1.12.2021 8.50

Tehdäänkö kirkon omaa tutkimusta myös jatkossa?

Kirkon tutkimus ja koulutus yhdistyvät. Mitä se käytännössä tarkoittaa, Kirkon tutkimuskeskuksen vs. johtaja Veli-Matti Salminen?

– Kirkkohallitukseen muodostuu 1.1.2022 uusi yksikkö Kirkon tutkimus ja koulutus, jonka toimipaikat ovat Helsinki ja Järvenpää. Kaikki tutkimuskeskuksen kahdeksan työntekijää siirtyvät uuteen yksikköön, jossa on yhteensä 22 työntekijää.

– Koko yksikön johtajana toimii nykyinen tutkimuskeskuksen johtaja, ja koulutusta johtaa koulutuspäällikkö.

Kahdeksan henkilöä ulkovaatteissa tiilirakennuksen edessä.
Kirkon tutkimuskeskus on jo muuttanut pois Tampereen Hammareninkadulta. Työntekijöistä kuvassa ovat takarivissä vas. tutkimussihteeri Satu Ikonen, tilastoasiantuntija Nina Talola, tutkimuskoordinaattori Jussi Sohlberg, tutkijat Kimmo Ketola, Niko Huttunen ja Jyri Komulainen sekä eturivissä vs. johtaja Veli-Matti Salminen ja toimistosihteeri Anita Ågren. Kuva: Veli-Matti Salminen

Muuttaako tämä esimerkiksi tutkimusten määrää tai aiheita?

– Kaikki tutkimuskeskuksen olennaiset tehtävät jatkuvat: tutkimus, julkaisutoiminta, tutkimusrahoitus sekä viestintä ja vaikuttaminen. Kirkon keskusrahaston talouden tiukentuminen vaatii joka tapauksessa sopeutustoimia.

– Henkilöstöä ei olla vähentämässä, mutta virkoja saattaa jäädä täyttämättä esimerkiksi eläköitymisten yhteydessä. Lisäksi mahdollisuudet rahoittaa muiden tekemää tutkimusta kapenevat.

Kuinka henkilöstö on reagoinut muutokseen?

– Tällainen organisaatiomuutos ei yleensä ole helppo. Ensimmäiset reaktiot tekeillä olevaan muutokseen olivat varsin kriittisiä. Meillä on onneksi ollut aikaa sopeutua muutokseen, koska prosessi on kestänyt yli kaksi vuotta päätösten viivästymisen johdosta.

– Huomattavasti aiempaa joustavammat etätyömahdollisuudet ja uusien yhteistyömahdollisuuksien avautuminen koulutuskeskuksen kanssa ovat lisänneet myös innostusta.

Kirkon tutkimuskeskus aloitti toimintansa Kirkon tutkimuslaitoksen nimellä vuonna 1969. Se on alusta lähtien sijainnut Tampereella. 

Jääkö Tampere nyt paitsioon?

– Tutkimuskeskuksen toimistoa ei Tampereella enää ole, mutta henkilöstömme työskentelee verkostomaisesti eri puolilla Suomea. Korona-aika auttoi jo meidät etätyöpainotteiseen työskentelyyn, joten tilanne ei nyt muutu radikaalisti.

– Tampereen seurakunnilta olemme vuokranneet muutaman työhuoneen, joiden ansiosta meillä on edelleen myös Tampereella ”minitoimisto”. Työpiste on Seurakuntien talon 7. kerroksessa.

Tänä vuonna tutkimuskeskus on julkaissut muun muassa tietoa kasteesta ja ekumeniasta, artikkelit kristillisestä kasvatuksesta ja esikoislestadiolaisista sekä raportti kirkon työntekijöiden ja luottamushenkilöiden koronakyselystä. Blogissa on viimeksi tarkasteltu ufoilmiön, maan ulkopuolisen älyn ja uskonnon rajapintoja sekä uskontoperinteitä ja ilmastokriisiä. 

Mitä kirkon tutkimukselle ja koulutukselle kuuluu muuten?

– Tutkimushankkeet ja koulutustoiminta etenevät suunnitelmien mukaan. Vuoden vaihduttua pääsemme myös tekemään yhteisiä toimintasuunnitelmia.

– Nyt suunnitellaan uuden yksikön viestintäilmettä, ja uusi koulutuspäällikkö on pian saatu rekrytoitua. Yhdessä tekeminen tulee viemään yhteisiä tavoitteitamme konkreettisempaan suuntaan.

Tutkimuslaitoksia ja kyselyjen tekijöitä on paljon: tarvitaanko kirkon tutkimusta yhä?

– Tarve kirkossa toimivalle uskonnontutkimukseen keskittyvälle asiantuntijaorganisaatiolle on ilmeinen eikä ole hävinnyt mihinkään. Tuotamme edelleen tietoa, jota juuri mikään muu taho ei Suomessa yhtä koordinoidusti tuota.

– Uskonnollisuuden muuttuessa voimakkaasti myös kirkon asemaa on arvioitava jatkuvasti uudelleen, mikä oikeastaan vain korostaa tutkimuksen ja koulutuksen merkitystä.

Teksti: Asta Kettunen

Kirkon tutkimuskeskuksen verkkosivut

Kirkon tutkimuskeskus Facebookissa

Kirkon tutkimuskeskus ylläpitää tietokantaa Suomessa toimivista ja toimineista uskonnollisista yhteisöistä.

Palaa otsikoihin