Pieni pala Ukrainaa
Suomen ensimmäinen Ukraina Talo avattiin huhtikuun lopulla Tampereen keskustassa. Sen tarkoituksena on edistää Ukrainan sodasta pakoon lähteneiden ihmisten kotoutumista Suomeen.
Samalla tavoitteena on, että suomalaiset ja ukrainalaiset voisivat tutustua toistensa kulttuuriin. Toiminnasta vastaa Tampereen Ukrainalaisten Yhdistys Suomessa.
Jo muutamassa kuukaudessa Ukraina Taloon on muodostunut yhteisö, joka pitää toisistaan huolta, tarjoaa neuvontaa ja järjestää monikulttuurista toimintaa. Päivittäin saattaa käydä noin 50 ihmistä.
– Jotkut kahvittelevat ja nauttivat ukrainalaisia leivoksia. Tiskillä piipahtaa myös satunnainen tukituotteiden ostaja. Täällä poikkeaa myös tamperelaisia, jotka tulevat kysymään, miten voisivat auttaa ukrainalaisia, kertoo Ukraina Talon koordinaattori Elisa Kivistö-Orjatsalo, joka johtaa toimintaa ukrainalaisen Mariia Zhyhurtin kanssa. Molemmat toimivat vapaaehtoisina.
Itsenäisyydenkadulla toimiva talo on saatu lahjoituksena yhdistyksen käyttöön. Huoneisto on remontoitu talkootoimin. Talon ylpeydenaihe on hieno lastenhuone, jonne on saatu lahjoituksena paljon leluja ja suuri tabletti opetusohjelmineen.
Musiikki yhdistää ja hoitaa
Mariia Zhyhurt kertoo, että musiikki on tärkeä osa ukrainalaisen elämää – niin iloissa kuin suruissa.
Siksi saliin on rakennettu pieni esiintymislava, jossa järjestetään konsertteja ja lauluiltoja. Ukrainalainen laulunopettaja alkaa opettaa ukrainalaisia kansanlauluja. Lapsille ja nuorille on tulossa piano- ja kitaratunteja.
Tärkeä osa toimintaa ovat myös kielikurssit.
– Englannin lisäksi tulossa on ukrainakursseja ukrainalaisille, koska monet heistä puhuvat venäjää. Suomalaisille alkaa ukrainan alkeiskurssi, ja ukrainalaisille suomen kielen kurssi, kunhan saamme ryhmiin opettajia, kertoo Zhyhurt.
Koordinaattoreiden mukaan onni on, että pakolaisten joukossa on monien alojen ammattilaisia.
– He voivat täällä opettaa, auttaa ja lievittää ihmisten stressiä ja huolia monin tavoin. Voimme jakaa toisillemme osaamistamme ja oppia toisiltamme, miettii Zhyhurt, joka itse on tullut Tampereelle kaksi kuukautta sitten.
Tekemistä riittää
Tetiana Govorukha ja hänen miehensä Sergy Govorukha saapuivat Tampereelle Harkovasta vietettyään yhdeksän päivää pommisuojassa. Matka kesti viisi päivää.
– Tyttäremme kutsui meidät tänne, koska olimme kotona vaarassa. Hän sanoi, että meitä tarvitaan täällä Ukraina Talon perustamisessa, kertoo Tetiana Govorukha.
Molempien mielestä remontoiminen ja touhuaminen on ollut terapeuttista sodan kauhujen jälkeen. Pariskunnasta on tullut talon arvostettu voimakaksikko.
– Täällä voi keskustella muiden kanssa ja kertoa tarinoita. On helpottavaa, kun voimme itkeä yhdessä ja tukea toisiamme. Tämä paikka on meille kuin perhe, ja pieni pala Ukrainaa Tampereella, kuvailee rouva.
Inna Reznik tuli Tampereelle Kiovasta kolmisen kuukautta sitten.
– Kaupunkia oli pommitettu pahoin, ja olin peloissani. Oli hyvä päästä Tampereelle, miettii Reznik, joka asuu Tampereella asuvien sukulaistensa luona. Kaupunki oli hänelle tuttu jo entuudestaan.
Reznik haluaa viettää paljon aikaa Ukraina Talossa.
– Puheterapeuttina voin auttaa lapsia. Monilla on puhevaikeuksia, koska he ovat traumatisoituneita stressin ja pelon vuoksi. Harmi vain, että kaikki työmateriaalini jäivät Ukrainaan.
Hänen haaveenaan on koota moniammatillinen tiimi, joka voisi auttaa sodan järkyttämiä ihmisiä.
Reznik suhtautuu tulevaisuuteen toiveikkaasti.
– Minulla on turvallinen olo Tampereella. Olen saanut täällä tukea, ja tuntuu, että asiat järjestyvät.
Teksti: Kirsi Airikka
Ukraina Talo, Itsenäisyydenkatu 2. Avoinna arkisin kello 10–18, viikonloppuisin kello 12–18. Lisätietoja: ukrainatalo@uatampere.fi, p. 040 814 7249