1.11.2023 10.10

Ruoka-apu turvataan kaikista heikoimmassa asemassa oleville ihmisille

Tampereen seurakuntien Ruokapankki uudistaa toimintaansa ensi vuoden alussa. Avun saamisen kynnystä madalletaan. Ruokaturva pyritään järjestämään ensisijaisesti ihmisille, jotka eivät saa apua muualta.

Ruokapankin vapaaehtoiset työntekijät pakkaavat ruokaa autoon.
Ruokapankin jakelutyöntekijä Henri Härmälä (vas.), vapaaehtoistyöntekijä Georgi Ovcharov ja varastotyöntekijä Jani Ojanen purkivat lahjoituksena saatua kuormaa syyskuussa.

Ihmiset haluavat kirkolta apua, tukea ja turvaa. Autettavia on kuitenkin koko ajan enemmän, eikä Tampereen seurakuntien diakonia pysty enää vastaamaan tarpeen kysynnän kasvuun, kertoo ruoka-avun asiantuntija Marja Palkonen Ruokapankista.

Tänä vuonna Ruokapankki on jakanut joka kuukausi keskimäärin runsaat 15 700 ruoka-avustusta. Autettavien määrä on vain kasvanut koronapandemian ja hintojen nousun jälkeen.

Tampereen asukasmäärä kasvaa, sillä kaupunkiin muuttaa koko ajan uusia ihmisiä. Autettavien joukossa on edelleen perheitä ja opiskelijoita sekä ukrainalaisia. Uutena ryhmänä on joukko ulkomailta tulleita opiskelijoita, jotka eivät saa tukea elämiseen.

Seurakuntien diakoniassa on nyt linjattu, että kirkon tehtävänä on järjestää ruokaturva kaikista heikoimmassa asemassa oleville eli heille, jotka eivät saa tukea mistään muualta, kertoo Palkonen.

Ruoka-apu on vain tilapäinen apu, joka ei voi kestää vuosia. Diakonian tehtävä on ensisijaisesti ohjata ihmisiä yhteiskunnan palvelujen ja sosiaaliturvan piiriin, korostaa Palkonen.

Seurakuntien diakoniassa halutaan keskittyä ensisijaisesti auttamaan kaikkein heikoimmassa asemassa olevia eli heitä, jotka eivät saa tukea mistään muualta tai ovat väliin putoajia.

Tavoitteena on, että diakoniatyössä pystyttäisiin paneutumaan avuntarpeen juurisyihin ja vapauttamaan diakoniatyöntekijöiden työaikaa asiakkaiden neuvontaan sekä henkisen ja hengellisen tuen antamiseen. Ihmisillä on edelleen kasvava tarve tulla kuulluiksi ja kohdatuiksi haastavissa elämäntilanteissa.

Viisi avointa jakopistettä

Seurakunnissa aloitetaan avoimet ruokajaot 8. tammikuuta 2024. Pysäkkeinä toimivat Linnainmaa, Tesoma, Härmälä ja Lielahti, ja niissä avustuskasseja jaetaan kahden viikon välein. Lisäksi Hervannassa kasseja jaetaan viikoittain.

Näistä pisteistä saa kassin kuka tahansa avun tarpeessa oleva. Diakoniatyöntekijän vastaanotolla ei ole välttämätöntä käydä.

Jakopisteissä on jaossa 50–100 kassia. Niissä on tarjolla ainoastaan lahjoitettua hävikkiruokaa; leipää, kasviksia ja eineksiä – aina senhetkisen tilanteen mukaan.

Ruoka-apua saa kuitenkin edelleen monella tavalla, sillä kaupungissa on ensi vuoden alussa kaikkiaan 63 avustuspistettä. Seurakunnilla on yhteisöruokailuita, ja yhteistyökumppaneiden jakopisteitä on ympäri kaupunkia.

Ruokapankin Puoti jatkaa toimintaansa. Se on noutopaikka, jossa voi itse valita tuotteita. Elintarvikkeiden lisäksi valikoimaan kuuluu usein hygieniatuotteita ja käyttötavaraa.

Tampereen seurakunnat ostaa Puotiin tavaraa lahjoitusvaroilla. Sinne myönnetään 240 asiointilupaa viikossa.

Esimerkiksi lapsiperheen on mahdollista saada Puotiin pitkäaikainen, muutaman kuukauden käyntilupa, mutta se edellyttää avuntarpeen arviointia ja käyntiä diakoniatyöntekijän luona, kertoo Palkonen.

Henkilö kaataa varastohallissa pahvilaatikosta pusseja toiseen laatikkoon.
Janne Kivelä työskentelee Ruokapankissa kahtena päivänä viikossa syksyllä 2023. 

Lahjoituksia ja kummeja kaivataan

Ruokapankki saa vuosittain yritysten lahjoitusruokaa ja kauppojen hävikkiruokaa yhteensä noin 600 000 kiloa. Lisäksi Tampereen seurakunnat ostaa elintarvikkeita ja hygieniatuotteita noin 240 000 eurolla, ja saa ostoihin Tampereen kaupungin taloudellista tukea.

Lisää rahaa saadaan myös tapahtumien tuotoilla sekä kummien eli yritysten ja yksityishenkilöiden lahjoituksina. Lahjoittaminen on mahdollista jatkuvasti Ruokapankin verkkosivuilla.

Ilman lahjoittajia ei pystyttäisi auttamaan näin suuressa mittakaavassa. Monet yritykset ja yksityiset auttavat vuosi toisensa jälkeen. Lämmin kiitos tuesta, sanoo Marja Palkonen.

Ruokapankki saa lahjoituksia etenkin joulunaikaan.

Joulun jälkeen elämä kuitenkin jatkuu, ja rahaa sekä ruokaa tarvitaan jatkuvasti tamperelaisten auttamiseen. Uskon, että lahjoittajat jälleen turvaavat Ruokapankin toiminnan jatkuvuutta tärkeällä tavalla pitkälle ensi vuoteen, toivoo Marja Palkonen.

Tukea Ruokapankille

  • Tampereen Teatterin näyttelijöiden joulukonsertti 10.12. kello 18 Aleksanterin kirkossa. Kolehti Tampereen seurakuntien ruoka-apuun
  • Tampereen seurakuntien lahjoituspisteeseen voi tehdä ostoksia lauantaina 16.12. kello 9–18 K-Citymarket Turtolassa. Keräykseen voi tuoda kuivatuotteita, hygieniatarvikkeita ja lahjakortteja.
  • Kaikki Tampereen avoimet ruokajakopisteet verkossa: ruoka-apu.fi
  • Lisää Tampereen seurakuntien ruoka-avusta ja lahjoittamisesta

Teksti: Kirsi Airikka

Kuvat: Hannu Jukola


Palaa otsikoihin