4.9.2024 10.10

Tarjoavatko seurakunnat yhä toimintaa koululaisille?

Vastaajina kasvatuksen johtaja Minna Kaihlanen Eteläisestä seurakunnasta, kasvatuksen johtaja Terhi Pellinen Harjun seurakunnasta, johtava varhaiskasvatuksen ohjaaja Leena Katriina Leppänen Messukylän seurakunnasta, kasvatuksen johtaja Kati Malmi Messukylän seurakunnasta ja yhteisen kasvatuksen johtajana aloittanut Heli Pruuki.

Tampereen kaupunki on muuttanut tapaa tuottaa pienten koululaisten aamu- ja iltapäivätoimintaa. Mitä muutos on tarkoittanut seurakunnille?

– Se, että kaikki paikallisseurakunnat eivät järjestä enää tänä syksynä perusopetuslain mukaista iltapäivätoimintaa, ei tarkoita sitä, etteikö seurakunta järjestäisi monenlaista toimintaa kouluikäisille.

– Seurakuntien iltapäiväkotien 50-vuotinen toiminta jatkuu ainoastaan Koivistonkylän seurakuntakodilla. Päivittäinen yhteys alueen pieniin koululaisiin ja heidän perheisiinsä harvenee, mutta ei katkea, sillä alueilla on jatkossa myös iltapäivisin toimintaa kouluikäisille.

Kuinka muutokset näkyvät seurakuntien syksyssä?

– Muutoksia on tullut sekä toiminnan uudelleen järjestelyissä että työntekijöiden työnkuvissa.

– Harjun seurakunnassa ei ole enää koululaisten iltapäivätoimintaa siinä mielessä, mitä laki aamu– ja iltapäivätoiminnasta tarkoittaa ja mitä aiemmin on tehty palveluntuottajana. Tesomalla aloittaa uusi iltapäiväklubi 1.–4.–luokkalaisille, ja Lielahden alueella jatkuu vastaava toiminta Mansikkapaikalla. Ip-klubit ovat tiistaisin ja torstaisin. Niihin on ilmoittautuminen ja ne ovat maksuttomia.

– Messukylän seurakunnassa loppui koululaisten iltapäiväkoti. Muutos tarkoitti lastenohjaajan toimen lakkauttamista. Aiemmin loppuneiden ryhmien sijaan on perustettu koululaisryhmiä, jotka kokoontuvat kerran tai kaksi viikossa. Näitä ryhmiä on pohjoisesta etelään: Seurakuntatila Auneksessa, Aitolahden kirkossa, Atalan seurakuntakodissa sekä Linnainmaan seurakuntakeskuksessa.

– Messukylän seurakuntakodissa maanantaisin kokoontuvat näppärät kädet, Kauksun Kulmassa koululaisille on toimintaa tiistaisin.

Yksi lapsi istuu ja toinen lojuu vatsallaan matolla. Takana on sohva.
Daniel ja Hugo osallistuivat viime vuonna koululaisten iltapäiväkodin toimintaan Linnainmaan seurakuntakeskuksessa. Iltapäiväkodin sijaan toimii nyt koululaisryhmä, joka kokoontuu tiistaisin kello 13–16. Kuva: Tuula Vartiainen

– Kalevan kirkolla toiminut Junnuklubi alakoululaisille laajentuu syksystä torstain lisäksi maanantaille.

Mitä Tampereen seurakuntien kanssa tehty hankintasopimus tarkoittaa?

– Lapsille, perheille ja toiminnan sisällölle ei tule mitään muutosta. Laskelmien mukaan kaupungilta saatava tuki pienenee. Myös osa toiminnan järjestämiseen liittyvistä tehtävistä siirtyy kaupungille.

– Kaupungin suunnitelmissa oli, että he toimittaisivat välipalat muille toimijoille. Nyt kun kaupungin lisäksi vain kaksi toimijaa järjestää iltapäivätoimintaa koulujen ulkopuolella, ruuan välitys on jätetty rehtorikohtaiseksi. Onneksi Koivistonkylässä kouluun ovat hyvät välit. Joudumme kuitenkin osittain hankkimaan välipala-aineksia itse, ja siksi kaupungin tuki pieneni entisestään.

Toimivatko seurakunnat Tampereella keskenään eri tavoin kerhojen ja lasten toiminnan järjestämisessä?

– Jokaisessa seurakunnassa on päiväkerhoja ja perhekerhoja sekä toimintaa kouluikäisille. Kukin seurakunta järjestää toimintaa omalla alueellaan tilanteen ja tarpeen sekä työntekijäresurssiensa mukaan. Uusia toimintamuotoja kokeillaan, esimerkkinä Vauvojen metsäkylpy.

– Koivistonkylän iltapäiväryhmä kokoontuu seurakuntakodilla, koska meillä on siellä koululaisille monipuoliseen toimintaan soveltuvat tilat sekä sisällä että ulkona. Kuten muillakin toimijoilla, tavoitteena on pienen koululaisen kokonaisvaltainen hyvinvointi yhteistyössä kodin ja koulun kanssa. Toimintamme perustuu myös kristilliseen arvopohjaan, ja vuoden aikana tutustutaan muun muassa kirkkovuoden juhliin.

Mitä muuta seurakuntien varhaiskasvatukseen kuuluu?

– Olemme toimineet kesäkerhoissa, leireillä, pop-up-tapahtumissa, puistoissa, puistoruokailussa, retkillä ja Katedraalin kesäpihalla. Elokuussa alkoi kokoavan toiminnan uusi kausi.

– Harjussa uutena kerhona aloitti Lielahden iltaperhekerho torstaisin. Vuosi sitten aloitettu Tesoman iltaperhekerho jatkaa keskiviikkoisin.

– Messukylä on uudistanut lasten ja perheiden kerhotarjontaa perheiltä tulleen tarpeen mukaan, jos se vain on ollut mahdollista. Kerhojen lisäksi alakouluikäisille on Messukylässä talven aikana viikonloppuleirejä ja toimintapäiviä. Ensimmäinen leiri on syyslomalla.

– Kaikissa seurakunnissa toimiva PikkuHelppi on tuonut perheille pientä helpotusta arkeen, ja tätä jatketaan edelleen.

Teksti: Asta Kettunen

Eteläisen seurakunnan kouluikäiset: ekot.fi

Harjun seurakunnan kouluikäiset: harjunlapset.fi

Perheet ja lapset Messukylän seurakunnassa: melapset.fi

Tuomiokirkkoseurakunnan kouluikäiset: tuomiokirkonkoululaiset.fi


Palaa otsikoihin