3.8.2022 10.20

Hävikkiravintola avasi ovensa

Kierto-ravintola avasi ovensa 2. elokuuta Nekalan seurakuntatalossa. Hävikkiruuasta valmistettua lounasta tarjotaan ravintolassa kolme kertaa viikossa.

– Keväällä jo harjoiteltiin tarjoamalla yhteisölounasta kolme kertaa viikossa. Kesän aikana on tehty ruokaa Skeittitapuli-toimintaan kaksi kertaa viikossa, ja samalla on valmisteltu ravintolan avaamista, kertoo kokki ja ohjaaja Olli Rinta-Mantila.

Neljä henkilöä seisoo rivissä laitoskeittiössä ja katsovat kameraan. Kuvan edessä näkyy kaksi leikkuulauttaa joissa on salaattia.
Työkokeilijat Liina Tuovinen (vas.) ja Lassi Elo (oik.) ovat molemmat pitäneet yhteisöruokailujen aterioiden valmistamisesta ja viihtyneet myös Kierto-ravintolan keittiössä. Ohjaaja Olli Rinta-Mantila ja hankekoordinaattori Kristiina Vidqvist huolehtivat, että työkokeilijat pääsevät toimimaan monipuolisissa tehtävissä sekä osallistumaan ravintolan kehittämiseen.

Hävikkiravintola on osa KIERTO – Kiertotaloudesta kasvua -hankkeen toimintaa. Euroopan sosiaalirahasto rahoittaa hankkeen toiminnasta 80 prosenttia. Tampereen kaupunki toimii sen koordinaattorina, ja muita osatoteuttajia ovat Tampereen seurakunnat, Ekokumppanit Oy, TITRY ry, Sopimusvuori ry ja Nextiili ry.

– Hanke on jo saanut mediassa huomiota, ja tämä on näkynyt kiinnostuksena yhteistyöhön. Myös joukko työkokeiluun halukkaita nuoria on ottanut yhteyttä, kertoo seurakuntien hankekoordinaattori Kristiina Vidqvist.

Yhteistyö toimii hankkeessa

Hyvää yhteistyötä on meneillään myös osatoteuttajien kanssa.

– Nextiili tekee somistussuunnitelmaa ravintolana toimivaan seurakuntasaliin, ja Sopimusvuoren kanssa suunnitellaan tilaan tulevien tekstiilien ompelemista sekä leivontayhteistyötä ravintolan tuotteista, jatkaa Vidqvist.

Rinta-Mantilan ohjauksessa keittiössä on tällä hetkellä neljä vuoropäivinä työskentelevää harjoittelijaa. Osa heistä on töissä myös Tampereen seurakuntien Ruokapankissa. Kaikkiaan mukana on ollut 11 työelämään tutustujaa.

Mustapaitainen mies puolittaa leipää käsillään keittiössä. Hänellä on yllään musta kokinhattu sekä mustat kumihanskat.
Työkokeilija Lassi Elo on työskennellyt hävikkiravintolassa muutaman kuukauden. Hän haluaisi jatkaa keittiöhommissa, mutta lopettaa elokuussa saatuaan opiskelupaikan matkailualalta.

– Hanke lisää nuorten työelämätaitoja kiertotalousosaamisessa, mutta myös arjen taitoja. Työkokeilijat pääsevät toimimaan monialaisesti monissa ruuanvalmistukseen ja tarjoiluun liittyvissä työtehtävissä sekä osallistumaan ravintolan kehittämiseen, kertoo Vidqvist.

Hävikkiravintolassa on myös mahdollisuus suorittaa useita osatutkintoja ravintola- ja catering-alalta tai Ruokapankissa logistiikan alalta.

Kestävää kehitystä ja osallisuutta

Hankekoordinaattorin mukaan kiertotalous ja hävikkiravintola ovat hyviä keinoja edistää kestävämpää elämäntapaa.

– Ihmisten on opittava elämään kohtuullisemmin ja kulutettava vähemmän. Kirkon ympäristödiplomi ohjaa seurakuntia suunnittelemaan toimintaansa mahdollisimman ympäristöystävälliseksi, miettii Vidqvist.

Hän muistuttaa, että kirkko on sitoutunut kansalliseen ja kansainväliseen työhön ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2030.

Rinta-Mantilan mukaan yhteisöruokailu sopii muutenkin hyvin seurakuntien toimintaan.

– Ravintolasalista kuuluu kova puheensorina, kun joukko ihmisiä kokoontuu aterioimaan yhdessä. Osallisuuden merkitystä ei voi kyllin korostaa, ja siksi ravintolan yhteyteen on tarkoitus kehitellä muutakin yhteisöllistä toimintaa, kertoo Rinta-Mantila.

Lyhythiuksinen nainen sekoittaa puulastalla ruokaa kattilassa. Taustalla näkyy paljon erilaisia metallisia tarjoiluastioita
Työkokeilija Liina Tuovinen on koulutukseltaan kokki. Hän on valmistanut ruokaa Tampereen seurakuntien yhteisöruokailuihin lähes vuoden ajan.

Ravintola on kaikille avoin

Hävikkiravintolan ruoka-annos maksaa kolme euroa. Toiminta on suunnattu pääasiassa vähävaraisille ihmisille.

– Ajatuksena on, että esimerkiksi Ruokapankin Puodin asiakkaat voisivat syödä täällä lounasta asioinnin yhteydessä, kertoo Rinta-Mantila.

Ravintolan ovet avoinna kaikille, ja ruokailemaan mahtuu kerralla 60 henkeä.

– Toivomuksena kuitenkin on, että esimerkiksi työssäkäyvät ihmiset maksaisivat ateriasta kuusi euroa, ja näin he voisivat tukea toimintaa lahjoittamalla lounaan jollekin vähävaraiselle ihmiselle.

– Esimerkiksi Helsingin seurakuntien Waste and Feast -ruokailuissa tämä on toiminut hyvin. Jotkut ihmiset ovat maksaneet mielellään enemmän, lisää Rinta-Mantila.

Ravintola pysyväksi toiminnaksi?

Kierto-hanke päättyy elokuussa 2023. Vidqvist ja Rinta-Mantila toivovat, että hävikkiravintola voisi jatkaa toimintaansa vielä hankerahoituksen päätyttyäkin. Tavoitteena on, että ravintola saataisiin juurrutettua osaksi Tampereen seurakuntien työllisyyden hoitoa.

– Ruoka-avulle on akuutti tarve ja toisaalta ruuan hinnan nousu on tuonut uusia ihmisryhmiä avun pariin. Ravintola on seurakuntien keino tukea vähävaraisia ihmisiä tarjoamalla hävikkiraaka-aineista valmistettua terveellistä ruokaa huokeammalla hinnalla, sanoo Vidqvist.

Rinta-Mantilan haaveena on toteuttaa myös pienimuotoista tilaus- ja juhlapalvelua.

– Ruokasalissa voi pitää tilaisuuksia, eli täällä voisi järjestää esimerkiksi vähävaraisen perheen lapsen ristiäiset. Ravintola soveltuisi myös työyhteisöjen kokouksiin.

Teksti: Kirsi Airikka
Kuvat: Ilari Airikka

Hävikkiruuasta valmistettua lounasta tarjotaan Kierto-ravintolassa tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin kello 12–14 Nekalan seurakuntatalossa, Kuoppamäentie 23. Lounaan hinta 3 euroa, tai vapaaehtoinen suurempi maksu.

Ruoka-avun tarve kasvanee syksyllä

Ruoka-apu


Palaa otsikoihin