1.11.2023 9.00

Mitä tekee Luterilainen maailmanliitto?

Tamperelainen teologi, Messukylän seurakunnan pappi Jussi Luoma on valittu Luterilaisen maailmanliiton neuvoston jäseneksi seuraavalle kaudelle 2023–2030. Luoma osallistui maailmanliiton yleiskokoukseen syyskuussa Puolan Krakovassa.

Pappi Jussi Luoma Luterilaisen maailmanliiton kokouksessa.
Messukylän seurakunnan pappi Jussi Luoma valittiin Luterilaisen maailmanliiton neuvoston jäseneksi syyskuussa Krakovassa. Suomen ev.lut. kirkosta paikalla oli kymmenhenkinen delegaatio arkkipiispa Tapio Luoman (kuvassa vasemmalla) johdolla. Vapaa-ajalla Jussi Luoma rentoutuu liikkuen sekä saunasta ja avantouinnista nauttien. Lisäksi harrastuksiin kuuluu monenlainen musiikki – tällä hetkellä erityisesti kuorolaulu.

Kuinka tulit valituksi jäseneksi, Jussi Luoma?

– Osallistuin Krakovan yleiskokoukseen yhtenä Suomen ev.lut. kirkon edustajana. Siihen tarjoutui mahdollisuus aiempien kirkon kansainvälisten tehtävieni kautta. Luterilaisen maailmanliiton kaikilla päätöksenteon tasoilla tulee olla vähintään 20 prosenttia alle 30-vuotiaita edustajia, ja pohjoismaisten kirkkojen keskuudesta Suomella oli tällä kertaa vuoro lähettää nuori edustaja neuvostoon.

Mikä on Luterilaisen maailmanliiton tehtävä?

– Luterilainen maailmanliitto perustettiin vuonna 1947 tuomaan luterilaisia kirkkoja yhteen ja vastaamaan toisen maailmansodan jälkeiseen pakolaiskriisiin.

– Nykyään maailmanliitolla on työssään neljä selkeää painopistettä: humanitaarinen avustustoiminta, julkinen vaikuttaminen oikeudenmukaisuuden ja ihmisoikeuksien edistämiseksi, jäsenkirkkojen tukeminen ja työ kristittyjen ykseyden edistämiseksi.

– Ennen kaikkea kuitenkin näen maailmanliiton isona luterilaisten perheenä, joka mahdollistaa syvemmän yhteyden kirkkojen välille.

Mistä keskusteltiin Puolassa?

– Teemana oli Yksi ruumis, yksi Henki, yksi toivo, joten keskustelua käytiin paljon luterilaisten kirkkojen yhteydestä ja siitä, millaista tulevaisuutta haluamme rakentaa luterilaisten kirkkojen yhteisönä.

– Erityisen vahvasti esiin nousivat muun muassa sukupuolten välinen oikeudenmukaisuus, ilmastokriisi, nuorten osallisuus sekä teologinen koulutus.

– Yhteisesti hyväksytyssä yleiskokouksen viestissä painotettiin lisäksi esimerkiksi kaikenlaisen syrjinnän tuomitsemista ja työtä syrjinnän ehkäisemiseksi, kirkkojen tehtävää seistä kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien rinnalla ja Jumalan kokonaisvaltaiseen missioon osallistumista julistuksen, palvelun ja vaikuttamistoiminnan kautta.

Mikä on Luterilaisen maailmanliiton merkitys nykypäivän maailmassa, jossa riittää haasteita?

– Kirkoilla on merkittävä rooli mielipidevaikuttajina yhteiskunnassa sekä laajemmin maailmassa. Kirkot tekevät myös valtavasti käytännön auttamistyötä hädän ja kriisien keskellä elinolojen parantamiseksi sekä ihmisoikeuksien turvaamiseksi.

– Luterilaisella maailmanliitolla on keskeinen rooli tämän kaiken taustalla suurimpana luterilaisten kirkkojen yhteisönä. Maailmanliitto antaa ennen kaikkea mahdollisuuden yhtenäisemmän luterilaisen identiteetin ja todistuksen vahvistamiseen. Yhteisenä luterilaisten kirkkojen rintamana meillä on mahdollisuus olla kokoamme isompi vaikuttaja maailmassa.

Miten työskentely käytännössä tapahtuu?

– Neuvosto kokoontuu yhteen kerran vuodessa aina kesäkuussa noin viikon ajaksi – vuorovuosin Genevessä ja muualla maailmalla. Lisäksi kuulun johtoryhmään, joka kokoontuu kesäkuun lisäksi aina marraskuussa muutaman päivän ajaksi. Neuvosto jakautuu pienempiin komiteoihin, joilla jokaisella on oma vastuualueensa. Lähitapaamisten ohella komiteatyöskentelyä toteutetaan etäyhteyksin kokousten välillä.

Mitä asioita sinulle itsellesi ovat tärkeitä, ja millaisia teemoja aiot pitää esillä?

– Mielestäni kirkkojen tehtävä on seistä hyljeksittyjen ja syrjittyjen puolella ja mahdollistaa näille ihmisille myös aito toimijuus Jumalan valtakunnan työssä. Haluan korostaa ihmisten samanarvoisuutta ja kaikenlaisen syrjinnän tuomitsemista kirkkojen toiminnassa. Myös luomakunnasta on kannettava todellinen vastuu, ja kirkkojen on edistettävä ilmasto-oikeudenmukaisuutta yhdessä.

– Haluan korostaa nuorten tärkeyttä sekä kirkkojen nykyisyydessä että tulevaisuuden rakentamisessa ja vahvistaa edellytyksiä nuorten johtajuudelle kirkossa. Nuorten johtajuuden tukeminen on mielestäni Raamatun esimerkin mukaista, ja uskon, että nuorilla on profeetallista rohkeutta ja kykyä visioida tulevaisuuden kirkkoa. Tätä on tuettava monin keinoin, ja nuorille on mahdollistettava tilaisuuksia vastuunkantoon ja johtajuuteen.

Teksti: Kirsi Airikka
Kuva: Tomi Karttunen


Palaa otsikoihin