6.11.2024 8.50

KUA:n uusi työ Lähi-idässä on päässyt alkuun

Kirkon Ulkomaanapu on aloittanut Lähi-idässä laajan avustusoperaation. Ensimmäisessä vaiheessa tuetaan Libanonista Syyriaan paenneita, joita on jo yli 440 000.

Nainen, jolla on vihko ja kynä kädessään ja nimikortti kaulassaan, juttelee toisen naisen ja kahden lapsen kanssa. Kaikki istuvat matolla patjojen ja tyynyjen keskellä.
Perhe on paennut Libanonin Baalbekista Syyrian Homsiin. Siellä avustustyötä koordinoi Syyrian Punainen puolikuu.

KUA on myöntänyt työhön katastrofirahastostaan yhteensä 100 000 euroa Libanonista pakenevien ihmisten auttamiseksi Syyriassa.

– Syyriassa KUA:lla on oma maatoimisto ja henkilökunta. Tähän mennessä 200 pakolaisperhettä Homsissa ja Damaskoksen maaseuduilla on saanut patjoja ja peittoja. Patjoja on toimitettu 1400, samoin peittoja, kertoo KUA:n humanitaarisen viestinnän asiantuntija Ulriikka Myöhänen.

Raqqan, Aleppon ja Lattakian seuduilla 400 Libanonista paennutta lasta on osallistunut koulunkäyntiä tukeviin aktiviteetteihin.

– Lattakiassa olemme remontoineet entistä koulua pakolaissuojaksi.

Syyriaan palaajat ja paikallisyhteisöt ovat saaneet avustuksia ja tukea arkeen, vapaaehtoiset koulutusta henkiseen ensiapuun.

– Olemme kouluttaneet 70 vapaaehtoista henkisestä ensiavusta, jotta he voivat auttaa pakolaisia rajoilla ja yhteisöissä. Suunnittelemme jo sitä, miten voimme auttaa pakolaisia talven kylmetessä, Myöhänen kertoo.

Libanonista Syyriaan paenneista noin 30 prosenttia on libanonilaisia ja 70 prosenttia syyrialaisia, jotka ovat aiemmin hakeneet turvaa Libanonista. He joutuvat nyt palaamaan Syyriaan, jossa humanitaarinen tilanne on jo ennestään vaikea.

Mies, jolla on liivit ja kaulassa nimikortti, kättelee poikaa. Taustalla sohvalla istuu toinen henkilö sohvalla.
Kirkon Ulkomaanavun tiimi vieraili libanonilaisen pakolaisperheen vuokrakodissa Syyrian Homsissa.

Libanonissa työ on kehittymässä

Libanonissa ilmaiskut ja muut sotatoimet vaikuttavat suoraan 1,2 miljoonan ihmisen elämään. Siellä yli 800 000 libanonilaista ja maahan aiempina vuosina asettautunutta syyrialaista elää nyt maan sisäisinä pakolaisina.

Libanonissa toiminta on vasta kehittymässä. Kirkon Ulkomaanapu on myöntänyt työhön 80 000 euroa katastrofirahastostaan.

– Työmme War Child in Lebanon -kumppanijärjestömme kanssa on alkanut lokakuussa, Myöhänen vahvistaa.

Yksi ihminen, jolla on selässään punaisen puolikuun kuva, kuljettaa patjaa. Vierellä kulkee viisi ihmistä vaaleissa liiveissä, ja selässä on tunnus FCA, Finn Church Aid.
Pakolaisperheet Homsissa ja Damaskoksen maaseuduilla ovat saaneet muun muassa patjoja.

Operaatiossa Baalbeck-Hermelin alueella ja Bekaanlaaksossa tähän mennessä 530 ihmistä on saanut ruokatarvikkeita, 75 kotitaloutta on saanut hygieniatuotteita, 170 naista ja tyttöä on saanut kuukautishygieniatuotteita.

Kolmessa pakolaissuojassa on alkamassa toimintaa, jolla tuetaan perheiden psykososiaalista hyvinvointia ja traumojen käsittelyä. 40 pakolaista on jo osallistunut psykologisen ensiavun tapaamisiin.

Erityinen huoli lapsista

Myöhänen muistuttaa humanitaarisen tilanteen niin Gazassa, Libanonissa kuin Syyriassakin olevan erittäin vakava. Gazassa siviilit elävät todella vaikeissa ja vaarallisissa olosuhteissa pommitusten keskellä.

–  Meidän pitää nyt heti tarttua lasten ja heidän ympärillään olevien aikuisten hätään, ja sen vuoksi Kirkon Ulkomaanavun työ Gazassa, Libanonissa ja Syyriassa painottaa voimakkaasti psykososiaalista tukea muiden perustarpeiden täyttämisen ohella. Mitä pidempään siviilien vaikea tilanne alueella jatkuu, sitä enemmän tukeamme tarvitaan myös tulevaisuudessa. 

Erityinen huoli kohdistuu lapsiin ja nuoriin, joiden elämä on mennyt raiteiltaan pakolaisuuden ja sodan vuoksi.

– Työmme pakolaissuojissa painottaa myös lasten suojelemista kriisien keskellä. Lapsille järjestetään turvallisia tiloja, joissa he pääsevät leikkimään ja osallistumaan ohjattuun toimintaan.

Gazassa jo noin 40 000 ihmistä on kuollut ja lähes 100 000 loukkaantunut ilmaiskujen ja muiden sotatoimien vuoksi. Siellä KUA kumppanuusjärjestöineen keskittyy koulutukseen hätätilanteissa ja psykososiaaliseen tukeen.

Tampereen seurakunnat myönsi viime viikolla 64 600 euron avustuksen Lähi-idän konfliktin uhreille sekä tulvauhrien auttamiseksi Myanmarissa. Suomen Lähetysseura sai 50 000 euron avustuksen katastrofityöhön Gazassa ja Länsirannalla.

Teksti: Asta Kettunen

Kuvat: Ammar Barakat

KUA auttaa paenneita Libanonissa


Palaa otsikoihin