Miten poikkeusolosuhteet haastavat seurakunnat?
Poikkeusolosuhteet haastavat Tampereen seurakunnat läsnäoloon, joka ei edellytä fyysistä läheisyyttä. Tämä on sekä haaste että mahdollisuus.
Sosiaalisen etäisyyden pitoon liittyvä ohjeistus on laajentanut ruoka-avun jakeluketjua – ruoka-apu kuljetetaan nyt suoraan avuntarvitsijan kotiovelle.1. Miten seurakuntien läsnäoloa vahvistetaan tamperelaisten arjessa nyt, kun toiminta on tauolla, Sami Kallioinen?
– Seurakuntien läsnäolo verkossa on viime viikkojen aikana vahvistunut erittäin paljon. Verkkolähetysten lisäksi tarjotaan etäopetusta muun muassa rippikoulussa ja musiikin opetuksessa. Tätä on tarkoitus tulevien viikkojen aikana edelleen kehittää.
2. Muutos versoo usein kriisien kautta. Mihin tämä on seurakuntien kohdalla mahdollisuus?
– Tämä muutos on mahdollisuus hyvin monella tapaa. Se on antanut mahdollisuuden miettiä, miten monenlaisilla tavoilla tamperelaisia on mahdollista tavoittaa. Kokeilujen myötä on löytymässä seurakunnille aivan uudenlaisia ilmaisun tapoja ja muotoja. Hyviä vuorovaikutteisia esimerkkejä tästä ovat vaikka keskustelupiirit takkatulen äärellä Facebookissa.
– Tämän lisäksi kriisi on vahvistanut vastuuta lähimmäisestä. Tämä on näkynyt esimerkiksi tamperelaisten tekemien lahjoitusten määrässä Moron ja seurakuntien yhdessä lanseeraamassa ruokakassikeräyksessä. Asetettu 10 000 euron tavoite saavutettiin alle vuorokaudessa. Nyt tavoite on nostettu 20 000 euroon.
3. Miten seurakunnat varmistavat, että ruoka-apua tarvitsevat ja haavoittuvimpiin ryhmiin kuuluvat ihmiset saavat tarvitsemansa avun, tuomiorovasti Olli Hallikainen?
– Ruoka-apua tarvitsevat ihmiset voivat olla yhteydessä diakoniatyöntekijään saadakseen apua. Seurakunnat ovat lisänneet resursseja ruoan jakeluun, ja ruokakassit kuljetetaan suoraan avuntarvitsijan kotiovelle. Diakonit varmistavat, että hädässä olevat saavat varmasti avun.
– Mummon Kammari on myös avannut uuden palvelun ikäihmisille, jotka tarvitsevat apua välttämättömien kauppa- ja apteekki-asioiden hoitamisessa. Kauppaostoksia voi tilata soittamalla avunvälityspuhelimeen. Ostoslistojen mukaan kootut ostokset toimitetaan seuraavana päivänä kello 15:een mennessä ja ne laskutetaan jälkikäteen.
4. Poikkeusolot sitovat monet riskiryhmiin kuuluvat ihmiset koteihinsa. Miten seurakunnat voivat osaltaan tarjota rohkaisua heille?
– Kun fyysinen kohtaaminen ei ole mahdollista, niin muu yhteydenpito on tärkeää. Voimme pitää yhteyttä yksin eläviin puhelimitse ja netin välityksellä. Tämän lisäksi seurakuntien työntekijät ovat läsnä sosiaalisessa mediassa ja tuottavat paljon hengellistä sisältöä. Näissä olosuhteissa on tärkeää tarjota rohkaisua ja valaa toivoa huomiseen.
– Henkistä ja hengellistä tukea tarjoaa myös Kirkon keskusteluavun Palveleva puhelin, joka päivystää iltaisin kuudesta puoleenyöhön. Linja on auki myös viikonloppuisin.
5. Miten erityisesti vanhukset otetaan muuten huomioon, pastori Marita Hakala?
– Diakonit ovat soittaneet seurakuntiensa vanhuksille. Yksistään Mummon Kammarista on oltu jo yhteydessä satoihin vanhuksiin. Tuomiokirkkoseurakunnassa pyritään soittamaan kaikille yli 80-vuotialille seurakuntalaisille, Harjun seurakunnassa heitä lähestytään kirjeellä. Myös Messukylän ja Eteläisen seurakunnan diakonit ovat ottaneet yhteyttä alueensa vanhuksiin.
– Rippikoululaiset saivat diakonian etätehtäväksi soittaa omalle mummulleen tai papalleen tai jollekin muulle läheiselle, joka nyt on eristyksissä.
– Näkövammaisille on tarjolla Juttukaveri-palvelu. Seurakunnan päivystäjät soittavat juttukaveria toivoville näkövammaisille torstaisin kello 16–18.
Kaveria voi toivoa soittamalla numeroon 040 804 8106 tai laittamalla viestin osoitteeseen minna.agren@evl.fi.
Teksti: Janne Aejmelaeus
Seurakuntien palvelut koronavirusepidemian aikana