Yksinäisyyttä voi lievittää chattaillen
Kirkon keskusteluavun chat on joulunseutuna auki tavallisin aukioloajoin, eli arkisin kello 12–20.
Kirkon keskusteluavun päivystäjät ovat koulutettuja vapaaehtoisia. Heidän tukenaan ovat koordinaattorit eli keskusteluavun toiminnanjohtajat eri paikkakunnilla. Koordinaattorit ovat seurakuntien työntekijöitä.
Kirkon keskusteluavun chatissä käydään noin kuutisen tuhatta keskustelua vuodessa. Päivystäjiä on kahdeksisenkymmentä yhdellätoista paikkakunnalla tai seutukunnalla.
MIELI Suomen Mielenterveys -yhdistyksen ja Punaisen Ristin koordinoimassa nuorten Sekasin-chatissa keskustelulle on aikaa noin 45 minuuttia.
– Sekasin-chat on normaalisti auki läpi joulun, eli joka ikinen päivä. Sekasin Gaming myös, ja tosiaankin tarvetta on paljon sielläkin, sanoo verkkokriisityön päällikkö Satu Sutelainen MIELI Suomen Mielenterveys -yhdistyksestä.
Videopeliyhteisöille suunniteltu Gaming on toiminut pari vuotta. Mukana on myös Tampereelta toimijoita sekä Nuorten turvatalolta että Kriisikeskukselta, Sutelainen kertoo.
Discord-sovelluksessa toimiva Sekasin Gaming on avoinna ympäri vuorokauden. Valvotulla kanavalla voi jutella nimettömästi sekä ammattilaisten että muiden nuorten kanssa.
MIELI-yhdistyksen Tukinet -palvelu järjestää kuukausittain myös kymmeniä ryhmächatteja.
Lapset ja nuoret voivat verkkojutella ajantasaisesti myös esimerkiksi Mannerheimin lastensuojeluliiton Nuortennetin ja Väestöliiton sivuilla sekä Pelastakaa lapset -yhdistyksen Netarissa. Myös Tyttöjen talot ja Poikien talo tarjoavat tätä mahdollisuutta.
Tampereen seurakunnissakin on huomattu tarve sekä chatille että läsnäololle Facebookissa, johon joulun tienoilla on luvassa esimerkiksi musiikkia.
Teksti: Asta Kettunen