Hervantaan etsitään lisää vuoropuhelua
Hervannassa pyritään alkusyksystä lähtien lähentämään asukkaita toisiinsa uudella tavalla. Syyskuun alussa alkavalla hankkeella tavoitellaan vuoropuhelua asuinyhteisöjen ja asiantuntijoiden alati kasvavan kuilun yhteen kuromiseksi. Sitä koordinoi Tampereen seurakuntien diakonian ja yhteiskuntavastuun yksikkö.
Kantavana ideana on yhteisöllisyyden lisääminen ja sitä kautta kahdensuuntainen kotoutuminen Hervannassa ja sen asuintaloissa.
– Hankkeessa luodaan verkostoja, järjestetään tapahtumia ja koulutuksia mukana olijoiden toiveista ja tarpeista lähtien eikä vain hankkeen tuottamana, kuvaa Tampereen seurakuntien hanketoiminnan koordinaattori Merja Kerttula.
– Hervanta erottuu alueena Tampereella sekä Kontula ja Myllypuro Helsingissä vahvasti monikulttuurisina alueina, joiden tasapainoista kehitystä halutaan parantaa.
Yhteisenä tekijänä näissä lähiöissä on se, että niissä
asutaan lähekkäin, mutta kulttuurillisesti erillään. Erityisesti eriytyminen
näkyy kieliryhmien välillä. Hervannassa toteutetun Teko- eli Tehostettu
kotoutuminen -hankkeen aikana kerättiin aineistoa, jonka perusteella huomio on
syytä kiinnittää asukkaiden väliseen vuoropuheluun.

Tasavertaisia toimijoita
Teko-hankkeessa hyviä tuloksia saatiin jalkautuvasta työstä. Uudessa hankkeessa menetelmänä käytetään Kaapeli-yhteisövalmennusta, johon etsitään mukaan sekä kantasuomalaisia että maahanmuuttajia tasavertaisina toimijoina. Ensimmäisen valmennuksen toteuttaa TampereMissio.
– Virallisena kumppanina on Helsingin seurakuntayhtymä, ja tämä on meillä uusi seurakunnallinen avaus EU-hankkeissa. Muita yhteistyötahoja ovat useat maahanmuuttajajärjestöt ja Tampereen Vuokratalosäätiö, joiden taloissa asumisviihtyvyyden paranemista tavoitellaan, Kerttula kertoo.
Tampereen tavoitteena on kaupunginosien tasapainoinen kehitys, ja kaupunki onkin ollut kiinnostunut lähtemään mukaan. Hervannan alueella yhteistyötaho on kaupungin ylläpitämä matalan kynnyksen kohtaamispaikka Kototori. Mukana ovat myös maahanmuuttajien kansainvälinen osaamiskeskus ja maahanmuuttajainfo Mainio.
Muita tamperelaisia yhteistyökumppaneita ovat Yhdessä Selviytymisen Tuki sekä sen tapaamispaikka Täky, Pirkanmaan somaliyhdistys, Tampereen Iranilaisten Naisten Kulttuuriyhdistys, Lähi-idän naisten yhdistys ja Naapuruussovittelun keskus.
Ohjausryhmään kuuluu vielä Pirkanmaan ELY-keskus. Helsingin seurakuntayhtymä toteuttaa valmennuksia Diakonissalaitoksen D-asema Kontulan kanssa.
Hanke kestää elokuun 2022 loppuun. Ajatuksena on, että seurakunnan työntekijä auttaa tapahtumien järjestämisessä tämän jälkeenkin. Toiminta on monistettavissa muillekin seurakuntien alueille.
Merkityksellistä tekemistä
Koordinaattoriksi siirtyy Eteläisen seurakunnan diakoniatyöntekijä Antti Vanhala, jolla on kokemusta sekä Hervannasta että monikulttuurisesta työstä. Osa-aikaisena mukaan liittyy diakoniatyöntekijä Nina Lankinen Leliebre.
– Hankkeen tematiikka liikkuu kahdensuuntaisen kotoutumisen, yhdessä tekemisen ja yhteiskuntarauhan edistämisen alueilla. Ruotsista olemme saaneet seurata huolestuttavia kehityskulkuja eri alueilta, joissa yhteys ihmisten välillä katkeaa, Vanhala pohtii.
– Yksi tehokkaimmista tavoista tutustua toisiin on tehdä yhdessä jotain merkityksellistä. Parhaimmillaan tämä synnyttää luottamusta ja ystävyyttä.
Yhteistä tekemistä haetaan Kaapeli-valmennuksen avulla lähellä kotia. Siinä yhteisö pääsee vaikuttamaan asuinalueen hyväksi.
– Uskon ja toivon, että tämän avulla löydämme uusia tapoja elää monikulttuurisessa naapurustossa paremman ymmärryksen valossa. Odotan mielenkiinnolla 1.9. alkavaa hanketta. Paljon on opittavaa ja perehdyttävää, jotta saadaan hanke nopeasti käyntiin.
Teksti: Asta Kettunen
Kuvat: Juha-Pekka Aaltonen
