2.2.2022

Miten Kierto jatkuu Tampereella?

Euroopan sosiaalirahaston KIERTO-hanke saa jatkoa Tampereella. KIERTO – Kiertotaloudesta kasvua -hanke pohjautuu aiempaan KIERTO-hankkeeseen, mutta mukaan on saatu myös uusia kumppaneita. Toiminta alkoi vuoden alusta, ja se jatkuu elokuuhun 2023.

Euroopan sosiaalirahasto rahoittaa uudesta hankkeesta 80 prosenttia. Tampereen kaupunki toimii koordinaattorina, ja mukana ovat Tampereen seurakunnat, Ekokumppanit, TITRY, Sopimusvuori ja Nextiili.

Mitkä ovat toiminnan tavoitteet uudessa hankkeessa, projektipäällikkö Riina Hiipakka-Lahti Tampereen kaupungilta?

– Haluamme tehdä työelämästä kestävää kasvattamalla sekä työnhakijoiden että työnantajien kiertotalousosaamista.

– Tarjoamme heikossa työmarkkina-asemassa oleville nuorille tukea työllistymiseen uraohjauksen, työpaikalla tapahtuvan oppimisen ja työhönvalmennuksen avulla. Kehitämme myös työkaluja, jotka ovat avuksi yrityksille ja järjestöille kiertotalousliiketoimintaan siirtymisessä.

– Yhä edelleen kiertotalous nähdään usein ainoastaan kierrätyksenä ja kirpputoreina, vaikka kyse on talousmallista ja kaikkia toimialoja läpileikkaavasta ilmiöstä. Tavoitteena on edistää työelämän vihreää siirtymää, joka tarkoittaa kestävästi maapallon luonnonvarojen puitteissa tehtävää työtä ja liiketoimintaa. Näin ehkäisemme ilmastonmuutosta ja luontokatoa. Kiertotalous on täynnä mahdollisuuksia, ja haluamme tuoda ne myös osaksi julkisia työllisyys- ja kasvupalveluita.

Kuva soppatykkiteltasta.
KIERTO-hanke tarjosi lämmintä keittoa osallistujille Helmi-startti naapuriyhteistyölle -tapahtumassa Hervannassa vuonna 2020. Kuva: Rami Marjamäki

Kuinka monta Tampereen seurakuntien työntekijää hanke työllistää, hanketoiminnan asiantuntija Merja Kerttula?

– Seurakuntien osuus on 2,5 työntekijää. Hankekoordinaattori, jota vasta haetaan, vastaa hävikkiruokaravintolan kehittämisestä ja seurakunnan osuuden etenemisestä.

– Keittiössä toimii nuorten asiakkaiden ohjaajana Olli Rinta-Mantila, joka on keittiöalan ammattilainen. Työhönvalmentaja Laura Suomela on työskennellyt Tampereen seurakunnissa pitkään erityisnuorten parissa ja siirtyy nyt hankemaailmaan 50 prosentin työpanoksella.

Mitä uusia ideoita on luvassa, työhönvalmentaja Laura Suomela?

– Kehitämme yhdessä muiden osatoteuttajien kanssa kiertotalouteen liittyviä uusia työllistymispolkuja. Haluamme luoda kannustavia toimintaympäristöjä, jotka tukevat yksilöllisesti työssä oppimista. Nuori pääsee vahvistamaan omaa kiertotalousosaamistaan työelämätaitona.

– Uutena tavoitteena on kehittää opinnollistamista niin, että työkokeilija voisi suorittaa yhä monipuolisemmin kiertotalouteen liittyviä tutkinnon osia. Teen työhönvalmennusta työkokeilijoiden parissa. On hienoa, että saan olla tukemassa nuoria työelämätaidoissa ja oman ammatillisen polun löytymisessä.

Ihmisiä lumisateisessa säässä hakemassa ruokaa soppatykkijaosta.
Tampereen seurakuntien yhteisöruokailut alkavat, kunhan koronatilanne sallii taas kokoontumisen. Kuva: Rami Marjamäki

Aikomuksena oli hävikkiravintolan perustaminen Pyynikin pappilaan. Toteutuuko tämä? Millaisia käytännön suunnitelmia on jo olemassa, ohjaaja Olli Rinta-Mantila?

– Valitettavasti alustava suunnitelma, jossa kaavailtiin hävikkiravintolatoimintaa Pyynikin pappilaan, kariutui kiinteistön rajoitteisiin.

– Ravintolakonseptin kehittäminen alkaa Nekalan seurakuntatalossa, mikä käytännössä tarkoittaa hävikkilounastarjonnan lisääntymistä Nekalassa kevään aikana.

– Lounasasiakkaita tavoitellaan kaikkialta Tampereen alueelta. Ruokapankin läheinen sijainti on tietenkin etu, ja muun muassa Puodin asiakkaat ovat kohderyhmäämme.

– Myös pienimuotoista tilaus- ja juhlapalvelua on kaavailtu. 

Teksti: Kirsi Airikka
Kuvat: Rami Marjamäki

KIERTO

  • KIERTO-hanke alkoi Tampereella elokuussa 2019. Tampereen seurakuntien tehtävänä on ollut hävikkiruuan jalostaminen ja jakelu sekä uusien oppimisympäristöjen luominen.
  • Toiminnan tukijalka on Tampereen seurakuntien Ruokapankki, joka saa hävikkiruuan lahjoituksina kaupoilta ja yrityksiltä.
  • KIERTO valmisti 32 500 hyötyhävikkiruoka-annosta, jotka on jaettu ruoka-avun mukana tai yhteisöruokailuissa 23 toimipisteessä.

Palaa otsikoihin