2.11.2022 10.10

Ruokapankki etsii kummeja

Tampereen seurakuntien Ruokapankki aloittaa Ruokapankin kummi -varainkeräyksen. Ruokapankki kerää lahjoitusvaroja ostaakseen ruokaa ja hygieniatuotteita vähävaraisille tamperelaisille.

Ruokapankin koordinaattori Marja Palkonen ja vapaaehtoiset purkamassa lastia.
Elintarvikeavun koordinaattori Marja Palkonen (oik.) purkamassa kuormaa yhdessä Henri Härmälän (vas.), Grigori Razumovskin ja Marko Järvisen kanssa Ruokapankin lastaustilassa Nekalassa huhtikuussa 2021. 

– On suuri tarve aloittaa keräys, koska rahat ja lahjoituksena saatu hävikkiruoka eivät enää yksinkertaisesti riitä, vetoaa Ruokapankin elintarvikeavun koordinaattori Marja Palkonen.

Ruoka-avun tarve on kasvanut voimakkaasti Tampereella, koska monet vähävaraiset ihmiset ovat ahdingossa hintojen ja kustannusten nousun takia. Myös Ruokapankin yleismenot ovat kasvaneet.

Vuonna 2019 logistiikkakeskuksesta jaettiin noin 7000 avustusta kuukaudessa. Tänä vuonna kuukausittainen tarve on 13–14 000 avustusta.

Ruokakassin sisällöstä puuttuu nyt kolmannes. Kassi on keventynyt myös ravitsemuksellisesti, sillä proteiinipitoista hävikkiruokaa saadaan yhä vähemmän.

– Ruokapankissa on todella tiukka tilanne loppuvuonna. Marras- ja joulukuussa ei ole enää rahaa ostaa ruokaa, eli olemme pelkästään hävikin varassa, huokaa Palkonen.

Viime varainkeräyksestä on jäljellä vielä noin 72 000 euroa.

– Se käytetään joulun avustuksiin. Sillä saadaan 600 lahjakorttia ja 1200 jouluista ruoka- ja päivittäistavarakassia.

Auttaminen on helppoa

Ruokapankin kummit -varainkeräys alkoi marraskuun alussa. Lahjoitusohjeet löytyvät ruoka-avun uudistuneilta verkkosivuilta.

Ruokapankin kummeiksi ja tukijoiksi voivat ryhtyä yksityiset ihmiset, järjestöt ja yritykset. Hyvää esimerkkiä näyttää joukko Tampereen Teatterin näyttelijöitä, jotka esiintyvät 4. joulukuuta järjestettävässä konsertissa. Sen kolehti kannetaan Ruokapankille.

– Ajatuksena on, että lahjoittamisesta on tehty niin helppoa kuin mahdollista. Avustus menee lyhentämättömänä Ruokapankin tueksi Katrina-lahjoitusjärjestelmän kautta.

Lahjoituksen voi tehdä suoraan sivulta, perinteisesti tilisiirtona tai Mobile pay -sovelluksen avulla.

Tuotelahjoituksetkin ovat tervetulleita.

– Järjestö tai yritys voi ostaa itse vaikkapa vessapaperia tai maitoa, jolloin Ruokapankki vain käy noutamassa tavaran kaupasta. Aina kannattaa kysyä, mistä kulloinkin on pulaa, kertoo Palkonen, ja kiittää samalla Lidl-kauppaketjua. Se lahjoittaa säännöllisesti muun muassa hygieniatarvikkeita Ruokapankin Puotiin.

Kaikki tuki on tarpeen

Marja Palkonen iloitsee, että ruoka-apu on ollut viime aikoina vahvasti esillä mediassa.

– Yhteiskunnallista vaikuttamista ja keskustelua tarvitaan. Ihmisille pitää avata sitä, mistä ruoka-avun tarpeen kasvu johtuu. Yhteiskunnan tukijärjestelmä on jäänyt jälkeen, ja ruoka-avusta on tullut monille osa arjesta selviytymistä.

Hän heittää haasteen pian valittaville luottamushenkilöille.

– Toivon, että päättäjät perehtyisivät seurakuntien työmuotoihin, jotta heillä olisi riittävä käsitys toiminnasta päätöksenteon tueksi. Samalla toivon, että he kertoisivat kirkon hyvästä työstä omissa verkostoissaan.

Tee lahjoitus Ruokapankille

Ruokapankin koordinaattori Marja Palkonen.
Ruokapankin elintarvikeavun koordinaattori Marja Palkonen palkittiin ansiomitalilla Tampereen päivänä 1. lokakuuta 2022. 

Ansiomitali Marja Palkoselle

Ruokapankin elintarvikeavun koordinaattori Marja Palkonen on palkittu I luokan kultaisella ansiomitalilla Tampereen päivänä 1. lokakuuta.

Perusteluiden mukaan Palkonen on kehittänyt Ruokapankista modernin, laaja-alaisesti auttavan ruoka-avun logistiikkakeskuksen. Hän on antanut kasvot suomalaiselle ruoka-avulle ja äänen heille, joilla sitä ei ole.

Teksti: Kirsi Airikka
Kuvat: Hannu Jukola


Palaa otsikoihin