Valon äänet tuovat lämpöä syksyyn
Kolmatta kertaa järjestettävä Valon ääniä -viikonloppu 25.–27. lokakuuta tarjoaa sekä konsertteja että valon värejä Kalevan kirkossa ja Tuomiokirkossa. Valaistuksen suunnittelevat ja toteuttavat Tampereen ammattikorkeakoulun media-alan opiskelijat.
– Tuomiokirkon valaistus jää valaisemaan vuoden pimeintä aikaa koko Valoviikkojen ajaksi, lupaa tapahtumatuottaja, oppilaitospappi Merja Halivaara.
Valoviikot avautuvat tänä vuonna jo 5.10., koska ne kytkeytyvät Tampereen 240-vuotisjuhliin. Ne päättyvät vasta 8. maaliskuuta 2020.

Valon ääniä -festivaalin valaistuksen pääsuunnittelijana toimii tänä vuonna opiskelija Henni Koski. Hän kertoo, että Tuomiokirkossa pääroolissa on pyöreiden lasimaalausten saaminen näkymään ulkoapäin katseltaviksi.
- Ylipäätään lähestymiseni on lähinnä hengellistä, ja haluan valaista myös osan kattoa ja torneja. Haluaisin, että valaistuksen avulla kirkko näkyisi niin lämpöisenä ja houkuttelevana, että ihmiset haluaisivat mennä käymään siellä sisällä.
Myös vuonna 2007 opinnäytetyönsä ”Historiallisen monumentin valaistus” Tuomiokirkosta tehnyt Sanna Penkki olisi halunnut valaista katon, joten tavallaan nyt jatketaan siitä, mihin silloin jäätiin.
Kirkkovalaisu päätyy tapausesimerkkinä Kosken kirjalliseen opinnäytetyöhön. Hän pääsee suunnittelemaan jonkin kohteen valaistuksen nyt ensimmäistä kertaa.
– Näkökulmani ei ole esimerkiksi se, miten väri taipuu pinnassa, vaan miten prosessi etenee, mitä tästä voi oppia ja mitä olisi voinut tehdä toisin, koska haluaisin jatkossakin tehdä jotain tämän tyylistä.
Sulavaa, kaarevaa ja terävää
Lähtökohta Max Liljan konsertin valaisuun Kalevassa on tämän soitin, sähkösello.
– Sen ääni on lämmin ja voimakas, joten myös valon väritys olisi lämmintä, sulavaa ja kaarevaa. Sukunimestäkin voi miettiä värejä ja pintoja.
– RinneRadiolla puolestaan on täysin oma projisointinsa, johon olen vastapainoksi ajatellut jotain tosi pientä, kevyttä ja terävää.
Toinen suunnittelija on Roosa Lehtonen. Häntä kiinnostaa videoleikkaus, joten hän on mukana oppimismielessä. Hän elävöittääkin Liljan konserttia videon avulla.
– Videon on tarkoitus tukea valoa, niin että kokonaisuus näyttää yhtenäiseltä.
Lehtonen on ollut koululla valoassistenttina, mutta joulun alla hän pääsi suunnittelemaan Mieskuoro Laulajien itsenäisyyspäivän konsertin valon Tampere-talossa.
Tuomiokirkon valaistusta aletaan rakentaa syyslomaviikolla 14.–20.10. ja Kalevan sen jälkeen. Suunnittelu painottui kesätöiden takia pakostakin syksyyn.
– Kalevan kirkko on jännittävä tila valaista. Sen pinnat antavat enemmän haastetta kuin Tuomiokirkko, jossa tarvitsee samalla ajatella arvokasta rakennusta. Täällä on ehkä vähän vapaammat kädet, Koski miettii seiniä katsellen.

Näkyvyyttä ja haastetta
TAMKissa projektin valvovana opettajana toimivan Maaret Salmisen mukaan Media-alan tutkinto-ohjelmassa projekteilla on keskeinen rooli.
– Ne antavat opiskelijalle mahdollisuuden toteuttaa sekä luovaa että teknistä puoltaan yhteistyössä muiden osapuolten kanssa.
Tuomiokirkon ja Kalevan kirkon valaistusprojektit istuvatkin media-alan opintoihin hyvin.
– Nämä tarjoavat opiskelijalle näkyvyyttä mutta asettavat myös haasteita, sillä kyse on historiallisesti ja arkkitehtonisesti merkittävistä kohteista, joilla on tärkeä asema Tampereella.
Valon ääniä -festivaali järjestetään yhteistyössä Kirkkopalvelujen kanssa. Sen musiikkikokonaisuutta ovat olleet rakentamassa Tuomiokirkkoseurakunnan johtava kanttori Osmo Honkanen ja musiikkisihteeri Petra Perttula. Pääkonsertit ovat Kalevassa, ja Tuomiokirkossa on pienempää musiikkitarjontaa.
Kesäpappi Jiri Santaharju on koonnut materiaalia videoklippeihin, joissa teemana on muistojen tuoma valo. Festivaaliohjelmaan kuuluu myös pyhiinvaellus. Aamulehti striimaa RinneRadion konsertin.
Teksti ja kuvat: Asta Kettunen
Valon ääniä -tapahtuma Facebookissa