3.11.2021 10.10

Ilkko jää pian pois käytöstä

Tampereen seurakuntien kurssikeskus Ilkko Kangasalla lopettaa toimintansa vuoden lopussa. Tulevan kaavamuutoksen myötä päärakennus sekä majoitusrakennuksina toimivat Marttila ja Eerola aiotaan purkaa.

– Ainakin Wanha huvila ja Tuulan tupa sekä Kellarikappeli uuden kaavan myötä todennäköisesti suojellaan. Lisäksi alueella on säilytettävää puustoa sekä muun muassa kivikaivoja, kertoo Tampereen seurakuntien kiinteistöjohtaja Heikki Päätalo.

Puupintaisessa salissa on pulpetteja tuoleineen. Vasemmalla kaksi isoa ikkunaa.
Majoitusrakennukset Mattila (kuvassa) ja Eerola ovat kärsineet pahoista sisäilmaongelmista. Kuva: Hannu Jukola

Koko Ilkko olisi vaatinut peruskorjausta, jos käyttöä olisi päätetty jatkaa.

Tilalle on tulossa kerrostaloja. Alueella on meneillään kaavoitus, joka on herättänyt huolta virkistyskäytön ja luontoarvojen säilymisestä. Kurssikeskuksen reilun kahden hehtaarin alueelle on suunniteltu noin 10 000 kerrosneliömetrin rakentamista.

Asemakaava-alueen laajennusluonnos toisi alueelle viisi kerrostaloa ja niihin 200 uutta asukasta.

– Kaavoituksen jatkovaiheissa volyymiä kuitenkin tarkastellaan.

Seurakuntayhtymä säilyy alueella maanomistajana. Alun perin se tavoitteli leirikeskuksen myyntiä.

– Jonkinlaista kiinnostusta oli, mutta ei tarjouksiin asti. Siksi seurakunnat päätti edetä kaavoituksen keinoin, Päätalo kertoo.

– Asia on nyt Kangasalan kaupungin viranomaisten käsissä. Aikanaan kaavaehdotus menee käsitykseni mukaan elinvoimalautakuntaan, joka hyväksyttyään asettaa sen nähtäville. Veikkaan, että se voisi tapahtua kevättalvella.

– Seurakunnissa on ymmärretty ympäristöön liittyvää huolta, ja olen sanonut tästä omankin mielipiteeni luonnosvaiheessa, että on syytä tehdä niitä luontoselvityksiä, joita on toivottu – esimerkiksi alueella olevista lähteistä: missä niitä on ja miten rakentaminen mahdollisesti niihin vaikuttaa.

Alueen rakentaminen liittyy Kangasalan kaupungin laajempaan maankäyttöstrategiaan. Kangasalantien varteen on kehittymässä nauhataajama palveluineen.

Vanha koristeellinen ja uudempi pelkistetty rakennus vierekkäin ulkona.
Ilkon jugend-tyylisen kansallisromanttisen Wanhan huvilan rakennutti tamperelainen tehtailija Atte Wikholm todennäköisesti vuonna 1899. Laajennusosa valmistui vuonna 1973.  Kuva: Hannu Jukola

Omakotitontit myynnissä

Alueella on viime vuosina tehty useita asemakaavamuutoksia. Viime vuonna voimaan tulleessa asemakaavassa Tampereen seurakunnille muodostui neljä vierekkäistä omakotitonttia. Seurakunnat on tehnyt niistä alustavat myyntisopimukset. Myös näiden tonttien myynti on herättänyt paljon keskustelua.

Seurakuntayhtymään on vedottu, että se jättäisi tontit myymättä ja rakentamatta niiden merkittävien luontoarvojen takia. Kiinteistö- ja hautaustoimen johtokunnassa on katsottu myös alueen lasten kuvaama video.

Tampereen kaupunginvaltuustolle viime viikolla luovutetussa aloitteessa esitetään, että Tampere ja Kangasala luovat yhteistyöelimen kehittämään Kaukajärvi-Pitkäjärvi-vesistön hulevesien hallinnan suunnittelua ja toteutusta laajalla yhteistyöllä. ”Pelastetaan Pitkäjärvi ja Ilkon upeat kalliot” -adressissa oli tuolloin yli 2400 allekirjoitusta.

Adressin allekirjoittajat vaativat, että Ilkon ja Liutun alueen rakentaminen toteutetaan ekologisesti kestävällä tavalla. Lähtökohtana on oltava ranta-, jyrkänne-, lehto- ja lähdealueiden suojeleminen.

Järven rannassa näkyy puiden takaa liekkejä ja savua.
Asukkailla on huoli siitä, mitä Ilkon alueen rakentaminen vaikuttaa jyrkän, jopa 50 metriä korkean kalliorinteen kasvistolle ja eliöstölle, ja mitä vaikutuksia sillä on Pitkäjärven vedenlaatuun. Kuva: Vesa Keinonen

Sekä Pitkäjärven etelä- että pohjoisrannoilta on tehty liito-oravahavaintoja. Pitkäjärven ympäristö ja Ilkon kalliot ovat Pirkanmaan mittakaavassa poikkeuksellisen hieno ja helposti saavutettava lähiluontokohde.

Ilkossa on uhanalaisia ja harvinaisia lajeja ja luontotyyppejä, jotka ovat vesilain, metsälain, maankäyttö- ja rakennuslain sekä luonnonsuojelulain suojelemia. Alueella sijaitsee lähteitä, lähteikköjä, tihkupintoja ja noroja, joiden luonnontilaa rakentaminen vaarantaa.

Adressissa todetaan, että maakuntakaavassa ja Vatialan osayleiskaavassa Pitkäjärven pohjoisranta on merkitty virkistysalueeksi ja tärkeäksi ekologiseksi yhteydeksi. Alueen asemakaavat rikkovat siten maanrakennuslain pykäliä.

Kangasalan kaupunginvaltuustossa on tehty luonnonsuojelualuealoite Pitkäjärveä ympäröivästä metsä- ja kallioalueesta. Luonnonsuojelualuetta järven pohjois- ja itärinteille ehdotetaan jatkumoksi Pitkäjärven ja Kaukajärven eteläpuolelle esitettyyn Tampereen ja Kangasalan yhteiseen luonnonsuojelualueeseen.

Huolta luvataan kuulla

Yhteinen kirkkoneuvosto päätti kokouksessaan 7. lokakuuta esittää 11. marraskuuta kokoontuvalle yhteiselle kirkkovaltuustolle omakotitonttien myymistä hyväksyttyjen tarjousten tehneille. Se totesi, että seurakuntayhtymä pitää luontoarvojen vaalimista Ilkon alueella tärkeänä. Kangasalan kaupungin kaavoituksen mukaisesti alueella tulee säilymään runsaasti rakentamatonta luontoa.

Seurakuntayhtymä on kokousasiakirjan mukaan neuvotellut tontin ostajien kanssa ja varmistunut siitä, että ostajat ymmärtävät alueen luontoarvot ja vaalivat niitä myös tonteillaan. Rakennusten sijainnit on määritelty luontoarvoja silmällä pitäen.

Yhteinen kirkkoneuvosto totesi, että vaikka vastuu kaavoituksesta ja rakentamisen valvonnasta kuuluu Kangasalan kaupungille, seurakuntayhtymä haluaa osaltaan toimia aktiivisesti, jotta tonteilla tapahtuva rakentaminen toteutuu hallitusti ja luontoarvot säilyttäen.

Lähialueella on jo esimerkki valvonnan epäonnistumisesta. Tämän ei haluta toistuvan. Huoli on herännyt myös Kangasalan kaupungin mailla olevien pientalotonttien hulevesien vaikutuksesta Pitkäjärven vedenlaatuun.

Seurakuntayhtymän tavoitteena on, että myös luontopolut tulevat säilymään ja muodostuva kaava mahdollistaa niille pääsyn.

– Keskusteluyhteys sekä kaupungin että alueen asukkaiden kanssa on hyvä, mutta asiassa on paljon näkökulmia, eikä vuorovaikutus siksi välttämättä ole aina helppoa. Seurakunnat on halunnut olla avoimesti käymässä keskustelua ja kuuntelemassa sitä huolta, mitä ihmisillä on.

– Arvostamme kovasti alueen asukkaiden vastuullisuutta ja halua suojella arvokasta luontoa. Luonnon suojeleminen on myös meille tärkeää, ja siksi pyrimme osaltamme varmistamaan, että rakentaminen tapahtuu vastuullisesti ja kestävästi, Päätalo kiteyttää.

Teksti: Asta Kettunen

Tietoa Ilkon kurssikeskuksesta

Valtuustoaloite yhteistyöelimestä

Ilkon historiasta Kangasalan Sanomien sivuilla

Pelastetaan Pitkäjärvi Facebookissa


Palaa otsikoihin