5.10.2022

Mitä kirkolta odotetaan?

Marraskuun seurakuntavaalit lähestyvät. Silta kyseli syyskuisena torstaina ihmisten ajatuksia kirkosta. Vastaajat saivat myös esittää toiveita ja palautetta seurakunnille.

Anna Mäntylä osallistui tyttärensä Lyydia Mäntylän kanssa torstain kirkkomuskariin Seurakuntien talossa. Myös perhekerho Kalevan kirkolla on tuttu paikka äidille ja tyttärelle.

– Kun aloitimme, Lyydia oli vain kahden kuukauden ikäinen, eli olemme olleet mukana vuoden verran. Muskari on tosi kiva juttu meille molemmille: tyttö viihtyy, ja minulle on iso asia ja henkireikä, että täällä on muita vanhempia, joilta saa vertaistukea.

Nainen hymyilee lapsen kanssa kameralle lelukorin takaa.
Anna Mäntylä käy kirkkomuskarissa tyttärensä Lyydia Mäntylän kanssa Seurakuntien talossa. Lapsi viihtyy, ja äidille on henkireikä, että muskarissa on muita vanhempia, joilta saa vertaistukea.

Mäntylä on ollut aikoinaan aktiivinen seurakuntanuori, joka on toiminut isosena ja apuopettajana rippileireillä.

– Sitten tulivat muut kuviot ja kiireet elämään, ja seurakunnan toiminta jäi. Nyt olen palannut tänne lapsen kanssa.

Mäntylä toivoo, että kirkko olisi kaikille matalan kynnyksen paikka, johon olisi helppo tulla. Kirkon tulee olla mukana ihmisten arjessa. Sunnuntain jumalanpalvelukset eivät häntä juuri kiinnosta.  

Mäntylä arvostaa seurakuntien monipuolista toimintaa, ja voisi myös äänestää seurakuntavaaleissa.

– En edes tiedä, mitä kaikkea on tarjolla perhekerhojen lisäksi, mutta esimerkiksi sairaalasielunhoito on tullut tutuksi työni kautta. Se on hienoa työtä, sanoo Mäntylä, joka palaa Tampereen yliopistollisen sairaalan vastasyntyneiden teho-osastolle sairaanhoitajan työhön vanhempainvapaan jälkeen.

Mäntylä myös kertoo maksavansa kirkollisveronsa mielellään.

– Silloin ainakin tiedän, että olen mukana tukemassa kirkon hyvää työtä ja osallistun auttamiseen. Köyhyys ja ruokajonot ovat kasvaneet.

Mäntylää huolettavat erityisesti päihdeongelmien sekä nuorten mielenterveysongelmien lisääntyminen. Esimerkiksi päihteet näkyvät jo selkeästi Tampereen katukuvassa.

Äänestäminen tuntuu kaukaiselta

Kirkkomuskarissa on viihtynyt myös Anne Virrankoski tyttärensä kanssa. Aiemmin perhe on osallistunut myös perhekerhoihin. Nykyisin Virrankosken poika käy seurakunnan päiväkerhossa Pirkkalassa, ja viihtyy siellä hyvin.

– Seurakuntien perhetoiminta on tullut tutuksi, kun olemme osallistuneet joihinkin ryhmiin lasten kanssa. Muuten en ole mukana seurakuntien toiminnassa.

Ajatus äänestämisestä seurakuntavaaleissa tuntuu nuoresta äidistä kaukaiselta.

– En tunne täältä ketään ihmistä, ketä voisin äänestää. Olen kotoisin pieneltä paikkakunnalta, ja siellä olisin voinut äänestää, koska ihmiset olivat tuttuja.

Seurakunnat lähellä ihmistä

Annikki Sangi arvostaa Tampereen seurakuntien työtä, ja on itsekin saanut työskennellä seurakunnissa vahtimestarin sijaisena.

– Seurakunta järjestää monipuolisesti erilaista toimintaa, kiittää Sangi, joka itse aloitti opiskelun englannin kielen ryhmässä Seurakuntien talossa syyskuussa. 

Samassa englanninryhmässä opiskeleva Maarit Halonen on osallistunut Tampereen seurakuntien toimintaan Mummon Kammarissa ja puuhaillut vapaaehtoisena lasten kanssa myös Messukylän Majatalo-illoissa. 

– Majatalo-iltoihin osallistuu iso joukko vapaaehtoisia. Itse arvostan sitä, että seurakunnat tulevat nykyisin lähelle ihmistä. Joulun aikaan on glögitarjoilua ynnä muuta kohtaamista.

Mies seisoo ulkovaatteissa värikkään ikkunan edessä.
Jukka Nurmisto arvostaa diakoniatyötä.

Hämeenkadulla tavoitettu Jukka Nurmisto arvostaa kirkon hyvää työtä ja diakoniaa.

– Tuntuu kuitenkin, että Jeesuksen hyvä sanoma hukkuu jonnekin. Kysymys on myös ihmisten ajankäytöstä. Välillä vaikuttaa siltä, että ihmiset haluavat elää huvipuistossa.

Jumalanpalvelus ja virret tuntuvat miehestä vanhanaikaisilta ja luotaantyöntäviltä.

– Olen käynyt 35 vuotta AA-kerhossa, ja sen myötä olen alkanut pohtia myös hengellisiä kysymyksiä.    

Reijo Vähälä kiittää seurakuntien vapaaehtoistyöntekijöitä.

– Kuulin tuttavaltani, että Amerikassa seurakunnissa on paljon enemmän vapaaehtoisia kuin Suomessa. Siihen pitäisi täälläkin pyrkiä.

Silmälasipäinen mies hymyilee kameralle värikkään ikkunan edessä.
Reijo Vähälä kannustaa ihmisiä äänestämään seurakuntavaaleissa.

Hän kannustaa ihmisiä äänestämään seurakuntavaaleissa.

– Jos on mielipiteitä asioista, ja haluaa jotakin asiaa edistää, kannattaa äänestää.

Teksti: Kirsi Airikka
Kuvat: Hannu Jukola

Seurakuntavaalit lähestyvät

Seurakuntavaalit pidetään sunnuntaina 20. marraskuuta. Tuolloin valitaan Tampereen seurakuntiin ja yhteiseen kirkkovaltuustoon uusia luottamushenkilöä, jotka ovat päättämässä, vaikuttamassa ja kehittämässä Tampereen seurakuntien toimintaa.

Seurakuntavaalit ovat ennen kaikkea paikallisvaalit, joissa tavoitteena on saada monen ikäisiä, erilaisissa elämäntilanteissa ja monilta aloilta olevia luottamushenkilöitä edustamaan seurakuntalaisia seuraavalle nelivuotiskaudelle vuosiksi 2023—2026.

Tampereella vaaleissa valitaan jokaiselle seurakunnalle seurakuntaneuvosto ja lisäksi yhteinen kirkkovaltuusto. Tampereella on viisi suomenkielistä seurakuntaa: Eteläinen, Harju, Messukylä ja Tuomiokirkko, sekä yksi ruotsinkielinen seurakunta.

Seurakuntavaaleilla on merkitystä koko kirkon kannalta. Vaaleilla valitut luottamushenkilöt valitsevat maallikkojäsenet kirkolliskokoukseen, joka päättää kirkon yhteisistä linjauksista, kirkon taloudesta ja kirkkolain sekä muiden kirkon yhteisten säädösten sisällöstä.

  • Ennakkoäänestys 8.–12.11.
  • Varsinainen vaalipäivä sunnuntaina 20.11.
  • Äänioikeutettuja ovat kaikki 16 vuotta täyttäneet kirkon jäsenet

Lisätietoja vaaleista, ennakkoäänestyspaikoista, valitsijayhdistyksistä sekä ehdokkaista löydät täältä.


Palaa otsikoihin