Mobiilikolehdit tulossa käteisen rinnalle
Matkapuhelimella kerättäviä kolehteja selvittävän kirkkohallituksen työryhmän vetäjä, Oulun seurakuntayhtymän yhtymäjohtaja Pekka Asikainen kertoo, että perinteisten käteiskolehtien rinnalle kehitetään valtakunnallista ratkaisua. Tampereella on tullut mukaan mahdollisuus käyttää QR-koodia.
ICT-kehityspäällikkö Keijo Pulkkinen kertoo, että Tampereen seurakuntiin on tullut käyttöön kolehtitoiminnot sisältävä Katrina Keräys, jossa on myös QR-koodiin perustuva ohjaus lahjoitussivulle.
– Seurakunnat päättävät itse sen käyttöönottoaikataulusta. Tätä voi käyttää myös muissa keräyksissä, kuten ruokakassikeräyksessä.
Pulkkinen huomauttaa, että sähköiseen Katrina kolehtiin osallistuminen on mahdollista vain toimituksen aikana siinä tilassa, jossa toimitus pidetään. Rahaa ei siis voida kerätä netin välityksellä tilaisuutta seuraavilta.
Marraskuun kirkolliskokous myönsi yhteensä miljoonan euron avustukset jaettavaksi kirkollisille järjestöille, sillä kolehtien tuotot ovat jääneet koronapandemian vuoksi vähäisiksi. Avustussumma edellytetään käytettäväksi alkuperäisen kolehtikohteen hyväksi tai sitä lähinnä vastaavaan toimintaan.
Kirkolliskokouksen talousvaliokunta arvioi, että koronaepidemiatilanteessa mobiilikolehtien keräämiseen tähtääviä hankkeita on syytä edistää kiireellisenä.
– Seurakunnille suunnatussa kyselyssä valtaosa vastaajista kaipasi nimenomaan valtakunnallista ratkaisua mobiilimaksamiseen. Raportti selvityksestä jätetään kirkkohallitukselle tammikuun loppuun mennessä, Asikainen kertoo.
Hänen mukaansa vaihtoehtoisia maksutapoja on seurakunnissa ollut käytössä yllättävän vähän. Oulun seurakunnissa rahaa on kerätty MobilePayn avulla.
Kulut vähenisivät
Kolehdin tuotosta ei vähennetä kustannuksia, vaan tuotto kokonaisuutena tilitetään edelleen ja kulut jäävät yhtymään, muistuttaa Tampereen seurakuntien talousjohtaja Birgitta Bragge.
Käteisen käsittelyn vähetessä sen kustannukset kasvavat. Mobiilimaksaminen mahdollistaisi pienemmät käsittelykulut.
Korona-aikana rahaa on kerätty ovilla ulos mentäessä.
– Ne, joille muu kuin käteisen käyttö on arkipäivää, odottavat vaihtoehtoa käteiselle. Korona-aika pakottaa nopeuttamaan sitä siirtymää, jonka edessä olisimme joka tapauksessa olleet, mutta siirtymäaika olisi ollut pidempi.
Braggen käsityksen mukaan myös kännykkäkolehti on mahdollista saada toimimaan kirkkohallituksen antamien reunaehtojen sisässä, eli kolehti kerättäisiin tapahtuman aikana tai välittömästi esimeriksi messun jälkeen, ja kuitenkin käyttäjäystävällisesti.
– Yhtymällä on poliisihallituksen myöntämä oma keräyslupa ruoka-avulle, jota yhteinen diakonia koordinoi. Tämän kautta keräykset ovat luvassa määritetyt. Esimerkiksi lähetysjärjestöjen osalta kolehdit kerätään heidän keräysluvallaan.
Koska kerätä saa vain niiltä henkilöiltä, jotka osallistuvat tilaisuuteen, seurakunnilla täytyy olla raportointijärjestelmä. QR-koodin avulla se olisi mahdollista.
Uuden Verson messussa on kerätty mobiilikolehtia Messengerin välityksellä. Kokemus oli pastori Ralf-Erik Frimanin mukaan ihan hyvä.
– Emme käytä enää Messengeriä, koska maksualustamme tuki Messengerin päädystä loppui. Nyt olemme siirtyneet MobilePayhin. Sekä Varikko- että Telakkamessussa mobiilimaksaminen on ollut hyvä juttu.
Hän uskoo, että mobiilista tulee täysin tasavertainen tapa käteiseen verrattuna, ja ehkä ensisijainenkin tapa.
– Sanoisin, että 20–30 prosenttia kolehdista normiolosuhteissa ennen koronaa tuli mobiililla ja uskoisin, että prosenttiosuus kasvaa tasaisesti.
Laissa ei esteitä
Hallintopäällikkö Asta Virtaniemi kirkkohallituksesta tietää, ettei puhelimella maksamiseen löydy esteitä lainsäädännöstä. Rajoitukset tulevat käytännössä rahankeräyslaista, vaikka kolehti suljetaankin lain soveltamisalan ulkopuolelle.
– Tämän poikkeussäännöksen johdosta kolehtiin ei siis tarvita rahankeräyslupaa eikä pienkeräysilmoitusta. Kolehdin keräämisen on kuitenkin täytettävä tietyt kriteerit.
– Lain esitöiden mukaan kolehti voidaan kerätä uskonnollisten tilaisuuksien yhteydessä ja lahjoituksen tulee aina tapahtua tilaisuuden aikana ja samassa paikassa. Kolehti on siten sidoksissa sekä aikaan että paikkaan. Kunhan nämä ehdot täyttyvät, kolehtilahjoituksen tekeminen on mahdollista käteisen rahan lisäksi myös esimerkiksi maksukortilla tai älypuhelimella tehdyllä maksulla.
– Kolehtiin ei siis ole esimerkiksi mahdollista osallistua etäyhteydellä tai tilaisuuden jälkeen. Verkkotilaisuuksissa kolehtia ei myöskään voida tämän vuoksi kerätä.
– Rahankeräyslain hallituksen esityksessä tätä perustellaan siten, että etäyhteyden tai esimerkiksi television välityksellä järjestettävän tilaisuuden osallistujamäärä voi kasvaa huomattavan suureksi ja tällaisessa tapauksessa rahalahjoitusten pyytämiseen on aina oltava rahankeräyslupa tai keräyksestä on tehtävä pienkeräysilmoitus.
– Rahankeräyslaissa keräystarkoitus on määritelty niin, että seurakunnalla on oikeus järjestää rahankeräyksiä varojen hankkimiseksi diakonisen avustustoiminnan rahoittamiseen.
Lapset tarvitsevat tukea
Yhteisvastuun ja Kauneimpien Joululaulujen lahjoituksia voidaan kerätä perinteisen kolehtihaavin lisäksi esimerkiksi MobilePayn, tekstiviestilahjoituksen tai verkkosivuston kautta.
Suomen Lähetysseuran varainhankinnan päällikkö Hanna Kalanne kertoo, että käteisen rahan vähentymisen ja sähköisen maksamisen yleistymisen myötä on jo useana vuonna tarjottu monia tapoja lahjoituksen tekemiseen.
– Jokainen voi lahjoittaa valitsemansa summan myös suoraan keräystilille. Maailman lasten auttaminen on mahdollista aina, maksuvälineestä riippumatta.
– Toivomme, että lahjoitusten lisäksi maailman lapsia muistetaan erityisesti nyt koronan keskellä myös rukouksin. Jokainen lapsi ansaitsee joululahjansa ja apua ja tukea tässä vaikeassa tilanteessa, jossa me kaikki olemme. Ja jokainen meistä voi auttaa omalla tavallaan.
Teksti: Asta Kettunen
* QR-koodi on kaksiulotteinen ruutukuvio, jota voi lukea matkapuhelimen kameran tai puhelimeen asennetun sovelluksen avulla.
Kirkko ja kaupunki -lehden juttu kolehdeista
Lahjoita Kauneimmille Joululauluille
Kauneimpien Joululaulujen lahjoitustili FI38 8000 1400 1611 30, viesti: JOULU20
(Keräyslupa: Manner-Suomi RA/2020/3, voimassa 3.1.2020–31.12.2020 myönnetty 3.1.2020, Poliisihallitus.)