2.12.2020 11.18

Kasteiden määrä väheni keväällä

Pahimpana korona-aikana keväällä kasteiden määrä sukelsi Tampereen seurakuntayhtymässä. Etäyhteydet ovat tulleet avuksi niihin osallistumisessa. Tamperelaisia vastasyntyneitä juhlistetaan jatkossa istuttamalla heille oma Toivon puu.

Silmälasipäinen nainen katsoo iloisena sivuttain korttia.
Pienokaisille istutettavan Toivon puun ideassa yhdistyvät luonto ja globaali vastuu, iloitsee Merja Halivaara.

Tilastot kertovat, että maalis-kesäkuussa 2019 kasteita oli yhteensä 392, samaan aikaan tänä vuonna puolet vähemmän, yhteensä 198.

– Yksi ilmiö, joka näkyy alkuvuoden tilastoissa, on se, että tänä vuonna aika moni perhe rekisteröi lapsensa

Digi- ja väestötietoviraston tietoihin – ja kaste siirtyi myöhemmäksi, kertoo Tampereen aluekeskusrekisterin johtaja Kari Salonen.

Kun lapsi on ensin rekisteröity DVV:n tietoihin, hän näkyy kastamisen jälkeen kirkon tilastoissa kirkkoon liittyjänä. Näitä alle 2-vuotiaita ”kirkkoon liittyjiä” tammi-elokuussa oli viime vuonna 45 henkeä ja tänä vuonna 152 henkeä.

Alle kaksivuotiaana kastettuja tammi-elokuussa oli viime vuonna 833 henkeä ja tänä vuonna 735 henkeä, eli 98 pienokaista vähemmän.

Salonen arvioi, että vaikka maalis-toukokuussa kasteita oli vähän, niitä oli kesällä tavallista enemmän.
Kasteisiin osallistuvien henkilöiden määrä on ollut koronapandemian aikaan tavallista pienempi.

– Kun tuli suositus siitä, että tartuntavaaran minimoimiseksi kasteet olisi hyvä suorittaa seurakunnan väljissä tiloissa, moni perhe toimi tällä tavalla.

Monissa perheissä on järjestetty laajempi osallistuminen videoyhteyden välityksellä.

– Aikaisempaa useampi papin ja perheen välinen toimituskeskustelu on käyty puhelimella tai videoyhteydellä.

Etäyhteys tukee osallistumista


Tuomiokirkkoseurakunnan Kalevan alueen pappi Kati Eloranta kertoo, että korona-aika on tuonut mukanaan huolen suvun vanhimmista jäsenistä ja surun siitä, että he eivät ole voineet osallistua kastejuhliin. He ovat usein olleet mukana etäyhteyden kautta.

– Muutenkin kastejuhlaan osallistuvien väkimäärä on pyritty pitämään mahdollisimman pienenä, ja aika paljon kasteperheet ovat pohtineet ääneen sitä, miten rajata osallistujien määrää.

Saman huomion on tehnyt myös Härmälän alueen pastori Päivi Repo, jonka mukaan viranomaisten suosituksia seurataan jatkuvasti. Osa on jättänyt kahvittelun osuuden pois kodin kastejuhlasta.

– Kokemukseni mukaan ihmiset ovat iloisia, jos saavat pidettyä kastejuhlat.

Hän rohkaiseekin ihmisiä järjestämään pienimuotoiset ristiäiset, ja esimerkiksi suunnittelemaan kasteen vuosijuhlaa vuoden päähän.

– Jos pastori sairastuu, aina löytyy toinen tilalle, ja jos joutuu siirtämään tilaisuutta, aina löytyy uusi aika ja paikka. Kummienkaan ei tarvitse olla huolissaan, jos eivät pääse paikalle.

Etäyhteyksistä Revolle on jäänyt myönteinen kuva.

– Kun jotkut eivät pääse paikalle, he ovat mukana kännykän välityksellä. Tekniikka antaa jopa mahdollisuuden olla vuorovaikutteisesti läsnä tilaisuudessa, ja löytyy uusia tapoja osallistua. Eräässä tilaisuudessa isoäiti luki isoäidin rukousta etänä.

Turvavälit on pyritty pitämään kodeissakin. Maskien käyttö on vaihdellut tilaisuuksien ja tilojen mukaan. Pappi ei ota lasta syliin, ja valuttaa veden kämmenen sijaan astiasta.

Kaiken kaikkiaan kasteet ja häät tuovat Revon mielestä tulevaisuuden uskoa vaikeassa tilanteessa.

Teksti: Asta Kettunen
Kuvat: Hannu Jukola

Uutinen: Vastasyntyneille istutetaan Toivon puu

Vastasyntyneille istutetaan Toivon puu

Toivon puun omat sivut


Palaa otsikoihin