.2.2024 8.50

Ekopaasto liittyy kristilliseen paastoperinteeseen

Suuri paasto eli laskiaisesta alkava, seitsemän viikkoa kestävä paastonaika on erityisesti valmistautumista pääsiäiseen. Ekopaasto puolestaan on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon, Kirkon ulkomaanavun ja Suomen ympäristökeskuksen ja useiden järjestöjen aloittama hanke.

Sen tavoitteena on, että paastoaja luopuu elämänsä mukavuuksista koko luomakuntaa ajatellen. Mahdollisuuksia ovat esimerkiksi luopuminen turhasta kulutuksesta, autoilun vähentäminen ja oman hiilijalanjäljen pienentäminen.

Virnistävä pikkutyttö pitelee isoa parsakaalia.
Ekopaasto rohkaisee kokeilemaan kohtuutta ja vahvistamaan luontosuhdetta. Se on myös helppo yhdistää ruokapaastoon vaikkapa liharuuista luopumalla. Kuva: Aarne Ormio

Vuoden 2024 Ekopaastossa kierrätetään viime vuonna hyväksi havaittua teemaa: ”Arjen tekoja, toivon sanoja". Ekopaastoa vietetään 14. helmikuuta – 30. maaliskuuta.

Valtakunnallisessa kampanjassa innostetaan liittymään pääsiäispaastoon. Arkkipiispa Tapio Luoma sanoo: ”Meistä jokainen voi osaltaan olla mukana hillitsemässä ilmastonmuutosta ja lievittämässä ilmastoahdistusta, omaansa tai muiden.”

”Tänäkin vuonna haastamme myös sinut mukaan: jaa somessa omia arkisia toivon tekoja ja sanoja ja kerro, millä arjen teolla sinä rakennat toivoa.”

Esiin nostetaan myös toivon ja yhteisöllisyyden merkitys.

”Vetäytyminen ja hiljentyminen voivat hoitaa ja rauhoittaa mieltä, ja sitä kautta herättää toivon. Silti paasto ei ole vain sisäänpäin kääntymistä, vaan oman toiminnan pohtiminen ja luopumisen opetteleminen voivat hyödyttää myös lähimmäistä ja luomakuntaa. Lopulta todella merkitsevät asiat elämässä syntyvät Jumalan armosta, meille rakkaista ihmisistä ja meitä ympäröivän luomakunnan rikkaudesta.”

Pitkäaikaisen kumppaniorganisaation Marttojen vinkkejä arjen teoiksi on koottu Ekopaaston verkkosivuille. Ekopaaston ympäristömyönteisyys ja luontopositiivisuus sopii Marttojen ajatuksiin kestävän kehityksen edistämisestä. 

Marttaliiton ympäristö- ja ilmastoasioiden asiantuntija Heidi Holmroos kertoo:

"Marttojen päämäärä on, että kaikilla, myös tulevilla sukupolvilla, olisi hyvä arki. Haluamme edistää kohtuullisuutta ja rohkaista tietoisiin kulutusvalintoihin, kannustaen pohtimaan, milloin vähempikin riittää. Samalla, kiireiden, toiveiden ja tavoitteiden keskellä kannattaa muistaa, että riittävän hyvä on todella tarpeeksi ja pienetkin teot vievät meitä oikeaan suuntaan.”

”Ekopaasto tarjoaa oivan tilaisuuden pysähtyä ja miettiä, mikä elämässä on itselle merkityksellistä, mistä voisi mahdollisesti luopua ja mitä voisi lisätä tilalle."

Ekopaastoa voi seurata sosiaalisessa mediassa tunnisteella #ekopaasto. 

Vinkkejä esimerkiksi kestävämpään ruokavalioon tai energian säästämiseen löytyy Ekopaaston verkkosivuilta.

Palaa otsikoihin