Miten seurakunnat tukee ukrainalaisia?
Tampereella asuu tällä hetkellä noin 800 ukrainalaista ihmistä, jotka ovat joutuneet pakenemaan kotimaastaan Venäjän hyökkäyssodan takia. Kuinka ukrainalaiset näkyvät Tampereen seurakuntien toiminnassa ja miten heitä autetaan?
Marhaban-keskuksen toiminnanjohtaja Maria Haapavaara on miettinyt vastauksia kysymyksiin Marhaban-keskuksen ukrainalaisten harjoittelijoiden Viktoriia Sydorenkon ja Yuliia Benderskan kanssa:
– Ukrainalaiset ovat Marhabanissa tärkeä kohderyhmä, mutta osallistujien lukumäärä vaihtelee. Heitä on meillä kävijöinä, harjoittelijoina sekä vapaaehtoisina.
– Järjestämme esimerkiksi suomen ja englannin kielen opetusta ukrainalaisille. Meillä on myös Tampereen kaupungin Teetä ja taidetta -ryhmä aikuisille.
– Olemme osallistuneet Ukrainan sodan muistamiseen liittyviin tapahtumiin, joissa olemme keränneet rahaa koulujen rakentamiseen Kirkon Ulkomaanavun välityksellä.
– Autamme ukrainalaisia myös arjen kysymysten ratkaisemisessa, ja meille voi aina tulla kahvittelemaan uusien ja vanhojen ystävien kanssa.
Onko uusia suunnitelmia?
– Pidempikestoinen taidetoiminta on uutta. Toteutamme sitä yhteistyössä Tampereen kaupungin kulttuuripalveluiden kanssa.
Millaista palautetta ukrainalaisilta tulee?
– Palaute on ollut hyvää. Suomen ja englannin kielen opiskelu on ollut erityisen suosittua, ja yhteisöllinen toiminta nähdään tärkeänä kotoutumisessa. Moni toivoo pääsevänsä nopeasti töihin, joten kieliopinnot ja yhteisön apu ovat tulleet tarpeeseen.
– Ukrainalaiset ovat iloinneet suomalaiseen kulttuuriin tutustumisesta, ja Marhaban-yhteisön kävijät ovat myös päässeet tutustumaan heidän kulttuuriinsa. Olemme tehneet esimerkiksi ukrainalaista borschkeittoa, varenikeja ja napoleonkakkua.
Sujuuko kommunikoiminen?
– Kommunikointi on helpottunut näiden kahden vuoden aikana, jotka sota on kestänyt. Toki meillä on ollut tänä aikana ukrainalaisia harjoittelijoita sekä jonkin aikaa työntekijä, mikä on helpottanut kanssakäymistä. Puhumme arjessa asioista suomeksi, englanniksi, ukrainaksi ja venäjäksi.
– Erityisesti olemme iloinneet perheneuvoja Leena Jokisesta, joka osaa venäjää. Hän on pystynyt kohtaamaan ukrainalaisia ja keskustelemaan myös vaikeista asioista heidän kanssaan.
Näkyvätkö ukrainalaiset Ruokapankin ja sen yhteistyökumppaneiden toiminnassa?
Kysymykseen vastaa Suomen Punaisen Ristin Tampereen osaston toiminnanjohtaja Marjo Majlund:
– Olemme loka–tammikuun aikana kolmeen kertaan selvittäneet yksittäisillä jakokerroilla hakijoiden kansalaisuuden sekä lähtömaan. Nämä kyselyt osoittavat, että ukrainalaiset ovat Suomen Punaisen Ristin (SPR) Tampereen ruokajakelun suurin yksittäinen hakijakunta suomalaisten jälkeen.
– SPR:n hakijoista keskimäärin noin 30 prosenttia on ukrainalaisia. Kolmella selvityskerralla meillä oli kävijöitä yhteensä 1320, joista 395 oli ukrainalaisia. Selvityskerroilla ukrainalaisten määrä on vaihdellut, ja heitä on ollut 120–154.
– Mielenkiintoista toki olisi tietää, ovatko ukrainalaiset keskittyneet SPR:n ruokajakoon vai käyvätkö he myös muualla. Joidenkin havaintojen mukaan ainakin ViaDian ruokajonossa on yleensä vähemmän maahanmuuttajia kuin meillä.
Teksti: Kirsi Airikka
• Marhaban-keskus on kulttuurien kohtaamispaikka Kalevan kirkolla, jossa voi tutustua muihin ihmisiin. Tarjolla on kahvia, teetä ja pientä syötävää. Marhaban on auki tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin kello 13–16.
• SPR jakaa Tampereen seurakuntien Ruokapankin toimittamaa hävikkiruokaa ruokakasseina keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 16 Aleksanterin kirkon vieressä Pyynikin kirkkopuistossa.
• Kaikki ruoka-avun noutopisteet ja yhteisöruokailut
• Keräys ukrainalaisten tukemiseksi jatkuu, ja siihen voi lahjoittaa Kirkon Ulkomaanavun verkkosivuilla