Joulukuun monet tapahtumat tuovat ihmiset yhteen
Vähävaraisille järjestetään itsenäisyyspäivän juhla, Areenan JOULU -tapahtuma kutsuu lapsiperheitä ja vuosittainen Kirkkopuiston joulu järjestetään jälleen jouluaattona. Juhla näkyy myös Kalevan kirkon seinässä.
Vähävaraisten tamperelaisten omassa itsenäisyysjuhlassa itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta Tammelantorilla tarjolla on hernekeittoa, ja tapahtumasta saa mukaansa kotiin vietäväksi myös ruokakassin.
Tapahtuman järjestävät Suomen Punaisen Ristin Tampereen osasto ja Tampereen seurakuntien Ruokapankki.Itsenäisyyspäivän juhlaa vietetään Tammelantorilla kello 13 alkaen, ja tilaisuus kestää noin puolitoista tuntia. Tilaisuuden alkajaisiksi tervetuliaispuheen pitää Tampereen seurakuntien yhtymäjohtaja Tapani Rantala, jonka jälkeen esiintyy Teiskon mieslaulajat.
Hernekeittotarjoilu on noin 400 hengelle, ja myös ruokakasseja on varattu 400 hengelle. Tapahtuma on tarkoitettu itsensä vähävaraiseksi kokeville ihmisille.
Pandemian aikana avun tarve on valtavasti kasvanut, ja ruoka-apua antavissa organisaatioissa vähävaraisten ihmisten tilanne on suuri huolenaihe. Myös tarve toisten ihmisten kohtaamiselle on pantu merkille.
– Viime vuonna pandemian aikana päätimme, että voisimme järjestää itsenäisyysjuhlan. Näimme, että ihmisillä on yhteen tulemisen tarve, kertoo Tampereen seurakuntien elintarvikeavun koordinaattori Marja Palkonen.
Juhlassa on mukana neuvontaa ja tukea antavan Liki-hankkeen ihmisiä, seurakuntien diakonian ja yhteiskuntavastuun työntekijöitä sekä Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoisia kohtaamassa ihmisiä.
Itsenäisyysjuhlaa suunniteltiin jo vuodelle 2020, mutta tapahtuma jouduttiin perumaan pahentuneen koronavirustilanteen vuoksi aivan viime metreillä.
Itsenäisyysjuhlan ohjelma 6.12.2021:
- klo 13–13.10 Tervetuliaispuhe
- klo 13.10 Teiskon mieslaulajat
- klo 13.15– Soppatykkiruokailu
- klo 13.30– Ruokakassijako
Areenan JOULU kutsuu lapsiperheitä
Lapsiperheille tarkoitettu maksuton Areenan JOULU -tapahtuma järjestetään lauantaina 18. joulukuuta kello 11–15 Nokia Arenalla.
Arenan ohella järjestelyistä vastaavat Tampereen seurakunnat ja Tampereen kaupunki yhteistyössä areenan toimijoiden kuten NoHo Partnersin ja Akun Tehtaan kanssa.
Ovet ovat avoinna perheille ilman huolta siitä, onko rahaa pääsylippuihin, joulupuuroon ja ohjelman seuraamiseen.
– Korona-aika on tuonut monien avustusten piiriin aiempaa enemmän myös lapsiperheitä. Kaikilla ei ole mahdollisuutta osallistua maksullisiin joulutapahtumiin. Areenan JOULU -tapahtuma vastaa tähän tarpeeseen, kertoo Nokia Arenan myyntijohtaja Elina Tikkakoski.
– Olemme merkittävä uusi toimija kaupungissa ja haluamme toimia yhteiskuntavastuullisesti. Joulutapahtuma on tästä ensimmäinen käytännön esimerkki.
Tapahtumassa kokoonnutaan yhteen iloisissa merkeissä maistelemaan jouluisia tarjottavia ja nauttimaan ohjelmasta.
Tampereen seurakunnissa iloitaan yhteistyöstä.
– Tapahtuma sai alkunsa, kun Arena ehdotti seurakunnille yhteistyötä joulutapahtuman järjestämisessä. On mahtavaa, että Tampereella monet tahot voivat lyödä osaamisensa yhteen ja tuottaa siten iloa ja apua asukkaille. Arena on aidosti halunnut etsiä auttamisen keinoja, kertoo pastori Merja Halivaara Tampereen seurakuntien kehityspalveluista.
Tapahtuma järjestetään koronaturvallisesti ajankohtaisten suositusten mukaisesti.
Nokia Arena yhteistyökumppaneineen on mukana myös Moro-lehden kanssa vauhdittamassa Tampereen seurakuntien Ruokapankin ruokakassikeräystä tuplaamalla alkuperäisen keräystavoitteen.
– Keräyksellä tavoitellaan 100 000 euroa aiemmin asetun tavoitteen päälle. Summalla saadaan 5000 ruokakassia ja varmistetaan, että ruokakasseihin pystytään hävikin lisäksi hankkimaan perheiden tarpeisiin sopivia tuotteita myös loppuvuoden osalta. Arena kutsuu erityisesti yrityksiä ja yhteisöjä tekemään yhdessä hyvää ja lahjoittamaan, vetoaa Elina Tikkakoski.
Ruokakassikeräys tamperelaisille -keräykseen voi tehdä lahjoituksen verkossa kotimaanapu.fi-palvelussa tai nokiaarena.fi-sivustolla. Apu menee perille Tampereen seurakuntien Ruokapankin kautta.
Ruokakasseja jakoon aiempaa enemmän
Ruoka-avun kasvanut tarve Tampereella näkyy seurakuntien jakamien joulun ruokakassien määrässä. Ruokapankista toimitetaan tänä jouluna ruoka-avustuksia seurakuntiin jaettavaksi selvästi aiempaa enemmän. Tänä jouluna Ruokapankista lähtee noin 1 900 ruoka-avustusta, kun viime vuonna määrä oli 1 400.
Marja Palkonen kertoo, että ruoka-apuverkoston kautta avunpyyntöjä on nyt tullut aiempia vuosia enemmän.
– Suuret kiitokset kaikille seurakuntien ruoka-avun keräyksiin varoja lahjoittaneille. Lahjoitusten ansiosta olemme onneksi pystyneet näihin avunpyyntöihin vastaamaan, kiittää Palkonen.
Ruokakassit toimitetaan Ruokapankin kuljetuksina eri seurakuntiin jaettaviksi 21.–23. joulukuuta.
Jouluruokia on tarjolla myös Ruokapankin Nekalan puodissa, joka on avoinna seurakuntien diakonian asiakkaille. Joulupuoti on auki 20.–22. joulukuuta kello 12–17. Asiakkaat voivat itse valikoida tarvitsemansa tuotteet.
Ruoka-apua saadakseen ei tarvitse olla seurakunnan jäsen. Apua saa ottamalla yhteyttä oman asuinalueensa seurakunnan diakoniaan.
Tampereen seurakunnilla on parhaillaan menossa hätäapukeräys ruoka-avun tueksi. EU lopettaa ruoka-apunsa toistaiseksi. Jaettavia elintarvikkeita riittää enää helmikuun 2022 loppuun asti. Seuraava EU:n ruoka-apuohjelma on vasta tekeillä ja nyt ruoka-avun asiakkaat uhkaavat jäädä vaille kuivaruokia ja säilykkeitä.
Keräykseen voi lahjoittaa verkossa kotimaanapu.fi-palvelussa ”Ruokakassikeräys tamperelaisille”. Myös Areenan JOULU -tapahtuma kerää varoja Kotimaanavun sivulla samaan tarkoitukseen. Apu menee perille Ruokapankin kautta.
Mahdollisuus tulla kohdatuksi
Kirkkopuiston joulun tapahtumapaikkoina 24.12. ovat Aleksanterin kirkko ja sitä ympäröivä kirkkopuisto. Tarjolla on ohjelman lisäksi yhdessäoloa sekä mahdollisuus tulla kuulluksi ja kohdatuksi.
− Joulu on yhdessäolon ja toisista välittämisen juhla. On surullista, että monet tamperelaiset joutuvat silti viettämään sitä tahtomattaan yksin. Etenkin viime vuoden koronan takia hiljainen joulu on meillä kaikilla tuoreessa muistissa, Aleksanterin kirkon pastori Minnamaria Tammisalo kertoo.
− On paljon perheettömiä, yksinäisiä ihmisiä, joilla ei ole ketään, jonka luokse mennä tai jota pyytää luokseen. Toisaalta on myös paljon köyhyyttä. Monille jouluaatto on vain yksi tavallinen päivä muiden samanlaisten joukossa.
Vapaaehtoiset ja seurakuntien työntekijät ovat järjestäneet Kirkkopuiston joulun yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa vuodesta 2018 saakka. Silloin Joulurauhan julistus siirtyi Keskustorilta Pyynikin Kirkkopuistoon. Jo tätä aiempina vuosina Aleksanterin kirkon kryptassa tarjottiin joulupuuroa ja Kauppahallin yrittäjien lahjoittamia herkkuja.
Tänä vuonna Kirkkopuiston joulu on jälleen erilainen. Koronaohjeita seurataan h-hetkeen saakka ja kaikki pyritään järjestämään turvallisesti.
− Jo nyt on päätetty, että joulun makuja tarjotaan kryptan sijaan Kirkkopuistossa. Tarjolla on glögiä ja joulupuuroa joulurauhan julistamisen eli kello 12 aikaan ja jouluista syötävää kello 13–15.
Myös Kirkkopuiston hautausmaa on käytössä. Kaupunkilaiset voivat tuoda tullessaan kynttilän muualla haudattujen muistoksi.
Tapahtumaan silloin, kun itselle sopii
Sisällä Aleksanterin kirkossa järjestetään jouluaattona tilaisuuksia, joissa on mahdollista tulla yhteen joulun sanoman ja laulujen äärelle. Kello 12.30 eli heti joulurauhan julistamisen jälkeen kirkkosalissa vietetään jouluaaton hartaus tuomiorovasti Olli Hallikaisen johdolla, ja evankeliumin lukee seurakunta-aktiivi Ahti Jokinen.
Kello 15 lauletaan Kaikenikäisten kauneimpia joululauluja pastori Meri Ala-Kokon ja Zozo Ala-Kokon juontamina, ja säestäjänä toimii kanttori Riikka Viljakainen. Kello 17 ohjelmassa on Piispan joulukirkko, jossa saarnaa Tampereen piispa Matti Repo.
Kaupunkilaisten kauneimmat joululaulut lauletaan kello 19 kanttori Pirjo Mäntyvaaran ja Minnamaria Tammisalon kanssa. Näyttelijä Ronja Alatalo laulaa illassa lempijoululaulunsa ja lukee jouluevankeliumin. Illan päättää kello 23 alkava Sympaatti-kuoron perinteinen joulukonsertti.
Kirkkopuiston jouluun saa tulla juuri siten kuin itselle sopii.
− Joku voi tuoda ohi kulkiessaan puistoon kynttilän ja syödä lautasellisen lämmintä puuroa. Joku taas voi olla mukana pitkin päivää yöhön asti.
Tapahtumasta vastuuta kantavat Tuomiokirkkoseurakunnan työntekijät yhdessä joulumielen synnyttämisestä innostuneiden tamperelaisten kanssa. Kirkon väellä on toive tamperelaisille, joilla ei ole suunnitelmia jouluksi.
− Tule vaikka vain lyhyeksikin aikaa mukaan jouluntekijäksi! Voit tehdä sitä, mitä osaat. Tarvitsemme monenlaista apua, kuten vaikkapa kuulevia korvia, apukäsiä tarjoiluun ja joululauluvihkojen jakajia, Tammisalo mainitsee.
Lisätietoja: Minnamaria Tammisalo, minnamaria.tammisalo@evl.fi ja Veli-Pekka Ottman veli-pekka.ottman@evl.fi sekä vapaaehtoistehtävistä Helena Vettenranta, helena.vettenranta@evl.fi ja anne.joronen@evl.fi. Vapaaehtoistehtäviin voi ilmoittautua myös vapaaehtoistyo.fi -sivuston kautta.
Jouluevankeliumia kuvina kirkon seinällä
Joulun sanomaa tuodaan tänä vuonna Kalevassa esille uudella tavalla. Joulun alla Kalevan kirkon ulkoseinään on määrä heijastaa kuvia, joiden mukana matkataan jouluevankeliumin tapahtumiin.
Kirkon vierustalle pystytetään myös pieni joulupiha, jossa tarjoillaan glögiä ja pipareita, ja viikonloppuna myös puuroa. Lisäksi paikalle rakennetaan jouluseimi.
Kalevan kirkon jouluseinä on nähtävillä reilun viikon ajan, 17. joulukuuta alkaen. Kuvia voi ihastella vielä jouluaattona 24. joulukuuta. Videotykillä seinälle heijastettavat kuvaesitykset nähdään iltaisin kello 17–21.
Kuvaesitys näkyy Kalevan kirkon pääovien puolella, ja tarkoitus on saada esitys näkymään seinäpinnalla niin laajasti kuin se on teknisesti mahdollista. Kuvat näkyisivät siis hyvin myös Itsenäisyydenkadulta kirkon suuntaan katsottaessa.
Esitys kestää noin 5–10 minuuttia kerrallaan ja se on määrä esittää kaksi kertaa tunnissa. Esityksiä ei kuitenkaan järjestetä silloin, kun Kalevan kirkossa on tapahtumia. Esimerkiksi sunnuntaina 19. joulukuuta Kauneimpien Joululaulujen aikaan esityksiä ei ole.
Joulupiha on avoinna 17.–23. joulukuuta kello 17–21.
Tuo turvaa ja lohtua
Kalevan kirkon jouluseinän puuhamiehenä toimii kaupunkiteologi Jiri Santaharju Tampereen seurakunnista. Hänen mukaansa idea seinälle heijastettavasta jouluevankeliumista syntyi viime vuonna, ja ideaa on kypsytelty nyt vuoden verran.
– Kalevan kirkossa on korkea seinä, ja kirkko on näyttävällä paikalla, joten ajattelimme, että seinää olisi hieno käyttää joulun sanoman esille tuomiseen, sanoo Santaharju.
Hän on myös suunnitellut ja tehnyt esityksessä nähtävät kuvat.
– Ajatukseni on, että kirkko näin kutsuu ihmisiä valoon, tuo ihmisille turvaa ja lohtua tällaisena aikana, jolloin muiden kohtaaminen on ollut vähäisempää, luonnehtii Santaharju.
Tämä ajatus yhteisestä kohtaamisesta näkyy myös kuvaesityksen lopussa, jossa paimenet saapuvat seimen luo.
– Jouluevankeliumin sanoma on myös tällä tavalla ajankohtainen. Se kutsuu ihmisiä yhteen.
Joulupihalla glögiä, pipareita ja puuroa
Kalevan kirkon kupeeseen rakennetaan myös pieni joulupiha, joka on avoinna aatonaattoon 23. joulukuuta asti. Joulupihalla on tarjolla pipareita ja alkoholitonta glögiä.
Pihalle rakennetaan myös talli, jouluseimi, joka johdattaa ensimmäisen joulun tunnelmiin.
Viikonloppuna 18. ja 19. joulukuuta joulupihalla järjestetään myös puurotarjoilu. Annoksia on tarjolla kello 18 alkaen niin kauan kuin tarjottavaa riittää. Piparit, glögi ja puuro ovat maksuttomia, mutta halutessaan voi jättää vapaaehtoisen maksun Tampereen seurakuntien ruoka-avun hyväksi.
– Joulupihan tarkoitus on mahdollistaa evankeliumia katsomaan tulleiden ihmisten kohtaaminen. Pääasia on olla läsnä ja kohdata joulukiireidensä keskellä olevia ihmisiä, kertoo Kalevan kirkon pappi Kati Eloranta.
Joulupiha on avoinna vielä aatonaattona. Jouluevankeliumin kuvaesitys kirkon seinällä puolestaan näkyy myös aattoiltana.
Tekstit: Kaarina Lehtisalo, Marko Honkaniemi ja Kirsi Airikka
Koronatilanteen takia tapahtumiin voi tulla muutoksia. Ajantasaiset tiedot joulun ajan tapahtumista löytyvät Tampereen seurakuntien Joulunaika-koosteesta.