2.10.2024 10.00

Seurakunnat pitävät ovia auki

Myös Tampereella eletään muutosten ja epävarmuuksien aikaa. Seurakunnat ovat mukana tässä muutoksessa, ja samalla kantavat mukanaan iätöntä sanomaa pelastuksesta ja armosta. Seurakuntien uusi strategia pyrkii tuomaan tilanteeseen selkeyttä ja ohjausta.

Strategian tarkoitus on toimia suunnannäyttäjänä ja toimintasuunnitelmien pohjana. Keskeisenä ajatuksena on auttaa seurakuntaa saavuttamaan pitkän aikavälin tavoitteensa ja palvelemaan yhteisöä parhaalla mahdollisella tavalla.

Käytännössä strategia näkyy päätöksenteossa valintoina esimerkiksi rahan ja työajan käytössä. Kaiken toiminnan pitää vastata ja tukea seurakunnan perustehtävää ja jäsenten tarpeita. Strategia auttaa varmistamaan, että seurakunta pysyy merkityksellisenä ja elinvoimaisena muuttuvassa maailmassa.

Vierekkäin on kaksi naista, joille käsi ojentaa valkoista kirjaa. Toisella naisista on kukkapäähine ja toisella kukkia rintapielessä. Taustalla seisoo viisi naista.
Ovet pidetään auki uusille mahdollisuuksille, mikä vaatii kirkolta ja sen työntekijöiltä muutoskykyä. Viime aikoina muutos on tuonut mukanaan sen, että Tampereen seurakuntien tilat ovat avoimina vihkimisille sukupuoliin katsomatta. Kuva: Pia Inberg

Jatkuvuutta ja selkeitä tavoitteita

Tampereen seurakuntien strategia nojaa vahvasti koko kirkon Ovet auki -strategiaan. Tätä alleviivaa se, että Tampereen seurakuntien strategiassa on sama missio, samat arvot ja samankaltaiset kuusi ovea kuin koko kirkon strategiassa.

Jokainen ovi avaa hieman eri näkökulman seurakuntaan ja sen tehtävään. Jokaisen näkökulman (=oven) sisältö on sovitettu Tampereen tilanteeseen, ja tehdyt valinnat perustuvat sekä tutkittuun tietoon että pyrkimykseen ymmärtää syvällisesti tamperelaista todellisuutta ja tulevaisuutta.

Samalla uusi strategia on jatkoa myös edelliselle Reilusti kristitty -strategialle. Sen yksi keskeisimpiä oivalluksia oli tamperelaisen tarpeiden ja odotusten nostaminen vahvasti esille. ”Tamperelaisen on mahdollista olla kristitty itselleen merkityksellisellä tavalla” -toiminta-ajatus oli kirkollisessa kentässä tuore ja herätti paljon positiivista huomiota ympäri Suomen.

Uudessa strategiassa tämä ajatus on edelleen mukana. Sen lisäksi vahvan yhteisöllisen ja välittävän seurakunnan nähdään luovan ja ylläpitävän toivoa.

Lisäksi mukana on selkeitä ja aktiivisia tavoitteita. Esimerkiksi Ovet auki kirkkoon ja kasvuun -osiossa luvataan:

Edistämme lasten ja nuorten osallisuutta, kohtaamisen mahdollistavaa yhteisöllisyyttä, perheiden hyvinvointia ja ylisukupolvista vuorovaikutusta. Kiinnitämme erityistä huomiota eri tavoin yksinäisyyteen.

Rinnalla elämistä

Uuden strategian valmistelut aloitettiin keväällä 2023. Työryhmän työskentely jatkuu kevääseen 2025, jolloin tehdään ensimmäinen arviointi.

Valmistelun tueksi ja strategiadokumentin kokoajaksi kutsuttiin konsultti TT Mika K T Pajunen. Hänen laaja-alainen teologinen ymmärryksensä ja kyky tiivistää rönsyilevätkin keskustelut oleelliseen auttoivat strategian valmistumista aikataulussa.

Syksyllä vuonna 2023 strategian tavoitteista ja sisällöstä keskusteltiin laajasti sekä luottamushenkilöiden että seurakuntien työntekijöiden kanssa erilaisissa työskentelyissä. Työskentelyt vahvistivat myös yksiköiden välistä yhteistyötä ja lisäsivät yksiköiden ymmärrystä toistensa tehtävistä ja vahvuuksista.

Keskusteluissa nousivat esille monet seurakuntienkin tilannetta muuttavat tekijät. Tampereen voimakas kasvu, kirkon ja uskonnon merkityksen muutokset, maailmanlaajuiset huolet ja yksittäisen ihmisen hätä toimeentulosta nousivat vahvasti esille.

Kysyttiin, miten voidaan toimia rakentavalla ja toivoa ylläpitävällä tavalla muutoksen keskellä. Yksi oivalluksista oli, että meillä ei tarvitse aina olla vastauksia, vaan usein tärkeämpää on kuunnella ja elää rinnalla.

Kohti ensimmäistä strategiavuotta

Yhteisissä keskusteluissa tuotiin esiin huoli siitä, että strategiat jäävät usein arjen työssä vähälle huomiolle. Työskentelyssä korostettiin suunnitelman dynaamisuutta, mitä voidaan vahvistaa toiminnan tavoitteellisuutta korostamalla ja vaikuttavuuden arviointia kehittämällä.

Osa dynaamisuutta on myös se, että strategian arviointi ja päivittäminen ovat osa vuosittaista toiminnan suunnittelua.

Uusi strategia onkin toiminut vuoden 2025 suunnittelun pohjana. Yhteisen keskustelun jälkeen päätettiin, että vuosina 2025–2027 erityisinä painopisteinä ovat

  • Lähimmäisen rakkaus
  • Kristityn kasvun tukeminen elämän eri vaiheissa
  • Toivon ja myötätunnon ylläpitäminen

Painopisteiden ohella tärkeiksi yhteisiksi näkökulmiksi nostettiin nuoremmat aikuiset sukupolvet, monimuotoistuva seurakuntalaisuus, toiminnan kokeileva kehittäminen ja aktiivinen ympäristövastuu. Ajatuksena on, että nämä näkökulmat auttavat tekemään valintoja, kun toimintaa suunnitellaan.

Strategian ovet symboloivat sekä kutsumista yhteyteen että hyvän elämän vahvistamista Tampereella. 

Kirkon juhlat kuluneena kesänä olivat osoitus pyrkimyksestä mennä sinne, missä ihmiset muutenkin ovat. Niiden järjestely vaati paljon yhteistä työtä ja kumppanuutta. Kuva: Hannu Jukola

Kiinteistöstrategia ohjaa tulevaan

Tampereen seurakuntien uusi kiinteistöstrategia valmistui alkukesästä. Se on suoraa jatkoa edelliseen kiinteistöstrategiaan ja nojaa maaliskuussa hyväksyttyyn seurakuntien Toivoa Tampereella -strategiaan. 

Strategian vision mukaan seurakuntayhtymällä ja sen yksiköillä on jatkossakin käytössään tarkoituksenmukaiset, ympäristöystävälliset ja kustannuksiltaan kohtuulliset tilat.  

Kiinteistöstrategiaan on valittu neljä keskeistä painopistettä:

  • Kiinteistöjen määrän sopeuttaminen
  • Kirkkotilojen käytön monipuolistaminen
  • Korjausvelka ja kiinteistökustannusten hallinta
  • Ympäristökysymykset, päästöt ja vastuullisuus

Painopisteistä kolme ensimmäistä kuvastavat hyvin strategian keskeisintä päätelmää kiinteistöjen liian suuresta määrästä suhteessa seurakuntien resursseihin. Jo edellisen strategian aikana alkanut tilojen vähentäminen jatkuu.

Vuosien 2016–2030 aikana on tavoitteena ollut tilojen vähentäminen neljänneksellä. Tästä on nyt tehty noin puolet eli noin 7500 neliömetriä.

Merkittävä osa kirkoista ja kappeleista edustaa kirkon ja kansakunnan kannalta tärkeää arvo- ja kulttuuriperintöä.

Tämän vuoksi tiloista luopuminen on tarkoittanut varsin usein seurakuntatalosta luopumista. Siksi on ollut välttämätöntä monipuolistaa kirkkojen käyttöä.

Kirkkoihin on tehty uusia toiminta- ja työskentelymahdollisuuksia. Näin on tehty muun muassa Vanhassa kirkossa, ja vastaavaa suunnitellaan Messukylän kirkkoon. Kesällä käynnistyneessä Hervannan kirkon peruskorjauksessa parannetaan tilojen käytettävyyttä, ja myös Pispalan kirkon remontissa parannettiin tilojen monikäyttöisyyttä.

Sisätila, jossa on kaksoisovet, iso lasikoppi ikkunan vieressä, pitkä lipasto ja lattialla pitkä matto.
Kirkkoihin asennetaan kunnostusten yhteydessä myös hiljaisen työskentelyn mahdollistavia tiloja. Kuva on Vanhasta kirkosta, jossa penkkijärjestystä on uusittu ja johon on hankittu liukuovin suljettava keskustelutila. Kuva: Hannu Jukola

Korjausvelan lyhentäminen välttämätöntä

Vuonna 2018 tehdyn korjausvelkaselvityksen perusteella Tampereen seurakuntayhtymän korjausvelka rakennuskannassa oli noin 42 miljoonaa euroa. Kiinteistöjen kuluma oli vuodessa noin 3,3 miljoonaa euroa. Rakennuskustannusten olennaisesti noustua myös nämä luvut ovat merkittävästi nousseet.

Strategiakaudella korjausvelan laskennallinen arviointi päivitetään ja tilanteen kehittymistä seurataan entistä tarkemmin. Ensisijaisesti korjataan säilytettäviä kohteita. Kiinteistöistä luopumiset sekä korjauspanostukset suunnitellaan niin, että korjausvelan määrä saadaan jatkuvaan laskuun.

Seuraavien vuosien aikana on tarkoitus peruskorjata useita kohteita, kuten Vatialan ja Kalevankankaan siunauskappelit ja Tesoman kirkko. Sekä tiloista luopumista että peruskorjauksia tehdään etupainotteisesti.

Teksti: Sami Kallioinen
strategiatyöryhmän puheenjohtaja, viestintäjohtaja

Strategia pähkinänkuoressa

Missio

Kirkon tehtävänä on kutsua ihmisiä Jumalan yhteyteen sekä rohkaista välittämään lähimmäisestä ja luomakunnasta.

Arvot

Usko, toivo ja rakkaus

Strategian kuusi ovea

1. Ovet auki ulospäin

Jumala on lähettänyt kirkon maailmaan. Otamme osaa Jumalan työhön maailmassa kertomalla hänestä lähellä ja kaukana sekä palvelemalla toisia. Elämme todeksi evankeliumia eli hyvää sanomaa Jeesuksesta tamperelaisten keskellä. Eriarvoisuuden kasvaminen, yksilöllistyminen, ulkopuolisuuden kokemus ja ihmisten turvattomuus lisäävät tarvetta kirkon monimuotoiselle auttamis- ja palvelutyölle. Ne myös haastavat meitä käyttämään uusia toimintamalleja ja -tapoja.

2. Ovet auki kirkkoon ja kasvuun

Kirkko on osallisuuden ja vieraanvaraisuuden yhteisö. Toimimme niin, että jokaisen on mahdollista olla kristitty itselleen merkityksellisellä tavalla, kokea seurakuntayhteys voimavarakseen ja kirkon jäsenyys merkitykselliseksi koko elämänsä ajan.

3. Ovet auki kaikille

Jokaisen ihmisarvo on luovuttamaton ja sitä me kirkkona puolustamme. Kirkko on luonteeltaan kansainvälinen ja kansallisuuksien rajat ylittävä. Tunnistamme seurakuntien erilaisuuden ja vahvistamme kirkon sisäistä solidaarisuutta.

4. Ovet auki yhteiselle työlle ja kumppanuuksille

Kirkon työn toteuttamisessa ovat tärkeitä työntekijät, luottamushenkilöt, seurakuntalaiset, vapaaehtoiset, alueen muun ihmiset sekä erilaiset seurakuntien väliset verkostot ja muut yhteistyökumppanit. Työn järjestäminen edellyttää määrätietoista ja tarkoituksenmukaista yhteistyötä seurakuntien välillä sekä muiden toimijoiden kanssa.

5. Ovet auki uusille mahdollisuuksille

Kirkolta ja sen työntekijöiltä vaaditaan muutoskykyä. Muutokset ovat aiempaa nopeampia ja arvaamattomampia, eivätkä niiden vaikutukset ilmene samalla tavalla kaikkialla. Yhdellä alueella toimiva ratkaisu ei välttämättä toimi toisella. Siksi on uskallettava kokeilla rohkeasti uusia toimintatapoja.

 6. Ovet auki tulevaisuuteen

Kunnioitus luomakuntaa kohtaan, kohtuullinen elämäntapa ja vastuullisuus nousevat kirkon perussanomasta. Tulevaisuuden kirkossa tarvitaan tietoisuutta kristinuskon globaalista kehityksestä.

Tampereen ev.lut. seurakuntayhtymän kiinteistöstrategia


Palaa otsikoihin