6.9.2023 10.30

Hengaamo luo osallisuutta lapsiperheille

Hengaa täällä -hankkeen Hengaamo aloittaa toimintansa Keskustorilla syksyn aikana. Tavoitteena on kohdata ja osallistaa 7–13-vuotiaita koululaisia ja heidän perheitään.

Hengaamon projektipäällikko Ruut Lumijärvi Tampereen keskustorilla.
Hengaamon ja Hengaa täällä -hankkeen projektipäällikkönä toimii Ruut Lumijärvi, jolla on vahva kokemus ihmisläheisestä työstä. Hän on koulutukseltaan kätilö, terveydenhoitaja, organisaatiovalmentaja ja Lean-asiantuntija, joka valmistuu logoterapeutiksi ensi vuonna.

– Yhteinen näkymme on luoda Keskustorista mieluinen käyntikohde lapsiperheille. Hengaamo tuottaa heille laadukasta, maksutonta, osallistavaa ja yhteisöllistä vapaa-ajan toimintaa ja tapahtumia, kertoo Hengaa täällä -hankkeen projektipäällikkö Ruut Lumijärvi.

Hengaa täällä on Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) rahoittama kolmivuotinen hanke, jonka tehtävänä on auttaa perheitä elämään omannäköistään elämää. Hanketta johtaa Länsi-Suomen Diakonialaitoksen säätiö.

– Hengaamo on hankkeen palvelukonsepti, joka yhdistää monien organisaatioiden perustehtäviä ja vapaaehtoistoimijoiden arvokasta panosta ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi kehittäen samalla Keskustorin aluetta perheille turvallisemmaksi ja saavutettavammaksi.

Hankekumppaneita ovat Tampereen seurakunnat ja Vanha kirkko, Pirkanmaan hyvinvointialue Pirha, Tampereen Teatteri, Lasten kulttuurikeskus Rulla sekä Kulttuuritalo Laikku.

Tampereen seurakuntien työntekijöistä hankkeeseen antavat työaikaansa pastori Olli Viljakainen, nuorisotyönohjaaja Kati Arppe, lastenohjaaja Katriina Nuppola, nuorisotyönohjaaja Riku Kykkänen ja erityisdiakoni Anne-Mari Mäkiniemi.

– Myös ohjausryhmä on laaja ja asiantunteva – teemme muun muassa aktiivista yhteistyötä poliisin kanssa. Hankkeen edetessä tavoitteena on kasvattaa mukana olevien organisaatioiden ja vapaaehtoistoimijoiden määrää. Sidosryhmäyhteistyötä on luvassa runsaasti, sanoo Lumijärvi.

Perheillä on paljon tarpeita

Projektipäällikön mukaan kevät ja kesä ovat osoittaneet, että tarve hankkeelle on olemassa. Tampereen kaupungin tutkimuksen mukaan Tampereella on yli sata perhemallia.

– Perheillä on nykyisin monenlaisia haasteita. Paikkakunnalle muuttaa paljon perheitä, joilla ei ole tukiverkostoa uudessa kotikaupungissa. Moni kärsii yksinäisyydestä tai toimeentulo-ongelmista.

Keskustassa asuvien perheiden tarpeita on kartoitettu haastatteluin ja verkkokyselyin. Toiveita on kysytty sekä aikuisilta että lapsilta yhteensä noin sadasta perheestä.

– Alueelle toivotaan käytännön tekemistä lapsiperheille; esimerkiksi kiipeilyä, mahdollisuutta syödä eväitä, yökoripalloa ja talviaikaan luistelua. Puistoon haluttaisiin joskus myös eläimiä rapsutettavaksi, luettelee Lumijärvi.

Haastatteluissa esiin nousivat myös alueen turvallisuus ja valaistus. Vanhemmilta on esimerkiksi tullut palautetta siitä, että Keskustorin alue ei ole turvallinen lapsille. Puistossa oleskelee päihtyneitä ihmisiä, ja alueelta löytyy esimerkiksi huumeneuloja.

– Otamme kysymykset turvallisuudesta ja saavutettavuudesta vakavasti. Hankkeelle on valmisteltu turvallisuussuunnitelma ja riskianalyysi myös käytännön kysymysten ratkomiseen, vakuuttaa Lumijärvi.

– Kaupunkitila on kaikille yhteistä, ja kaikki saavat oleskella Keskustorin alueella. Tavoitteena on löytää avoin ja turvallinen yhdessä olemisen tapa.

Ihmiset luovat yhteisön

Hengaamo pyrkii tarjoamaan säännöllistä toimintaa sekä yksittäisiä tapahtumia Keskustorin alueella. Suunnitteilla ovat esimerkiksi teatterikierros, taidetyöpaja ja vanhemmuustyöpaja. Hengaamossa on saatavilla maksutonta keskustelunohjausta perhe-elämän kysymyksissä. Tavoitteena myös on, että lapsille olisi tarjolla välipalaa ja lautapelejä koulun jälkeen Vanhassa kirkossa.

– Olemme vielä alussa, ja räätälöinnissä menee aikaa. Konsepti rakentuu ja kehittyy jatkuvasti asiakasta varten. Lopulta ihmiset itse luovat yhteisön ja kylän tähän torille, uskoo projektipäällikkö.

Hankkeen arvoja ovat ihmisyys, kohtaaminen, osallisuus ja tarkoituksen löytyminen sekä lapsen ja hänen perheensä elämässä.

– Keskitymme siihen, mikä ihmisenä olemisessa ja elämäntaitojen harjoittelemisessa on yhteistä meille kaikille elämäntilanteesta riippumatta. Jokainen meistä on paljon muutakin kuin yksittäinen ominaisuutemme, haasteemme tai vaikeutemme.

– Näemme toivoa, rohkeutta ja valinnan mahdollisuuksia, jos ei muussa, niin asennoitumisen muuttamisessa. Maailmaa ei muuta se, mitä olemme saaneet vaan se, mitä annamme eteenpäin, pohtii Lumijärvi.

Teksti: Kirsi Airikka
Kuva: Hannu Jukola

Lisää Hengaamon toiminnasta verkkosivuilta: hengaamo.fi. Sivut avautuvat syksyn aikana.


Palaa otsikoihin