4.3.2020 9.00

Yhteisötyö tukee maahanmuuttajien elämänhallintaa

Hervannassa neuvontaa tarjoava kohtauspaikka Kototori on hioutunut pysyväksi osaksi Tampereen kaupungin maahanmuuttajien palveluita. Sosiaaliohjaaja on paikalla tiistaisin ja perjantaisin.

Ohjaaja ja maahanmuuttajat seisovat pyöreän pöydän ääressä.
Sosiaaliohjaaja Senja Varonen Tampereen kaupungin maahanmuuttajien palveluista etsii tietoa irakilaispariskunnalle Nagla Al-Hasnawille ja Falah Al-Janabille.
– Neuvontaa saa ilman ajanvarausta. Tämä on matalan kynnyksen alueellinen palvelupiste, johon kaikki hervantalaiset ovat tervetulleita. Emme vaadi nähdä oleskelulupaa tai passia, sanoo vastaava sosiaaliohjaaja Joonas Kiviranta.

Osallistavaa yhteisötyötä tekevä Kototori aloitti Hervannassa vapaa-aikakeskuksella vuonna 2016. Kohtauspaikan perustivat tehostetun kotoutumisen hankkeen (TEKO) toimijat. Vaikka hanke päättyi lokakuussa 2019, toiminta jatkuu Kototorilla.

Tampereen seurakunnat on yksi Kototorin toimijoista; diakonian ja yhteiskuntavastuun yhteisötyön asiantuntija Aku Hakulinen pyörittää yhteisöneuvojien rinkiä.

Yhteisöneuvojissa on sekä kantasuomalaisia että maahanmuuttajia. Kototorilla on opastusta antavat sekä työntekijät että yhteisöneuvojat.

– Koulutamme asiakkaista asiantuntijoiksi. Kun arki alkaa sujumaan ja maahanmuuttajat ovat oppineet suomea, he voivat auttaa muita yhteisöneuvojina. Yhteisöneuvojat toimivat Kototorilla aukioloaikoina, mutta auttavat myös alueella tehtävässä yhteisötyössä, kertoo Hakulinen.

Asuntohakemuksista laskujen maksuun

Kotorilla saa opastusta kuudella kielellä niin hakemusten kuin läksyjenkin tekemiseen. Kävijät määrittelevät itse, mitä asiaa tulevat hoitamaan. Opastusta saa suomen, englannin, arabian, persian/darin, somalin ja venäjän kielillä.

Irakista vuonna 2015 Suomeen tullut Nagla Al-Hasnawin ja Falah Al-Janabin perhe on tyytyväinen Kototoriin.

– Täällä on monia ihmisiä, jotka ovat auttaneet perhettämme. Olemme saaneet uusia ystäviä, myös suomalaisia, iloitsee Al-Hasnawi.

– Olemme saaneet apua asuntohakemuksen täyttämisessä. Kelan työntekijän tapaaminen täällä oli hyödyllinen, koska ei tarvinnut lähteä keskustaan, Al-Janabi jatkaa.

Kototori tarjoaa maahanmuuttajille tukea elämänhallintaan, eväitä sosiaalisen verkoston rakentamiseen sekä palveluohjausta. Ohjauksen lisäksi järjestetään mielekästä yhteistä tekemistä, kuten graffitityöpaja nuorille.

– Järjestämme yhteisöllisiä asukasiltoja VTS:n kiinteistöissä. Asukastaloihin jalkautumalla kohtaamme niitä, joita emme ehkä muuten tavoittaisi, Hakulinen pohtii.

Kansalaistaitoja ja yhteiskuntarauhaa

Kototorin tavoite on saada maahanmuuttajien kunnalliset peruspalvelut toimimaan. Hervantaan ovat jalkautuneet Kelan ja TE-toimiston virkailijat, terveysaseman terveydenhoitaja sekä seurakunnan diakoniatyöntekijä, joka on Kototorilla yhtenä päivänä viikossa.

– Seurakunta voi antaa tarvittaessa taloudellista tukea, jotkut kaipaavat myös keskusteluapua. Hervannan kirkolla on suomen kielen kursseja ja perheryhmiä, kertoo Eteläisen seurakunnan diakoniatyöntekijä Niina Lankinen Leliebre.

Maahanmuuttajat tarvitsevat paljon tietoa suomalaisista tavoista, viranomaisista ja kulttuurista, jotta kotoutuminen helpottuisi.

– Ulkomaalaisilla on vähän tietoa Suomessa elämisestä. Menen asiakkaiden mukana esimerkiksi Kelaan ja viranomaisten luo, sanoo venäjää osaava yhteisöneuvoja Sami Veijolainen.

– Työllistyminen ja työllisyyspalvelut yksistään eivät ratkaise kotoutumisen haasteita. Tarvitaan monenlaista toimintaa ja alueella asuvia ihmisiä mukaan toimintaan, pohtii Kiviranta.

Kototorilla rakennetaan Hervannan aluetta tulevaisuuteen: rauhalliseen yhteiseloon monenlaiset yhteisöt rinnakkain ja yhdessä.

Teksti: Riitta Jussila
Kuva: Rami Marjamäki

Kototori 
  • TEKO-hankkeena käynnistynyt maahanmuuttajien yhteisöneuvonnan työmuoto
  • Mukana: Tampereen ev.lut. seurakunnat, Tampereen kaupunki, Tampereen yliopisto, Tampereen ammattikorkeakoulu
  • Nyt Tampereen kaupungin vastuulla
  • Moniammatillinen työympäristö
  • TEKO-hanke palkittiin 2019 Suomen parhaana sosiaalityön toimintana joustavan ja jalkautuvan työotteen ansiosta

Palaa otsikoihin