Elämä kantaa, ja asiat järjestyvät
Älkää huolehtiko liikaa. Kyllä se elämä kantaa, ja asiat järjestyvät. Arjen pienet ilot saavat nyt suuren merkityksen.
Koronaepidemian takia suomalaiset koulut siirtyivät etäopetukseen 18. maaliskuuta.
Papunen kehottaa oppilaitaan poikkeusoloissa ammentavan voimaa ilosta.
– Keskittykää päivän tehtäviin ja asettakaa selkeät aikarajat koulutyölle. Sen jälkeen voi viettää vapaa-aikaa ja rentoutua. Suunnitelkaa päivään hetkiä ja asioita, jotka tuovat iloa: kävelylenkki kaverin kanssa, lempisarjan katsominen tai herkkuhetki.
Opettaja muistuttaa myös ulkoilun ja liikunnan merkityksestä, terveellisestä ravinnosta ja riittävästä unesta.
– Kannattaa sanoa ääneen asiat, jotka huolestuttavat tai kirjoittaa ne lapulle, pois mielestä.
Tekniikka mahdollistaa monipuolisen yhteydenpidon
Sari Papunen on yhteydessä oppilaisiinsa pääasiassa Teams-sovelluksen avulla. Opetus koostuu sekä ryhmäkokouksista että itsenäisestä työskentelystä.
Opettaja vastaa kysymyksiin esimerkiksi Teams-chatissa. Yhteydenpitovälineitä ovat myös Helmi-järjestelmä, sähköposti, OneDrive, WhatsApp ja puhelin.
– Videopuhelun avulla voin ollayhteydessä yksittäisiin oppilaisiin ja pitää näppärästi esimerkiksi suullisia kokeita. On aina hyvä, jos näkee oppilaan kasvot ja reaktiot.
Oppikirjojen lisäksi työskentely on sujunut kirjallisten tehtävien sekä ääni- ja kuvatiedostojen avulla.
– Olen keskittynyt etäopetuksessa pääasiassa suullisen kielitaidon harjoittamiseen ja kuullun ymmärtämisen tehtäviin omassa tahdissa.
Sari Papuselle yksilön kohtaaminen on aina ollut erityisen tärkeää opettajan työssä.
– Sitä kaipaan eniten tässä etäopetuksessa. Tässä tilanteessa olisi niin olennaista tavata oppilas kasvokkain ja nähdä, miten hänellä menee. Ja tietenkin myös edistyminen oppiaineessani.
Etäopetus sujuu – haasteista huolimatta
Papusen mukaan rutiinit uusiin työtapoihin ja päivän aikataulujen suunnitteluun ovat löytyneet kuitenkin yllättävän nopeasti. Etäopetus on sujunut hyvin.
– Opettajat ja oppilaat saattavat kuitenkin olla eriarvoisessa asemassa perhesuhteiden, teknisten laitteiden saatavuuden, tietoteknisten taitojen tai oppiaineen takia.
Suurin haaste on ollut tehtävien säätäminen sopivaksi sekä itselleen että oppilaille.
– Aluksi työmäärä kasvoi valtavaksi, kun en osannut arvioida tehtäviin ja palautusten läpikäymiseen kuluvaa aikaa. Myös yhteydet pätkivät välillä, ja oppilaat eivät pääse aina osallistumaan opetukseen.
Haastavaa on myös valtava informaatiotulva monista lähteistä. Se aiheuttaa levottomuuden tunteen, koska pitäisi reagoida moneen asiaan samanaikaisesti.
– On kuluttavaa olla tuntikausia tietokoneella; siitä ei pidä kroppa eikä pää. Onneksi vielä saa sentään lähteä ulkoilemaan, muuten en jaksaisi.
Huoli erityistä tukea tarvitsevista oppilaista
Opettaja tuntee huolta erityisesti niistä oppilaistaan, joilla on haasteita koulunkäynnissä ja jotka tarvitsisivat enemmän ohjausta.
– Meillä on erinomainen erityisopetus, mutta etäopetuksena sen toteuttaminen on hyvin haasteellista. Olen huolissani myös niistä ääritunnollisista oppilaista, jotka uupuvat suorituspaineiden alla.
– Minua huolestuttaa oppilaiden ja opettajien henkinen jaksaminen, sillä tämä maailmantilanne pelottaa ja stressaa meitä eri tavoin. Kun siihen lisätään suuri työmäärä ja muun elämän rajoittuneisuus, saamme olla tarkkoina, että voimavaramme riittävät.
– Sekä oppilaat huoltajineen että me opettajat olemme kuitenkin selvinneet vaativasta tilanteesta toistaiseksi hämmästyttävän hyvin, iloitsee Papunen.
– On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että opiskelu- ja opetusolosuhteissa on suuria eroja ja etäopetus on joillekin todella haasteellista.
Koronatilanteen takia on mahdotonta arvioida, päästäänkö tänä keväänä enää palaamaan koululuokkiin.
– Olemme kaikkeen varautuneet, mutta elämme viikko kerrallaan. Toivoisin kuitenkin päättäjien tekevän tästä päätöksen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta pystymme suunnittelemaan loppukevään koulunkäynnin arviointeineen ja muine käytännön asioineen, toivoo Papunen.
Opettaja saa voimia uskosta ja läheisistä
Sari Papunen kertoo ammentavansa itselleen voimia poikkeustilasta selviytymiseen uskostaan Jeesukseen sekä perheestään ja ystävistään.
– Olen rakkauden ja hyvien asioiden ympäröimä. Elämässäni on paljon hienoja ihmisiä, joilta saan elämäniloa.
Myös rakkaat arjen rutiinit, kuten aamiainen Raamatun ääressä ja treenaaminen ovat arjen energianlähteitä.
Sari Papunen uskoo, että koronasta seuraa myös hyviä asioita.
– Korona on saanut meidät näkemään lähelle, ja lähimmäisen. Mikään asia ei olekaan enää itsestäänselvyys, vaan opimme arvostamaan yksinkertaisia asioita arjessamme. Elämän sisältö ei enää tulekaan suurista ja kalliista asioista, vaan lähiympäristömme tarjoamista maksuttomista mahdollisuuksista.
– Myös ne ammattiryhmät, jotka nyt uurastavat lähes henkensä kaupalla pandemian aikana, nousevat toivon mukaan uuteen arvoon. Me selviämme tästä yhdessä – suomalaisella sisulla ja rukouksella – niin kuin isovanhempammekin selvisivät, vakuuttaa Sari Papunen.
Teksti: Kirsi Airikka
Kuva: Hannu Jukola